2015. szeptember 7.

Zöldfűszeres-sajtos csigák









A hűtőben várakozó mascarponét már el akartam használni, és hirtelen nem jutott eszembe más, csak az, hogy kelt tésztába kellene beletöltenem. Ilyet még úgy sem készítettem soha, csak pizzásat és húsosat. Itt volt hát az ideje. :) Sajnos a tészta megmakacsolta magát, nem akart megkelni. Nem tudom, mi lehetett az oka, ui. az élesztő szépen feljött, de úgy sejtem, a sok vaj volt a ludas, megfullasztotta az élesztőgombákat. A 2. adag kapcsán változtattam egy picit a recepten, és jóval kevesebb vajat adtam hozzá,valamint a Graham-liszt mennyiségét is csökkentettem. És láss csodát, a tészta szépen feljött! :) Már semmi sem állhatott a finom „csigaebéd” útjába.
Bár elég hamar elpusztítottuk a legjavát, ugyanis kb. abbahagyhatatlan kategória, de a maradék másnap reggel is puha maradt.








Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
23 dkg finomliszt
2 dkg Graham-liszt
1,5 dkg pirított, durvára vágott tökmag
1 dkg pirított szezámmag
3 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
1 csapott tk. só
2 dkg friss élesztő
0,75 ml tej
0,5 dl tejszín
1 dkg cukor

Töltelékhez:
20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
8 dkg füstölt sajt reszelve
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. frissen aprított metélőhagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 tk. oregánó
1 mk. kakukkfű
őrölt fehér bors
1 csapott tk. zöldfűszeres só (pl. Alnatura)

Kenéshez és a sütéshez:
1 ½ ek. olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a cukorral, a langyos, tejszínes tejjel, kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a kihűtött magvakat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a szobahőmérsékletű hozzávalókat a reszelt sajt kivételével alaposan összekeverjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen 40x35 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabb eső széle mentén elhagyunk egy kb. 5 cm széles sávot.
  5. Szellősen megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, majd a tésztát nem összenyomva, 10 db 4 cm széles darabra vágjuk.
  6. A csigákat az alján és az oldalán is kivajazott 24 cm átmérőjű, kerek sütőtálba rendezzük egymástól távolabb. Körben, valamint a tetejükön is mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Folpackkal és konyharuhával letakarva kelni hagyjuk addig, hogy majdnem teljesen összeérjenek, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.
sütési hőfok 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc




















A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.