2021. március 20.

Meggykrémes szelet (vegán)

 

 



 

A minap szóba került a vegán torta, és mivel nem mostanában csináltam ilyesmit, épp itt volt az ideje, hogy újra kiötöljek valamit, amiben nincs állati eredetű alapanyag, és a tetejébe' még finom is. Két adag meggy 2 éve dideregve aszalódott a mélyhűtőben – mindkét zacsiból esedezve néztek vissza rám, amikor feldúrtam a fagyasztós fiókot, úgyhogy az egyiküket kimenekítettem onnan. A meggyszemek átlényegülve, végre boldogan pislogtak, konstatálva az örömteli tényt, hogy beteljesítették feladatukat. Hát még mi milyen boldogok voltunk, miután villáinkkal belekanyarítva a sütibe, a szánkhoz emeltük az első falatot. :)
Aki azt gondolja, hogy a vegán süti nem lehet ízletes, az hatalmasat téved. ;)

 



Hozzávalók 20 szelethez:

Piskótához:
25 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1,5 dkg holland kakaópor
1,5 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
1,5 dl + 2 ek. víz
0,5 dl folyékony kókuszolaj
12 g foszfátmentes sütőpor

Meggykrémhez:

50 dkg (mirelit) magozott meggy
8 dkg nádcukor
2 dl kókusztejszín
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
8 dkg vegán margarin
5 dkg nádporcukor

Csokoládémázhoz:
10 dkg vegán étcsokoládé
2 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1,5 dl kókuszkrém
1 ek. folyékony kókuszolaj

Továbbá:
aprított pisztácia a díszítéshez

elkészítés:
  1. A lisztet összeszitáljuk a nádporcukorral, a sütőporral, majd hozzákeverjük a kókuszkrémmel kevert vizet és a kókuszolajat. A tésztát kettévesszük.
  2. Az egyik adagba belevegyítjük a kakaóport, fellazítjuk 2 evőkanál vízzel, és a sütőpapírral bélelt 28x20 cm-es tepsibe simítjuk.
  3. Rácsorgatjuk a fehér tésztát, óvatosan elsimítjuk (hurkapálcával körkörösen bele is kavarhatunk, ha márványmintásra szeretnénk), és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A piskótát tepsistől tortarácsra tesszük, majd néhány perc elteltével kivesszük a tepsiből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a (még fagyos) meggyet a nádcukorral lábasba tesszük, fedő alatt puhára főzzük, majd leturmixoljuk.
  6. A keményítőt a kókusztejszínnel csomómentesre keverjük, a meggypüréhez adjuk, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.
  7. A puha margarint a porcukorral felhabosítjuk, és a meggypudinghoz dolgozzuk. A krémet egyenletesen elosztjuk a piskótán, és hűtőbe tesszük dermedni.
  8. A kókusztejszínt a kókuszolajjal felforrósítjuk, a porcukorral kevert, felaprított étcsokoládéra öntjük és összekeverjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
  9. A mázat egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, és hűtőbe tesszük dermedni. Felszeleteljük és megszórjuk pisztáciával.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc