2018. december 10.

Fasírtrolád diós-parmezános almával töltve, gyömbéres paprikával







A minap a neten kavillálva rábukkantam egy receptre. Elsőre szinte semmit sem változtattam rajta, mert kíváncsi voltam, milyen lesz a pontos leírás alapján elkészítve. Nekünk ízlett a dióval dúsított fasírt, és a gyömbéres paprikát is kellemes aromájúnak találtuk. Igaz, ez utóbbit tálalás előtt összeturmixoltam. :D Nálunk ui. nem nyerő a darabos párolt zöldség. Mártásként tálalva a húshoz viszont abszolút szerethető volt. A gyömbér kellemes aromája ui. jól illik a dióval ízesített húshoz.
Az első elkészítést követően azonban úgy éreztem, tovább lehetne fokozni az élményt mind ízre, mind külalakra, ezért a következő alkalommal kicsit megvariáltam: töltött fasírtroládként képzeltem el. Tölteléknek pedig almát használtam. A sajtot és a diót ezúttal nem a húshoz kevertem, hanem az is belülre került. Így lett ünnepi étel az ihletadó receptből. :D Az adventi időszakban ebédre vagy vacsorára jó választás. :)






Hozzávalók 4-6 személyre:

Töltött fasírtroládhoz:
50 dkg darált sertéshús
30 dkg áztatott zsemle
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
3 tojás
1 tk. őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors

zsemlemorzsa (elmaradhat)
2 alma (reszelve mérve kb. 15 dkg)
5 dkg aprított dió
5 dkg reszelt parmezán
1 ek. olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöldje

Gyömbéres paprikához:

2 piros húsú kaliforniai paprika
1 zöld húsú kaliforniai paprika
2 fej kis kockákra vágott lila hagyma
6 gerezd aprított fokhagyma
1 púpozott ek. frissen aprított gyömbér

2 ek. fehérborecet
2 ek. méz
4 ek. olívaolaj
0,5 dl habtejszín

elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk. Kihűtjük.
  2. 2 egész tojást felverünk, elkeverjük 20 dkg áztatott zsemlével, a mustárral, a dinsztelt hagymával, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, majd a húst is hozzáadva, alaposan összedolgozzuk. Ha a massza túl lágy, annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amitől jól formázhatóvá válik. Ha szükséges, utánasózzuk.
  3. A töltelékhez a felvert tojást elkeverjük a megmaradt áztatott zsemlével, a nagy lyukú reszelőn lereszelt, levétől kinyomkodott almával, a reszelt parmezánnal, az aprított dióval, és enyhén megsózzuk.
  4. A húsmasszát egy ív folpackra vagy alufóliára halmozzuk, és kézzel 36x25 cm-es téglalapra alakítjuk. Az almás tölteléket a húsmassza hozzánk közelebb lévő, hosszabbik széle mentén kanállal elegyengetjük úgy, hogy jobbról és balról szabadon hagyunk egy 3 cm széles sávot. A fólia segítségével feltekerjük, és a rolád végeit összedolgozzuk.
  5. A töltött fasírtot óvatosan belefordítjuk a sütőpapírral bélelt, 30 cm hosszú őzgerincformába, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt ebben a formában sütjük. A roládot ezután átfordítjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, és további kb. 20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. 15 percet pihentetjük.
  6. A fokhagymát a gyömbérrel együtt a felhevített olívaolajon megfuttatjuk, majd rátesszük a lila hagymát, valamint az 1x1 cm-es kockákra darabolt paprikát.
  7. Sóval, borssal ízesítjük, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Hozzákeverjük a mézet, a fehérborecetet, és további 2 percig pároljuk.
  8. A gyömbéres paprika 1/3-át átszedjük egy lábasba, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. (Aki szereti a darabos paprikát, az ne készítsen belőle mártást.)
  9. A húsroládot tálra tesszük, a tetejét aprított petrezselyemzölddel, valamint felezett dióval díszítjük. Köré rendezzük a gyömbéres paprikát, és a mártást mellé kínáljuk.

Tipp:
Köretnek tejfölös burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.


Megjegyzés:

A roládot úgy a legegyszerűbb feltekerni, hogy csak egyet hengerítünk rajta. Utána a fólia segítségével felülről ráhajtjuk a többi húst. A hajtás így felülre kerül, de amikor átfordítjuk a sütőformába, már alul lesz, és sütés közben nem fog kifolyni a töltelék.
Előfordulhat, hogy a hús sütés közben kicsit szétnyílik. Én is így jártam. Úgy oldottam meg ezt az esztétikai problémát, hogy a még forró roládot konyhai zsineggel több helyen átkötöttem (épp csak annyira, hogy a zsineg ne sértse fel a húst), és miután kicsit hűlt, a rolád megtartotta a formáját. Ekkor levágtam róla a zsineget.