2013. december 8.

Marcipános-nugátkrémes tallérok






Rákattantam a kekszkészítésre. Még jó, hogy közeleg a karácsony, különben nem tudnám hova tenni a sok sütit. :D Na jó, kicsit azért eltúlzom a dolgot, mert eddig ez csak a 3. aprósüti, amit sütöttem, és nem egyedül eszem meg az összeset, hanem besegít még 3 másik kedves családtag is. Anya példának okáért épp most mondta, hogy rá mindig számíthatok, ő szívesen eltünteti a sütéseim eredményét. :)
Az biztos, hogy mostanában fokozott figyelemmel vagyok az aprósütemények iránt, hiszen ez az egész „mizéria” a 20. SAD!-dal és a 60. VKF!-fel kezdődött.
Én az ilyen csokis kekszeket szeretem a legjobban, de szerintem sokan vagyunk így ezzel.
Ezekhez a kis tallérokhoz most felhasználhattam a régóta keresett natúr pisztáciát, amit itthon, vagy legalábbis a mi városunkban egyik boltban sem árulnak, de Ausztriában végre sikerült rátalálnom.
 
 

 
 
 
Hozzávalók kb. 55 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
egy csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás

a tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek. mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt,
  2. A tojást is hozzáadva, sima tésztává gyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk, és folpackba csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A csokoládét felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött megolvasztjuk, és megmártjuk benne a tallérokat (vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat), és a csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
  6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc