Nagyon élvezem a kelt tésztákon való agyalást, amióta vadkovásszal készítem a kenyeret/péksüteményt. Jópofa kalandnak tartom figyelni, hogy mire képes az én Zsófim, miközben tudom, hogy nincs is mit csodálkozni rajta, hiszen bármire – mindarra, amire a „rendes” élesztő. :)
Most ezt a csigásított zsemlét fundáltam ki, ami eredetileg cirmos kiflinek indult, de elkapott a hév, és úgy éreztem, nem fogom ugyanazt megcsinálni, amit korábban élesztővel. Pedig az a fent említett kifli iszonyú finom volt ám, ráadásul az volt a legelső péksüti, amit évekkel ezelőtt elkészítettem. Persze van némi cirmos kiflis áthallás ebben a receptben is, de nem pont ugyanaz, mert ebben nincs hagyma, viszont van helyette finom fűszerolaj, vizuális élvezetnek meg ez a csigaforma, ami csöppet szétrepedt, de még így is simán félbevágható.
Most ezt a csigásított zsemlét fundáltam ki, ami eredetileg cirmos kiflinek indult, de elkapott a hév, és úgy éreztem, nem fogom ugyanazt megcsinálni, amit korábban élesztővel. Pedig az a fent említett kifli iszonyú finom volt ám, ráadásul az volt a legelső péksüti, amit évekkel ezelőtt elkészítettem. Persze van némi cirmos kiflis áthallás ebben a receptben is, de nem pont ugyanaz, mert ebben nincs hagyma, viszont van helyette finom fűszerolaj, vizuális élvezetnek meg ez a csigaforma, ami csöppet szétrepedt, de még így is simán félbevágható.
10 dkg vadélesztő+1 dl langyos víz+10 dkg kenyérliszt
25 dkg kenyérliszt
20 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt pirospaprika+1 ek. olívaolaj
2 ½ ek. fűszerolaj
kb. 2 dl langyos víz
lenmag a szóráshoz (elhagyható)
elkészítés:
- Az előkészületekhez a befőttes üvegben lévő vadkovászt elkeverjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel, és letakarva hagyjuk, hogy felfusson. Kelesztőtálba öntünk belőle 10 dkg-ot, és ezt is megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel. Egy éjszakát letakarva hagyjuk megbuborékosodni.
- Másnap rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, a köményt, valamint fél evőkanál fűszerolajat, és alaposan összekeverjük. Kettévesszük.
- Az egyik adag tésztához az olívaolajat elkeverjük a pirospaprikával, és megkenjük vele a kilapogatott tésztát. Megdagasztjuk, majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen pihentetjük 10 percet.
- A másik tésztaadagot 1 evőkanál fűszerolajjal dagasztjuk ki, és ezt is letakarva pihentetjük 10 percet. Ezután mindkét tésztát újra megdagasztjuk és ismét pihentetjük, de ezúttal 20 percet.
- Az idő leteltével egymás után meghajtogatjuk mindkettőt: a tésztát téglalap alakúra kihúzkodjuk, és fentről le, ill. balról jobbra is egymásra hajtjuk. Hajtással lefelé kelesztőtálba tesszük, betakarjuk és 1 órát pihentetjük.
- A hajtogatást megismételjük, újabb 1 órát hagyjuk pihenni, majd ismét meghajtogatjuk. Harmadszorra is így járunk el.
- A megkelt tésztákat lisztezett munkalapra borítjuk úgy, hogy a korábbi hajtás legyen felül, és külön-külön, kb. 0,5 cm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk.
- A paprikás tésztalapot a fehér tésztára fektetjük, kicsit összenyomkodjuk (hogy sütéskor ne nagyon nyíljanak szét), és a hosszabbik oldalától kiindulva felgöngyöljük.
- A kb. 30 cm hosszú tésztahengert 6 egyenlő részre vágjuk, és úgy tesszük a munkafelületre, hogy a kör alakú alapjukon álljanak. A tenyerünkkel ellapítjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük. (A sütőt közben 220°C-ra előmelegítjük, és az aljába egy tálka forró vizet teszünk, hogy gőz képződjön.)
- A megkelt péksüteményeket bespricceljük vízzel (megszórhatjuk lenmaggal), és a sütő hőmérsékletét 200°C-ra mérsékelve, készre sütjük a zsemléket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési idő: kb. 25 perc