2017. április 10.

Túrós-sajtos pogácsa








Ez a pogácsa most nem a jó múltkor kikísérletezett és végre jól sikerült saját pogimból lett továbbfejlesztve, ahogy egyébként korábban beígértem, hanem az eredetijét egy weboldalon lévő videó formájában az egyik ismerősöm osztotta meg a facebookon. Ripsz-ropsz leírtam a receptet, s ezzel fittyet hánytam a korábbi okoskodásomra a sok vaj okozta pogácsasütési sikertelenség kapcsán. Az oldal nevét sajna elfelejtettem megnézni magamnak, így itt most nem tudom linkelni a forrást. A hozzávalók közül egyébként hiányzott a tej, ezért annak a mennyiségét csak úgy kikövetkeztettem, vajból pedig icipicivel mégis kevesebb került a tésztába. Valamint a pogácsák tetejére szezámmag is került, mert az nálunk hatalmas kedvenc. Ja, és tönkölylisztet használtam. :D
Most először sikerült jó pogácsát sütnöm sok vaj használatával is. :D Másnap újráztam, mert olyan gyorsan elkapkodtuk, hogy az első sütés eredményét le sem bírtam fotózni.
Vendégváróként is ki lett próbálva, aminek eredményeként egy nagyon kedves ismerősöm el is kérte a receptjét. :) Úgyhogy bátran ajánlom húsvétra is, mert tuti sikert arat vele, aki megsüti. :)






Hozzávalók 24-25 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz
25 dkg túró
5 dkg tejföl
10 dkg olvasztott vaj + a kelesztéshez
1 tojássárgája
1 tk. só
1,7 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
0,8 dl tej
5 dkg reszelt Pannónia sajt

a tetejére:
1 kis tojás
5 dkg reszelt Pannónia sajt
hántolt és hántolatlan szezámmag vegyesen

elkészítés:

  1. A liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos tejet, egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A szobahőmérsékletű túrót összekeverjük a sóval, a tejföllel, a tojássárgájával, a langyosra hűlt olvasztott vajjal, és az élesztős liszthez adjuk. Összeállítjuk a tésztát, megdagasztjuk, és vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, és letakarva kelesztjük további 10 percet.
  4. 1 cm vastagra kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (a lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk), és a pogácsákat a munkafelületre téve, a két tenyerünk között sodorva megformázzuk, hogy magasabbak legyenek.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 20 perc kelesztés után a tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és a szezámmag-keverékkel.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc