2015. január 16., péntek

Krémsajtos kuglóf citromos mázzal






Az ünnepek óta nem ettünk süteményt. Ki is voltunk már rá éhezve mindketten, ezért gyorsan orvosolnom kellett a problémát. Most nem volt kedvem a munkásabb édességhez, ezért az itthon fellelhető maradékokból (felbontott krémsajt és hónapok óta kallódó kókuszreszelék) egy sima kevert sütit terveztem összedobni, ezúttal főleg búzadara felhasználásával. Mivel a kuglóf alakzatot nagyon szeretem, ezért abban sütöttem meg, de dobozformában is elkészíthető.
Egy ideje már csak nagyon kevés napraforgó olajat használok, de elfogyott a vaj és a kókuszolaj is, így most kénytelen voltam a fent említett olajat használni. Ha muffinban működik, akkor nyilván kuglóffal is. Nagyon finom, omlós süti lett a végeredmény, ami egy szép, napsütéses téli napon, délutáni teázáshoz kifejezetten passzol, de akár borús napon is. :D










Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:

Tésztához:
14 dkg búzadara
6 dkg finomliszt
3,5 dkg kókuszreszelék
½ cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Philadelphia krémsajt
1,25 dl napraforgóolaj
3 tojás
12 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Citromos mázhoz:
2 citrom leve (0,5 dl)
8 dkg cukor

Díszítéshez:
2,5 dkg kandírozott citromkocka
1 citromkarika
néhány szeletke kókuszcsipsz
1 tk kókuszreszelék

elkészítés:

  1. A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval robotgéppel krémesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot és az olajat.
  2. A lisztet elvegyítjük a búzadarával, a sütőporral, az alaposan megmosott és megszárított citrom lereszelt héjával és a kókuszreszelékkel, a krémsajtos masszához forgatjuk, kivajazott-kilisztezett sütőformába öntjük és megsütjük. (Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy megsült-e.)
  3. Rácsra téve, de a formában hagyva jó negyedórát hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk belőle, és így hűtjük ki.
  4. Közben a citromok levét kifacsarjuk, a cukorral együtt lábosba tesszük, 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről.
  5. A kuglófot tortarácsra állítjuk, alá egy tányért teszünk, a sütemény tetejét hurkapálcával több helyen megszurkáljuk, néhány evőkanálnyi forró szirupot lassan és egyenletesen rácsorgatunk, majd kandírozott citromkockákkal, négybe vágott citromszelettel, kókuszcsipsszel és kókuszreszelékkel díszítjük. Ha a maradék szirup kihűlt és már nem olyan folyós, azt is rácsorgatjuk a süteményre vagy mellé is kínálhatjuk.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc