2012. október 13.

Körtés-túrós lepény





Tavaly ősszel körtés sütireceptekre vadásztam. Ez a süti felkeltette az érdeklődésemet, és megleptem vele az akkori munkahelyemen dolgozó kolléganőimet. Mind elfogyott, aminek nagyon örültem.
Ez a sütemény eredetileg pudingporral készül, de ha tehetjük, azt inkább helyettesítsük étkezési keményítővel.


Hozzávalók 35x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg túró
6 ek. napraforgóolaj
1 tojás
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. kakaópor
30 dkg finomliszt
2 tk. sütőpor
vaj a tepsihez

Töltelékhez:

1-1,5 kg körte

3 tojás
25 dkg túró
25 dkg tejföl
8 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 ek. citromlé
8 dkg étkezési keményítő
1 tk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt szegfűszeg
(1 ek. cukor + víz a főzéshez, ha a körte túl kemény)

elkészítés:

  1. A tésztához a túrót összekeverjük az olajjal, a tojással, a vaníliás cukorral, és hozzáforgatjuk a kakaóporral, sütőporral, sóval vegyített lisztet (szükség esetén egy kis tejfölt is). A tésztát a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, és a  kivajazott tepsibe illesztjük.
  2. A töltelékhez a tojások sárgáját összedolgozzuk a túróval, a tejfölben simára kevert keményítővel, a cukrokkal, a citromlével, a fűszerekkel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet a tésztára simítjuk.
  3. A meghámozott körtéket félbevágjuk, kimagozzuk, legyezőt formázva bevagdossuk, és domború felükkel fölfelé a krémre rakosgatjuk. (Ha a körténk túl kemény, akkor annyi cukros vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük, lecsepegtetjük, és ezután vagdossuk be.) A süteményt előmelegített sütőben megsütjük, és miután kihűlt, felszeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc