2015. július 24., péntek

Kávés-csokoládés tortácskák málnaszósszal









Nagy izgalommal fogtam neki ennek a sütinek, mert bár végtelenül egyszerű az elkészítése, a hozzávalók tekintetében bizony ismeretlen vizekre eveztem. A kókusztejhez ugyan már volt szerencsém, ui. házilag (nagyon ritkán) szoktam készíteni, de a kókuszliszt, a kókuszvirágcukor és a kókuszkrém újdonságnak számít a konyhámban. Érdekes volt vaj helyett kókuszolajjal dolgozni, hiszen süteményben még nem használtam.
Az eredeti recepthez képest a hozzávalók tekintetében csak egy csöppet változtattam, mert nyílgyökérkeményítő helyett kukoricakeményítőt használtam, nyers méz helyett pedig folyékonyat, ill. itt-ott csökkentettem egy nagyon kicsit a mennyiségeket. Az eredetileg paleo süti így gondolom, már nem az.
Maga a tészta igazán könnyű, ám önmagában egy nagyon kicsit kesernyés, nekem először nem is igazán ízlett. Nem úgy Anyának, aki magában is lelkesen megevett egyet. A lekvárral és a csokiöntettel viszont kerek egész lett ez a desszert, és az eredménnyel nagyon meg voltam elégedve. Sőt miután pár órát állt, nyoma sem volt a kesernyésségnek. :D
A tészta egyébként a 20%-os kakaópor miatt ilyen sötét, és az enyhe kesernyés ízét a kávé is fokozza. Aki csak magában szeretné enni, annak azt javaslom, hogy válasszon inkább 12%-os kakaóport, vagy mellőzheti a kávét.









Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
12 dkg kókuszolaj + a tepsi kikenéséhez
8 dkg kókuszvirágcukor darálva
4,5 dkg kukoricakeményítő vagy nyílgyökérkeményítő
3 dkg kókuszliszt
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor (
20%-os)
1 tk. szódabikarbóna
4 nagy tojás
8 dkg folyékony méz
60 ml friss presszókávé
1 tk. vanília esszencia

Málnaszószhoz:
30 dkg málna
8 dkg folyékony méz
1 tk. citromlé
½ tk. zselatinpor vagy 1 zselatinlap

Csokoládé ganache-hoz:
0,5 dl kókuszkrém + 0,3 dl víz (vagy 0,8 dl kókusztej)
8 dkg 54,5 %-os csokoládépasztilla

elkészítés:

  1. A tésztához a kókuszolajat a porcukorral együtt tálba tesszük, és robotgéppel pár perc alatt alaposan összekeverjük.
  2. Egy másik tálban elvegyítjük a kókuszlisztet a kakaóporral és a szódabikarbónával.
  3. A tojásokat a mézzel, a kihűtött kávéval és a vanília esszenciával együtt felverjük, hozzákeverjük a cukros kókuszolajhoz, majd 3 részletben elvegyítjük benne a kakaós lisztkeveréket.
  4. Egy muffintepsit ecset segítségével kikenünk folyékony kókuszolajjal, a tésztamasszát elosztjuk a tepsi mélyedéseiben, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A sütiket 10 percig a formában hagyjuk, majd fejjel lefelé fordítva tortarácsra szedjük, és teljesen kihűtjük.
  6. A málnaszószhoz a málnát megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, és lábosba tesszük.
  7. Kb. 5 dkg-nyi málna kivételével a mézzel és a citromlével együtt kis lángon lekvárrá főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a porzselatint (vagy az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zselatint). Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Kihűtjük.
  8. A ganache-hoz kis lángon felforrósítjuk a vízzel hígított kókuszkrémet, hozzáadjuk a csokicseppet, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Kihűtjük.
  9. A muffinok közepéből kávéskanállal vagy késsel óvatosan kiveszünk egy keveset úgy, hogy ne lyukasszuk át teljesen a tésztát, és az így kapott kis fészkekben elosztunk 1-1 teáskanál málnaszószt.
  10. Erre 1 evőkanál csokoládéganache-t csorgatunk, a tortácskákat málnaszemekkel díszítjük, és a maradék málnaszósszal együtt tálaljuk.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc



 








































A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.


Forrás: Enpowered Sustenance