2013. december 10., kedd

Köményes, csavart kifli


Ez a kifli zsömlének indult, de miután Limara oldalán véletlenül rám talált egy jópofa formázási technika, így ki kellett azt próbálnom, és megszülettek ezek a csavart kiflik.
Most kedvem támadt variálni, és nem a jól bevált kenyérlisztet használtam, ill. attól a gondolattól vezérelve, hogy picit érdekesebb legyen a tészta, tojás is került bele. Finom puha péksüti lett az eredmény.
Ennyi liszthez egyébként mindig kevesebb élesztőt szoktam használni, de most kíváncsi voltam, változtat-e valamit a tésztán, ha több kerül bele. Őszintén szólva nem vettem észre nagy eltérést, úgyhogy maradok a kevesebb élesztőnél. Hozzávalók 10 darabhoz:

55 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek só
1 ek őrölt kömény
1 tojás (nálam szép, sárga házi tojás)
4 dkg friss élesztő
1 ek cukor
kb. 3 dl langyos víz

Tetejére és szóráshoz:
1 kis tojás sárgája
2 ek tejszín
köménymag
1 ek nagy szemű só (elmaradhat)

elkészíté:

  1. A liszteket egy tálban összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük 2,5 dl langyos vízzel, simára keverjük egy kis liszttel és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az őrölt köményt, a felvert tojást és a maradék vizet, tésztává dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. A tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, majd rudakká sodorjuk úgy, hogy a végük csúcsos legyen, középen pedig duci.
  4. A tésztarudakat középről kiindulva ellipszis alakúra nyújtjuk, majd a szélesebbik szélétől kiindulva fentről és lentről az ellipszis közepéig feltekerjük. (Én a végeket ekkor csippentettem és csavartam össze, mert így nem esnek szét, ha a kezünkbe vesszük.)
  5. A feltekert tésztarúd két végét megfogjuk és ellentétes irányban csavarunk rajta egyet, a csücskeit összecsippentjük és azokon is tekerünk egyet, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
  6. Egy nagyobb konyharuhát vagy asztalterítőt megszórunk liszttel, „arccal” lefelé felsorakoztatjuk rajta a kifliket úgy, hogy mindegyik között felhúzzuk a terítőt, így választva el őket egymástól. Letakarjuk és hagyjuk, hogy duplájára keljenek.
  7. Két sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, óvatosan rátesszük a kifliket, tetejüket megkenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, megszórjuk köménymaggal (esetleg durva szemű sóval is), és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc