2014. január 18., szombat

Mandula-labdacsok







Itt volt az ideje, hogy fánkot készítsek, s bár ez nem az általam annyira szeretett élesztős fánk, hanem égetett tésztájú, mégis legalább olyan jól tud esni. A Kutyánkszki azonban fura mód nem rajong az élesztős változatért (pedig kelt tészta rajongó), ezért ezzel a könnyű mandulás fánkkal próbálkoztam, hátha az majd jobban csúszik. Jól gondoltam, és nem csak én, hanem ő is örömmel eszegette ezeket a kis labdácskákat.





Hozzávalók 30 darabhoz:

2,5 dl víz
6 dkg vaj
csipet só
10 csepp mandulaaroma
15 dkg liszt
3 tojás
3 ek őrölt mandula (nem kell túl finomra darálni)
1 ek porcukor
1,5 l napraforgóolaj

Szóráshoz:
porcukor

elkészítés:

  1. A vízbe beletesszük a vajat, a sót és a mandulaaromát, és felforraljuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és addig kavarjuk, amíg a tészta összeáll egy gombóccá és az edény alján fehér bevonatot képez.
  3. A tésztát tálba tesszük, langyosra hűtjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, aztán a cukrot és végül pedig a mandulát.
  4. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk. A tésztából (kisebb adagokban) két, olajba mártott teáskanállal kicsípünk egy kis mennyiséget, megformázzuk és óvatosan a forró olajba engedjük. (A lángot mérsékeljük.) Adagonként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben fordítunk rajtuk.
  5. A fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és meghintjük porcukorral. Langyosan tálaljuk.