2013. augusztus 8., csütörtök

Citromkrém - lemon curd





Nagyon régóta tervezem, hogy lemon curdöt készítek, de eddig valahogy nem kerítettem rá sort. Pedig imádom a citromos édességeket. Nemrégiben Ági barátnőm eszembe juttatta, és a napokban, amikor valamilyen citromos sütire vágytam, elhatároztam, hogy ahhoz bizony citromkrémet kell főznöm, nincs mese. A neten többféle recept is kering, azt sem tudtam, melyiket válasszam, hiszen van, aki egész tojást használ, és van, aki csak tojássárgáját, vagy épp vegyesen, sőt egyesek tesznek bele keményítőt vagy kukoricalisztet. Arról nem is beszélve, hogy az arányok tekintetében is nagy különbségek vannak. Persze ki hogy szereti.
Végül az egyik angol oldalon rátaláltam erre a változatra, amit most közzéteszek. Nekem ízlett, de elhatároztam, hogy kipróbálok többfélét is, hogy össze tudjam hasonlítani a különféle lemon curd recepteket.








Hozzávalók 2 kis befőttes üveghez: 

3 tojássárgája 
1 egész tojás
18 dkg cukor
2 citrom leve (1 dl)
1 ek reszelt citromhéj 
6 dkg puha vaj 

elkészítés:


  1. A citromokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
  2. A citromhéjat és -levet a tojássárgájákkal, az egész tojással és a cukorral együtt egy fém tálba tesszük és a tálat vízfürdő fölé helyezzük.
  3. Folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, de még önthető állagú. (Ha szükséges, egy másik tálra szűrőt helyezünk, beleöntjük a citromkrémet és óvatosan kevergetve átszűrjük.)
  4. A vajat kisebb darabokra vágjuk, fokozatosan a forró citromos krémhez keverjük, majd kicsit hűlni hagyjuk.
  5. Befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk, az üveget fejre állítjuk, amíg a krém teljesen kihűl, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.

Receptek citromkrémmel:



Citromkrémes torta
Citromos szelet