A fűszervaj nagyon jó találmány, és házilag elkészítve sokkal finomabb, változatosabb és olcsóbb is, mint a bolti. Főleg, ha a hozzá használt zöldfűszereket is magunk termesztjük. A vaj otthoni köpüléséről nem is beszélve! De ettől azért eltekintek. ;) Bár, nálam nagy ritkán tejszínhab felveréskor sikerül ez is. :D Na, de vissza a fűszervajhoz! Most újra felfedeztem magamnak. A minap ugyanis egy nagy csokor petrezselymet kaptam ajándékba, és miután egy részét levesbe főztem bele, a megmaradt levélkék arra sarkalltak, hogy kb. 10 év után végre ismét vajjal házasítsam össze őket, azaz fűszervaj készüljön belőlük. A Kutyafülnek sikerült hatalmas örömet szereznem vele. :) Mivel a telekszomszédunknak hála, pár hete egy cserép metélőhagyma boldog tulajdonosa is vagyok, azzal is dúsítottam a kencét. Néhány nappal később újabb zöldfűszerekkel gazdagodtam, így a másik kettő is elkészülhetett. Tobzódtam a friss, „zöld illatokban”, az ízekről nem is beszélve! :) Nekem nem is kellett más egyéb a sokmagos bagelre, hiszen a fűszervaj így érvényesül a legjobban. ;)
Hozzávalók 4 rúdhoz:
2 cs. (40-50 dkg) vaj
1 nagy csokor petrezselyemzöldje (aprítva 2 ek.)
1 kis csokor metélőhagyma (aprítva 1 ek.)
3 dkg lila hagyma (aprítva 2 ek.)
1 újfokhagymaszár (aprítva 1 púpozott ek.)
2 ágacska zsálya (aprítva 1 tk.)
3 rövid ágacska rozmaring (aprítva 1 tk.)
6 szál zsenge kapor (aprítva 1 púpozott ek.)
késhegynyi őrölt kurkuma
késhegynyi currypor
szerecsendió, reszelve
őrölt fekete bors
só (adagonként 1 csipet)
1 tk. frissen facsart citromlé
elkészítés:
- Az összes vajat robotgéppel önmagában habosra kavarjuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd 4 adagra osztjuk.
- A zöldfűszereket megmossuk, lerázzuk/leitatjuk róluk a vizet, és a leveleket lecsipkedjük a szárról. Egymás után felaprítjuk. A lila hagymát és az újfokhagymaszárat nagyon finomra aprítjuk.
- Az egyik adag vajhoz hozzáforgatjuk az aprított petrezselymet, a metélőhagymát, és kurkumával ízesítjük.
- A másikhoz lila hagymát és szintén petrezselymet keverünk, és curryporral ízesítjük.
- A harmadik adag vajhoz újfokhagymát, zsályát és rozmaringot adunk.
- A negyediket kaporral, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
- A fűszervajakat egy-egy kis ív sütőpapír szélére szedjük, kanállal kissé elegyengetjük, majd a papír segítségével feltekerjük, és kb. 10 cm átmérőjű rudakká formázzuk. A végeket összesodorjuk. Hűtőben hagyjuk dermedni.
- Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy könnyen kenhető legyen.
Tipp:
A fűszervajat nem szükséges henger alakúra formázni – kis tálkába téve akár azonnal kenhetjük is a kenyérre/péksüteményre. Az ízesítésnek pedig csak a fantáziánk szabhat határt. ;)