2012. október 13., szombat

Körtés-túrós lepény





Tavaly ősszel körtés sütireceptekre vadásztam. Ez a süti felkeltette az érdeklődésemet, és megleptem vele az akkori munkahelyemen dolgozó kolléganőimet. Mind elfogyott, aminek nagyon örültem.
Ez a sütemény eredetileg pudingporral készül, de ha tehetjük, azt inkább helyettesítsük étkezési keményítővel.


Hozzávalók 35x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg túró
6 ek. napraforgóolaj
1 tojás
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. kakaópor
30 dkg liszt
csipet só
2 tk. sütőpor
vaj a tepsi kikenéséhez

Töltelékhez:

1-1,5 kg körte
3 tojás
25 dkg túró
25 dkg tejföl
8 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 ek. citromlé
8 dkg étkezési keményítő
1 tk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt szegfűszeg
(1 ek. cukor + víz a főzéshez, ha a körte túl kemény)

elkészítés:

  1. A tésztához a túrót az olajjal, a tojással és a vaníliás cukorral összekeverjük.
  2. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a sóval elvegyítjük, és a túrókrémhez keverjük. Szükség esetén tejfölt is adhatunk hozzá.
  3. A tésztát a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, és a  kivajazott tepsibe tesszük.
  4. A töltelékhez a tojások sárgáját a túróval, a tejfölben előzőleg simára kevert keményítővel, a cukrokkal, a citromlével és a fűszerekkel összedolgozzuk.
  5. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét és a tésztára öntjük.
  6. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, legyezőt formázva bevagdossuk és domború felükkel fölfelé a krémre rakosgatjuk. (Ha a körténk túl kemény, akkor annyi cukros vízben, amennyi ellepi, kicsit megfőzzük és ezután vagdossuk be.)
  7. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk és szeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc