Nagyon szeretjük a sós pitéket, de csak a blogon közzétett legutóbbi pitém miatt tudom, hogy mikor sütöttem utoljára. :D Hát nem mostanában. Éppen itt volt az ideje az újabb sütésnek, és tavasz lévén szép színesre terveztem. Ezúttal hús nélküli változatot akartam sütni. A tészta már jól bevált, legfeljebb csak egy árnyalatnyit változtattam a lisztek arányán. A töltelék viszont teljesen új, legalábbis számomra, mert ezekkel a hozzávalókkal így együtt még sosem készítettem pitét. Persze a zöldségeket variálhatjuk, és aki szereti, tehet bele brokkolit, zöldbabot, spárgát vagy akár karfiolt is, de nálunk sajnos akkor nem fogyna el. Így hát a már jól bevált zöldségeket használtam. Mindketten nagyon jót ettünk belőle, és valószínűleg nem utoljára készítettem. :)
Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő-formához:
Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg zabpehely darálva
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 mk. só
kevés hideg víz
Töltelékhez:
15 dkg kockázott, füstölt szalonna
15 dkg zöldborsó
15 dkg konzerv kukorica
2 szál póréhagyma (tisztítva kb. 10 dkg)
1 bocskorpaprika vagy kaliforniai paprika
8 dkg reszelt Cheddar sajt
1 ek. Pico de gallo fűszerkeverék
őrölt fekete bors
só
8 dkg tejföl
2 ek. tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
1 púpozott ek. zsemlemorzsa
Továbbá:
1 kis tojás a kenéshez
metélőpetrezselyem levélkék a díszítéshez
elkészítés:
- A cukorral és a sóval elvegyített lisztkeverék közepébe ütjük a tojást, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és apránként a vizet is hozzáadva tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 4:1 arányban kettévesszük, a nagyobbik darabot lisztezett felületen 40x18 cm-es téglalapra nyújtjuk, és beleillesztjük a piteformába.
- A szélein túlnyúló tésztát éles késsel lemetsszük, és a kisebb adag tésztához gyúrjuk. A tésztakosarat nejlonzacskóba húzva, hűtőbe tesszük 30 percre. A kisebbik adag tésztát gömbölyűre formázzuk, folpackba csomagoljuk, és azt is hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a kockázott szalonnát zsiradékmentes serpenyőbe tesszük, kisütjük a zsírját, majd kivesszük belőle a sült szalonnát.
- A vékony karikára szelt póréhagymát és a felaprított bocskorpaprikát megdinszteljük a szalonnazsíron, és közben a fűszerekkel ízesítjük.
- Hozzáadjuk a zöldborsót (a mirelit borsót előbb kiolvasztjuk), és addig sütjük, amíg meg nem puhul. Hozzákeverjük a kukoricát, a félretett szalonnát, és hűlni hagyjuk.
- Az egész tojást és a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, a tejszínnel, és a reszelt sajtot is hozzáadva, a zöldségraguhoz dolgozzuk.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, a felületét villával több helyen megszurkáljuk, egyenletesen megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a tölteléket.
- A másik adag tésztát kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és szív alakú kiszúróformával 47 db kis szívet szaggatunk ki belőle (a lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk). A pite tetejét feldíszítjük a szív alakú tésztákkal, és lekenjük a felvert tojással.
- Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve negyedórát hűlni hagyjuk. Kivesszük a formából, és metélőpetrezselyem levélkékkel díszítjük. Felszeletelve, melegen tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc
Tipp:
Hosszúkás pitesütőforma híján 24 cm átmérőjű, kerek formában is megsüthetjük a fenti arányokkal. Ebben az esetben azonban valószínűleg nem marad majd tésztánk a díszítéshez, az csak a tésztakosárhoz lesz elegendő. Szerintem, ha 37,5 dkg liszttel készítjük, akkor jut a dekorálásra is.
Az étel elkészítéséhez ezt a sütőformát használtam.