2014. március 21.

Vadkovászos csigazsemle fűszerolajjal





Nagyon élvezem a kelt tésztákon való agyalást, amióta vadkovásszal készítem a kenyeret/péksüteményt. Jópofa kalandnak tartom figyelni, hogy mire képes az én Zsófim, miközben tudom, hogy nincs is mit csodálkozni rajta, hiszen bármire – mindarra, amire a „rendes” élesztő. :)
Most ezt a csigásított zsemlét fundáltam ki, ami eredetileg cirmos kiflinek indult, de elkapott a hév, és úgy éreztem, nem fogom ugyanazt megcsinálni, amit korábban élesztővel. Pedig az a fent említett kifli iszonyú finom volt ám, ráadásul az volt a legelső péksüti, amit évekkel ezelőtt elkészítettem. Persze van némi cirmos kiflis áthallás ebben a receptben is, de nem pont ugyanaz, mert ebben nincs hagyma, viszont van helyette finom fűszerolaj, vizuális élvezetnek meg ez a csigaforma, ami csöppet szétrepedt, de még így is simán félbevágható.







Hozzávalók 6 zsemléhez:

10 dkg vadélesztő + 1 dl langyos víz + 10 dkg kenyérliszt
25 dkg kenyérliszt
20 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
1 tk. őrölt kömény
2,5 ek. fűszerolaj
1 tk. őrölt pirospaprika
kb. 2 dl langyos víz
(lenmag a szóráshoz)

elkészítés:

  1. Az előkészületekhez a befőttes üvegben lévő vadkovászt elkeverjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel, és letakarva hagyjuk, hogy felfusson. Kelesztőtálba öntünk belőle 10 dkg-ot, és ezt is megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel. Egy éjszakán át letakarva hagyjuk, hogy megbuborékosodjon.
  2. Másnap a felfutott vadélesztőre rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, a köményt, valamint fél evőkanál fűszerolajat, és összeállítjuk a tésztát. Két egyenlő részre vágjuk.
  3. Az egyik adag tésztához 1 evőkanál olívaolajat összekeverünk 1 teáskanál paprikával, és a kapott piros olajat elosztjuk a kilapogatott tésztán. Megdagasztjuk, majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen pihentetjük 10 percet.
  4. A másik tésztaadagot csak 1 evőkanál fűszerolajjal dagasztjuk ki, és ezt is letakarva pihentetjük 10 percet. Ezután mindkét tésztát újra megdagasztjuk és ismét pihentetjük, de ezúttal 20 percet.
  5. Az idő leteltével egymás után meghajtogatjuk mindkettőt: a tésztát kissé kihúzzuk, hogy téglalap alakú legyen, és fentről le, ill. balról jobbra is egymásra hajtjuk. Kelesztőtálba tesszük, betakarjuk és 1 órát pihentetjük.
  6. Ezután megismételjük a hajtogatást, megint 1 órát várunk, és ismét meghajtogatjuk. Harmadszorra is így járunk el.
  7. A megkelt tésztákat lisztezett felületre borítjuk úgy, hogy a korábbi hajtás legyen felül, és külön-külön, kb. 0,5 cm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A narancssárga tésztalapot a fehér tésztára fektetjük.
  8. A két réteget kicsit összenyomkodjuk, hogy sütéskor majd ne nagyon nyíljanak szét, és a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
  9. Ezt a kb. 30 cm hosszú tésztahengert 6 egyenlő részre vágjuk, és úgy tesszük a munkafelületre, hogy a kör alakú alapjukon álljanak. A tenyerünkkel rájuk nyomunk, hogy laposabbak legyenek.
  10. A zsemléket a sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A sütőt közben 220°C-ra előmelegítjük, és az aljába egy tálka vizet teszünk, hogy gőz képződjön.
  11. A megkelt péksütemények tetejét lekenjük vízzel, némelyiket megszórjuk lenmaggal, és sütőbe toljuk. A hőfokot ekkor 200°C-ra mérsékeljük és készre sütjük a zsemléket. A sütőből kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





Az elkészítés lépései: