2021. december 20.

Narancskrémtorta

 

 



 
A nevelőapám szülinapjára készítettem ezt a tortát, ami annyira friss, hogy ma kóstoltuk. :D Az ünnepekre való tekintettel lett narancsos. Egyébként hangsúlyosan az. ;)
Arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb és könnyen elkészíthető legyen, mert egyrészt legtöbbször az ilyen receptek alapján készült sütemények szoktak a legfinomabbak lenni, másrészt a karácsony közeledtével ne nehezítsük a háziasszonyok dolgát. :D Egy egyszerű desszertet a díszítéssel is fel lehet dobni – bízom benne, hogy ez sikerült is. Az ünnepelt legalábbis nem panaszkodott. :D

 




Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

a vajas piskótához:
3 tojás
5 dkg finomítatlan sötét nádcukor, darálva
5 dkg olvasztott vaj
8 dkg fehér tönkölyliszt
1 dkg holland kakaópor
1 bio narancs reszelt héja
3 g sütőpor

a krémhez:
2 dl narancslé
1 bio narancs reszelt héja
3 dl habtejszín
4,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
12 dkg vaj
10 dkg finomítatlan nádcukor, darálva

a díszítéshez:
reszelt narancshéj
narancsszeletek

elkészítés:
  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, reszelt narancshéjjal ízesítjük, és hozzáadjuk előbb az olvasztott vajat, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  2. Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot.
  3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a tepsiből, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A vékony tésztát középen kettévágjuk (így 30x10 cm-es lapokat kapunk).
  4. A krémhez a frissen facsart narancslét a reszelt narancshéjjal és a nádporcukor felével együtt lábasba öntjük, csomómentesre keverjük a keményítővel, majd felöntjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  5. A puha vajat a többi nádporcukorral habosra kavarjuk, majd alaposan összedolgozzuk a narancspudinggal. Hűtőbe tesszük dermedni.
  6. A kész krémet sima csöves habzsákba kanalazzuk, a felével betöltjük a piskótalapokat, ill. körbekenjük a torta oldalát, a tetején pedig szépen elosztjuk a többi krémet.
  7. A tortát reszelt narancshéjjal és narancsszeletekkel díszítjük. Tálalás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:
Egy kevés krém kimaradt, de annyi baj legyen, nem nehéz elnyalogatni. :D Másféle díszítéssel biztosan mindet fel lehet használni.