2020. július 9.

Batátakrémleves sajtgombóccal








Pár hete szinte naponta főzök levest. Elmondhatom, hogy mára annyira megszerettem, hogy a leves sokszor jobban tud esni, mint a második fogás. Sokáig egyáltalán nem csináltam levest, sőt úgy nőttem fel, hogy az apai nagyanyám -féle tyúkhúslevesen és Anya becsinált levesén kívül nem is ettem meg mást. Ezeket viszont legalább imádtam. :) Aztán kezdtem ebben is változni, de még mindig nem volt rólam elmondható, hogy nálam a leves, mint első fogás az ebéd szerves részét képezné. Most fordult a kocka – pár hete csak levest eszünk. :D A gyakoriság miatt igyekszem mindig egy kicsit másfajtával előrukkolni, de mindegyiknek a húsmentesség a fő jellemzője. Miután a 3 hónapnyi, húst mellőző táplálkozást követően a fagyóban lévő csirkemelleket szép lassan elfogyasztottuk, már több, mint 2 hónapja, hogy ismét enélkül az alap élelmiszer nélkül létezünk. És nem vegetálunk, jól elvagyunk így is. :)
Nálam a leves az szinte mindig krémleves, tekintve, hogy a zöldségek javát jobbára csak pürésítve vagy jól szétfőzve bírom megenni. Úgyhogy aki hozzám hasonlóan imádja a krémes leveseket, az itt jó helyen kopogtat – lesz még néhány ilyen típusú leves a Sünisen. ;) Bár ez a sajtgombóccal gazdagított, édesburgonya alapú fogás igen kiadós, és talán sokan úgy érzik, hogy inkább télire való, annak érvként hozom fel, hogy nagyon jó ez nyárára is, ha az ember fogyókúrázik, és semmi egyebet nem eszik utána. Mi egy ilyen fogás után estig biztos nem éhezünk meg, pedig 1 tányérnál nem fogyasztunk többet, ami ugyebár 2,5-3 dl folyadéknak felel meg. Ennyi éppen elég, ha olyan laktató, mint pl. ez a mostani leves. A vacsoránk szűk 2 hete pedig egy-egy nagy tálka málna, így aztán az esti evéskor sincs miért szégyenkeznünk. :D
Már másodjára főztem meg ezt a levest, annyira ízlett mindkettőnknek. :)






Hozzávalók 4 személyre:

a leveshez:
1 nagy édesburgonya (tisztítva kb. 25 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
8 dl növényi főzet zellerzöldből vagy zöldségalaplé, esetleg ugyanennyi víz + 1 zöldségleveskocka
2 dl kókusztejszín
1 ek. morzsolt oregánó
1 csapott ek. Provence-i fűszerkeverék
1 tk. currypor
őrölt fekete bors
1 ½ ek. szilárd mangalicazsír
2 ek. aprított zellerlevél
pirított fokhagymás kruton a tálaláshoz (elhagyható)

a sajtgombóchoz:

2 tojás
5 dkg reszelt Pannónia sajt
5 dkg reszelt Cheddar sajt
4-5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
őrölt fehér bors
morzsolt oregánó


elkészítés:
  1. A leveshez a felaprított vörös- és fokhagymát, kevés sóval megpörgetve, a felhevített zsíron üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a feldarabolt édesburgonyát, megborsozzuk, és a hagymás alapon, néha megkeverve, 1-2 percig pároljuk.
  3. Felöntjük a zellerlevél főzetével, és fedő alatt puhulásig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, befűszerezzük, hozzáadjuk az aprított zellerlevelet, és a kókuszkrémmel selymesítjük. A gázt takarékra kapcsoljuk.
  4. A levesbetéthez a felvert, megfűszerezett tojást összekeverjük a kétféle reszelt sajttal, a liszttel, és nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Belefőzzük a forrásban lévő levesbe. Amint a gombócok megfőttek, elzárjuk alatta a lángot.
  5. A levest kitálaljuk, megszórjuk kevés aprított zellerlevéllel, és igény szerint fokhagymás krutont kínálunk hozzá.

Tipp:
A zellerlevél főzete helyett a levesbe zsineggel összekötött, friss zellerzöldet is belefőzhetünk, amit aztán kiveszünk az elkészült ételből.