2013. december 8., vasárnap

Marcipános-nugátkrémes tallérok






Rákattantam a kekszkészítésre. Még jó, hogy közeleg a karácsony, különben nem tudnám hova tenni a sok sütit. :D Na jó, kicsit azért eltúlzom a dolgot, mert eddig ez csak a 3. aprósüti, amit sütöttem, és nem egyedül eszem meg az összeset, hanem besegít még 3 másik kedves családtag. Anya példának okáért épp most mondta, hogy rá mindig számíthatok, ő szívesen eltünteti a sütéseim eredményét. :)
Az biztos, hogy mostanában fokozott figyelemmel vagyok az aprósütemények iránt, hiszen ez az egész „mizéria” a 20. SAD-dal és a 60. VKF-fel kezdődött.
Én az ilyen csokis kekszeket szeretem a legjobban, de szerintem sokan vagyunk így ezzel.
Ezekhez a kis tallérokhoz most felhasználhattam a régóta keresett natúr pisztáciát, amit itthon egyik boltban sem árulnak, de Ausztriában végre sikerült rátalálnom.









Hozzávalók kb. 55 darabhoz:


Tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás

Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, hozzáadjuk a cukrot és a sót és elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal.
  2. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk, téglalappá formázzuk és háztartási fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A csokit felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött vagy vízfürdőben megolvasztjuk, a tallérokat megmártjuk benne, vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat és csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
  6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc