Ez a kifli zsömlének indult, de miután Limaránál véletlenül rám talált egy jópofa formázási technika, mindenképp ki kellett próbálnom. :D A tésztába ezúttal tojás is került – finom puha péksüti lett az eredmény. :)
Ezt a fajta kiflit nem kell kettévágni (én csak amiatt tettem meg, hogy felfedjem a belsejét), mert a feltekerés következtében kialakult árok a sütésnek köszönhetően annyira kiszélesedik, hogy pont elfér benne bármilyen feltét: tejföl, sajt, felvágottak, szalámi, vagy akár zöldségragu. ;)
Ezt a fajta kiflit nem kell kettévágni (én csak amiatt tettem meg, hogy felfedjem a belsejét), mert a feltekerés következtében kialakult árok a sütésnek köszönhetően annyira kiszélesedik, hogy pont elfér benne bármilyen feltét: tejföl, sajt, felvágottak, szalámi, vagy akár zöldségragu. ;)
Hozzávalók 10 darabhoz:
55 dkg fehér kenyérliszt vagy finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek. őrölt kömény
1 ek. só
1 ek. cukor
1 nagy tojás
1 ek. növényi olaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz
köménymag a szóráshoz
elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk, és egy kis lisztet adva hozzá, elkeverjük 1 dl langyos vízzel. Kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, az őrölt köményt, a felvert tojás 2/3 részét, a többi vizet, és robotgéppel megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, csúcsos végű rudakká sodorjuk és ellapítjuk. Letakarva 10 percet pihenni hagyjuk.
- A tésztarudakat ellipszis alakúra nyújtjuk, majd a hosszanti íves oldaluknál fogva, mindkét irányból a tésztalap közepéig feltekerjük. A végeket összecsippentjük, és ellentétes irányban megcsavarjuk.
- Egy nagy konyharuhát vagy asztalterítőt beszórunk liszttel, és a kifliket „arccal” lefelé felsorakoztatjuk rajta úgy, hogy – mintegy választóvonalként – mindegyik között felhúzzuk a terítőt. Letakarva, kb. 20 perc alatt megkelesztjük.
- A kifliket óvatosan átfordítva, a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk (lesöpörjük róluk a lisztet), a tetejüket lekenjük a kevés vízzel hígított, félretett tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc