2014. december 29., hétfő

Citromos pulykamellszeletek sárgarépás-mandulás burgonyapürével






A múltkor nagyon ízlett nekünk az édes, csípős csirkenyárs, ezért kedvet kaptam valami hasonlóhoz. Mivel maradt még pulykamellem, illetve egy árva szál répám, valamint korábbról egy kis pirított mandulapelyhem, ezért ezeket mind összeházasítottam, és kikerekedett belőle ez a finom ebéd. Nem lepődtem meg, hogy ízlett, ui. az édeskés mártásokban sült husit jó ideje szeretem/szeretjük.
Számomra a pirított mandulapehely kimondottan kellemes a burgonyapürében, amit a répa élénk színe csak még inkább feldob. :)

Akár szilveszterre is jó választás lehet.








Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg pulykamellfilé
3 dkg vaj

őrölt fekete bors
1 nagyobb, kezeletlen citrom
2 jó ek sárgabaracklekvár

Körethez:
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 szál (kb. 10 dkg) sárgarépa
3 ek mandulapehely
őrölt szerecsendió

4 dkg puha vaj

elkészítés:

  1. A krumplit és a répát meghámozzuk, előbbit nagyobb, utóbbit kis kockákra vágjuk, sós vízben, együtt puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. (A répát a krumplitól külön, gőz fölött is megpárolhatjuk, hogy megmaradjanak benne az értékes vitaminok.)
  2. Villával összetörjük (nem baj, ha a répát nem teljesen pürésítjük), sózzuk, belekeverjük a vajat, szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadunk a száraz serpenyőben előzőleg megpirított mandulapehelyből 2 evőkanállal. (A maradék mandulapelyhet majd a díszítéshez használjuk.)
  3. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, az egyik felének a levét kifacsarjuk, másik felét karikákra vágjuk.
  4. A húst felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, és a szeleteket mindkét oldalukon meghintjük borssal.
  5. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, a hússzeleteket pirosra sütjük, közben sózzuk, majd kivesszük a zsiradékból, félretesszük, a visszamaradt zsiradékot pedig felöntjük a citromlével, és elkeverjük benne a lekvárt. Ha túl savanyú, hozzákeverhetünk egy kis mézet.
  6. A húst visszatesszük a citromos-lekváros szószba, összerotyogtatjuk, majd tálra rendezzük, és citromszeletekkel díszítjük.
  7. A köretet közben serpenyőben megmelegítjük, megszórjuk a félretett mandulapehellyel, és a húshoz adjuk.

Megjegyzés:

A húst csak tálaláskor díszítsük a citromszeletekkel, különben megkeményedik. Újbóli melegítés hatására azonban újra felpuhul.