2012. október 13., szombat

Körtés-túrós lepény






Tavaly ősszel körtés sütireceptekre vadásztam. Ez a süti felkeltette az érdeklődésemet, és megleptem vele az akkori munkahelyemen dolgozó kolléganőimet. Mind elfogyott, aminek nagyon örültem.
Eredetileg pudingporral készül, de ha tehetjük, azt inkább helyettesítsük étkezési keményítővel.

Hozzávalók 35x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg túró
6 ek napraforgóolaj
1 tojás
2 cs. vaníliás cukor
1 ek kakaópor
30 dkg liszt
csipet só
2 tk sütőpor
vaj a tepsi kikenéséhez 


Töltelékhez:
3 tojás
25 dkg túró
25 dkg tejföl
8 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 ek citromlé
8 dkg étkezési keményítő
1 tk őrölt gyömbér
1 mk őrölt szegfűszeg
1-1,5 kg körte
(1 ek cukor + víz a főzéshez, ha a körte túl kemény)

elkészítés:
  1. A tésztához a túrót az olajjal, a tojással és a vaníliás cukorral összekeverjük.
  2. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a sóval elvegyítjük, és a túrókrémhez keverjük. Szükség esetén tejfölt is adhatunk hozzá.
  3. A tésztát a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk és kivajazott tepsibe tesszük.
  4. A töltelékhez a tojások sárgáját a túróval, a tejfölben előzőleg simára kevert keményítővel, a cukrokkal, a citromlével és a fűszerekkel összedolgozzuk.
  5. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét és a tésztára öntjük.
  6. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, legyezőt formázva bevagdossuk és domború felükkel fölfelé a krémre rakosgatjuk. (Ha a körténk túl kemény, akkor annyi cukros vízben, amennyi ellepi, kicsit megfőzzük és ezután vagdossuk be.)
  7. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk és szeleteljük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc