2015. július 24.

Kávés-csokoládés tortácskák málnaszósszal







Nagy izgalommal fogtam neki ennek a sütinek, mert bár végtelenül egyszerű az elkészítése, a hozzávalók tekintetében bizony ismeretlen vizekre eveztem. A kókusztejhez ugyan már volt szerencsém, ui. házilag (nagyon ritkán) szoktam készíteni, de a kókuszliszt, a kókuszvirágcukor és a kókuszkrém újdonságnak számít a konyhámban. Érdekes volt vaj helyett kókuszolajjal dolgozni, hiszen süteményben még nem használtam.
Az eredeti recepthez képest a hozzávalók tekintetében csak egy csöppet változtattam, mert nyílgyökérkeményítő helyett kukoricakeményítőt használtam, nyers méz helyett pedig folyékonyat, ill. itt-ott csökkentettem egy nagyon kicsit a mennyiségeket. Az eredetileg paleo süti így gondolom, már nem az.
Maga a tészta igazán könnyű, ám önmagában egy nagyon kicsit kesernyés, nekem először nem is igazán ízlett. Nem úgy Anyának, aki magában is lelkesen megevett egyet. A lekvárral és a csokiöntettel viszont kerek egész lett ez a desszert, és az eredménnyel nagyon meg voltam elégedve. Sőt miután pár órát állt, nyoma sem volt a kesernyésségnek. :D
A tészta egyébként a 20%-os kakaópor miatt ilyen sötét, és az enyhe kesernyés ízét a kávé is fokozza. Aki csak magában szeretné enni, annak azt javaslom, hogy válasszon inkább 12%-os kakaóport, vagy mellőzheti a kávét.






Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
12 dkg kókuszolaj + a tepsihez
8 dkg kókuszvirágcukor darálva
4,5 dkg étkezési kukorica- vagy nyílgyökérkeményítő
3 dkg kókuszliszt
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor (20%-os)
1 tk. szódabikarbóna
4 nagy tojás
8 dkg folyékony méz
60 ml friss presszókávé
1 tk. vanília esszencia

Málnaszószhoz:
30 dkg málna
8 dkg folyékony méz
1 tk. citromlé
½ tk. zselatinpor vagy 1 zselatinlap

Csokoládé ganázshoz:
0,5 dl kókuszkrém + 0,3 dl víz (vagy 0,8 dl kókusztej)
8 dkg 54,5 %-os csokoládépasztilla

elkészítés:

  1. A tésztához a kókuszolajat a porcukorral robotgéppel pár perc alatt összekeverjük. 
  2. A tojásokhoz adjuk a mézet, a kihűtött kávét, a vanília esszenciát, felverjük, a cukros kókuszolajhoz vegyítjük, majd 3 részletben beleforgatjuk a kakaóval, szódabikarbónával kevert lisztet.
  3. A muffintepsi mélyedéseit kikenünk folyékony kókuszolajjal, elosztjuk bennük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  4. A süteményeket 10 percig a formában hagyjuk, majd fejjel lefelé fordítva, tortarácsra szedjük, és teljesen kihűtjük.
  5. A málnaszószhoz a málnát (5 dkg kivételével), a mézet, a citromlevet lábasba tesszük, kis lángon lekvárrá főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a porzselatint (vagy az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zselatintlapot). Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Kihűtjük.
  6. A ganázshoz kis lángon felforrósítjuk a vízzel hígított kókuszkrémet, hozzáadjuk a csokicseppet, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Kihűtjük.
  7. A muffinok közepéből kávéskanállal vagy késsel óvatosan kiveszünk egy keveset úgy, hogy ne lyukasszuk át teljesen a tésztát, és az így kapott kis fészkekben elosztunk 1-1 teáskanál málnaszószt.
  8. Erre 1 evőkanál csokoládéganázst csorgatunk, a tortácskákat málnaszemekkel díszítjük, és a megmaradt málnaszósszal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc





















A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.