2020. február 3.

Marcipánkrémes minifánk







A bőség zavara – azt sem tudom, melyik fánkot süssem meg előbb. :D Az évek óta gyűlő fánkreceptek közül ui. nehéz választani. Ezt a változatot például legalább 5 éve mentettem el magamnak egy német oldalról, elsősorban a töltelék miatt. A tésztáját felülbíráltam, soknak találtam a 3 tojássárgáját, így azt leredukáltam 1-re. A krémet pedig keményítővel főztem fel, mert túl hígnak bizonyult anélkül. Persze készíthetjük kevesebb tejjel is, ami ugyanazt az eredményt adja: sűrűbb krémet, viszont akkor a mennyisége is kevesebb lenne, az meg ugye nem éppen örömteli.
Én az eredetileg normál méretűnek javasolt fánkot „minisítettem”, mert így olyan jópofák, másrészt aki nem tud megbirkózni 2 egésszel (már ha 1 nem elég neki), akkor ezekből a kis méretű fánkokból könnyebb annyit enni, amennyit éppen elegendőnek érez. Bár igazából nehéz betelni vele, mert ez a marcipánkrém annyira finom. :D Még Anya is dicsérte, pedig ő aztán nincs oda a kelt fánkokért. :)






Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
egy csipet só
1 tojássárgája
3 dkg vaj
1 dl tej
2 dkg friss élesztő

Marcipánkrémhez:
20 dkg cukrozott marcipánmassza
1 kis narancs reszelt héja
egy csipet só
cukor ízlés szerint (elmaradhat)
2 dl tej
2 ek. mandulalikőr
10 g étkezési kukoricakeményítő

Forgatáshoz:
6 dkg kristálycukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj

Továbbá:
növényi olaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a puha vajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A krémhez a narancshéjjal, (kevés cukorral), sóval ízesített tejet felforraljuk, a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánhoz öntjük, és robotgéppel alaposan kikeverjük.
  4. Likőrrel ízesítjük, majd kiveszünk belőle egy keveset, simára keverjük a keményítővel, és a krémalaphoz dolgozzuk. Visszaöntjük a lábasba, és kis lángon, kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
  5. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  6. A tésztakorongokat enyhén meglisztezett felületre tesszük, és konyharuhával betakarva, 15 percig pihentetjük.
  7. Az olajat 170°C-ra hevítjük, és a fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt kisütjük. (Az egyik oldalukat fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük.)
  8. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, és még forrón megforgatjuk a fahéjas-vaníliás cukorban.
  9. A marcipános tölteléket habzsákba kanalazzuk és betöltjük vele a langyosra hűlt fánkokat. A kimaradt krémet mellé kínáljuk.