2012. augusztus 7., kedd

Húsos-sajtos palacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban - hortobágyi a la Macskanyelv






Megint palacsintára vágytam, és szerettem volna felhasználni hozzá korábbi ötletemet, a paprikás vöröshagymakrémet. A Kedvesem még sohasem evett hortobágyi húsos palacsintát, ezért kicsit izgultam, hogy ízlik-e majd neki. Ő ui. nem rajong sem a disznóhúsért, sem pedig a palacsintáért. A hagymakrémemet viszont nagyon díjazta a múltkor. Ezúttal azonban kicsit másként csináltam, mert került bele lila hagyma is.
Az igazat megvallva fogalmam sem volt, hogyan készül a valódi hortobágyi, ezért úgy "alkottam" meg, ahogyan nekem ízlene. Mivel nemrég a piacon jártunk, sikerült gyönyörű, mélypiros őrölt pirospaprikát vennem. Szerencsére nagyon finom fajta, ám mégsem döfi annyira, mint az az Ápá-féle, aminek a maradéka kb. 7 éven át a konyhaszekrényben szunnyadt, és csak nagyon ritkán használtam belőle, hogy jó sokáig kitartson, de sajnos azóta már elfogyott. Az eredmény mégis önmagáért beszélt, alig bírtuk ki, hogy ne együk meg az egész tállal. Szerintem a róla készült fotók száma is azt jelzi, mennyire imádom ezt az ételt. :D
Azóta Anyáéknak és egy barátnőmnek is készítettem már, szóval le van tesztelve többször is. Nagyon ajánlom mindenkinek, mert „lepete”. Ó, pardon, ezt a kifejezést valószínűleg nem sokan értik. Apukám használja ezt a szót arra az ételre, ami nagyon ízlik neki, vagyis ez a „lepetézek tőle” rövidített változata. Nem valami szép, de legalább kifejező. Azt hiszem, legközelebb neki is készítek, hátha ő is díjazza majd. :D











Hozzávalók 12 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
1 tk só
1 mk cukor
1 ek olívaolaj
30 dkg liszt
5 dl tej
kb. 2 dl víz
sült mangalicazsír a sütéshez

Töltelékhez:
50 dkg sertés darált hús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors (ízlés szerint)

1 ek mangalicazsír
20 dkg trappista vagy füstölt sajt (reszelve)

Mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis szál hegyes erős paprika
1 púpozott ek őrölt pirospaprika (édes-nemes, de hegyes erős paprika híján használhatunk csípőset is fele-fele arányban)

2 dl víz
2,5 dl tejszín
 

elkészítés:
  1. A palacsintához a tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a sót, a cukrot és az olajat, apránként csomómentesre keverjük benne a lisztet és a tejet, majd hozzáadjuk a vizet is. Fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, serpenyőbe tesszük, amiben előzőleg felolvasztottuk a zsírt, sózzuk-borsozzuk, pár perc alatt megdinszteljük, majd hozzákeverjük a megtisztított és áttört fokhagymát.
  3. Rátesszük a húst, összekeverjük és készre sütjük. (A húsból kisült zsírt felfogjuk úgy, hogy a kész húst nagyobb szűrőkanálba szedjük és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla. A palacsinták sütéséhez fogjuk majd használni.)
  4. A mártáshoz a kétféle hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbieket felaprítjuk, utóbbit áttörjük.
  5. A hegyes erős paprikát megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk, a kétféle hagymával együtt serpenyőbe tesszük, sózzuk-borsozzuk és a zsíron megdinszteljük. A tűzről levéve elkeverjük benne az áttört fokhagymát és a pirospaprikát, felöntjük vízzel és a tűzre visszatéve, fedő alatt, kis lángon 5 percig főzzük.
  6. Fedő nélkül is rotyogtatjuk még 3-4 percig, hogy a levét kicsit elfője, majd felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk és miután langyosra hűlt, csőrös mérőedénybe öntjük és botmixerrel pépesítjük. Kb. 7 dl mártást kapunk.
  7. A hús sütéséből felfogott zsírt használva kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, közepükre először kis kupac reszelt sajtot teszünk, majd erre halmozzuk a kissé már kihűlt, jó 1 evőkanálnyi húst.
  8. A palacsintákat előbb két oldalról, majd alulról és fölülről is behajtva kis párnácskákat készítünk.
  9. A mártásból kiveszünk 3-4 evőkanálnyit, elosztjuk egy sütőtálban, majd a megtöltött palacsintákat egymáshoz képest kicsit eltolva belehelyezzük.
  10. A palacsintapárnákat meglocsoljuk 5 dl mártással úgy, hogy közéjük is kerüljön belőle, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  11. A maradék mártást felmelegítjük és a palacsintához kínáljuk. (Készíthetünk dupla adag mártást is, hogy bőven jusson mindenkinek.)

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc






















Húsos palacsinta tejszínes mártásban







Ennek az ételnek nincs különösebb története. A jól bevált tejszínes szószomat párosítottam palacsintával, csak előbbibe kicsit kevesebb fajta fűszert tettem. A hortobágyi húsos palacsinta jut róla eszembe, na nem mintha olyan lenne az íze, csak hasonlóan szaftos.







Hozzávalók 3-4 személyre: 

8 palacsinta 

Töltelékhez: 
30 dkg darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt fekete bors
1 jó ek mangalicazsír
12 dkg trappista sajt reszelve 

Mártáshoz: 
2,5 dl tejszín
2 dl tej
1 ek mustár
1 tk majoránna
1 tk bazsalikom
1 tk oregánó
1 mk őrölt csilipaprika

1 ek étkezési keményítő vagy 1,5 ek liszt

elkészítés:


  1. A szokásos módon palacsintát sütünk, ki-ki a saját receptje szerint, csak kicsit vastagabbra.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve megfűszerezzük, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát is, rátesszük a darált húst és pirulásig sütjük. Ha szükséges, még sózzuk.
  3. A palacsinták közepére evőkanálnyi reszelt sajtot szórunk, erre 1,5 evőkanál darált húst teszünk, majd jobbról-balról felhajtjuk és lentről felfelé óvatosan feltekerjük.
  4. A tejszínt és a tej felét serpenyőbe öntjük, beletesszük a mustárt és a fűszereket és összeforraljuk.
  5. A maradék tejben csomómentesre keverjük a keményítőt/lisztet és besűrítjük vele a mártást. Ha kell, még egy kis tejjel hígítjuk.
  6. A betöltött hengerkéket tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást és forró sütőbe toljuk. Ha a teteje kissé megpirult, már kész is.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30-40 perc












Fűszeres húsokkal göngyölt cukkinis palacsinta






Anyáék pár napra elutaztak pihenni, és szombaton este értek haza. Érthető, hogy nem volt sem ideje, sem kedve vasárnapra főzni, ezért engem kért meg, hogy készítsek valamit. A húsos palacsintáim eddig mindig sikert arattak, ezért most is valami hasonlót, de mégis kicsit mást szerettem volna készíteni. Kíváncsi voltam, megsül-e a vékony hússzelet a kész palacsintában. Megsült, de jóval tovább tartott, mint gondoltam.
Nyugodtan mehet hozzá több öntetet is, akkor szaftosabb lesz. Én csak azért csináltam hozzá, hogy ne égjen meg a palacsinta. Hercegnőburgonyával, sokféle sajtos paradicsomsalátával és kapros-répás almasalátával tálaltam.


Hozzávalók 6 személyre: 

Palacsintához: 
2 tojás 
30 dkg liszt
5 dl tej
2,5 dl víz
1 tk só
1 mk cukor
1 ek napraforgóolaj + a sütéshez 
1 közepes méretű cukkini 

Töltelékhez: 
70-80 dkg csirkemell (4 egész) 
grillfűszer
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors 

Öntethez: 
4 ek tejföl
1 tojássárgája
1 tk bazsalikom

napraforgóolaj (esetleg olyan, amiben előzőleg húst pácoltunk vagy sütöttünk) 

elkészítés:
  1. A palacsinta hozzávalóiból elkészítjük a tésztamasszát, kb. fél órán át állni hagyjuk, majd nagy lyukú reszelőn belereszeljük a cukkinit és megsütjük a palacsintákat. Hűlni hagyjuk.
  2. A húst vékony szeletekre vágjuk (nekem 16 darabotot sikerült), kiklopfoljuk és a fűszerekkel mindkét oldalukon beszórjuk. (A grillfűszerest én pluszban még őrölt fekete borssal is meghintettem.)
  3. A kész palacsintákra ráfektetünk 1-1 hússzeletet úgy, hogy a hús a palacsinta közepén legyen (a kisebb hússzeletekből kettőt is tehetünk a tésztára, vagy a lelógó hússzélekből levágunk és azt tesszük a palacsinta fedetlen részeire.)
  4. A palacsintát jobb és bal oldalt behajtjuk, lentről fölfelé feltekerjük, középen egy késsel kettévágjuk és a tekercseket kiolajozott tűzálló tálba állítjuk.
  5. Az öntethez a tejfölt elkeverjük a tojással, az olajjal és a fűszerekkel, rákanalazzuk a palacsintákra és alufóliával letakarva sütőbe toljuk.
    Ha már majdnem kész, levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc









Túrós rakott palacsinta aszalt áfonyával





Anya régen rengetegszer készített túrós palacsintát, amit sosem tudtam megunni. Valamiért aztán jó időre megfeledkeztünk róla. A minap Anya megkért, hogy az általa vásárolt házi túróból csináljak rakott palacsintát. Az ő receptjét feldobtam most egy kis áfonyával és több töltelékkel. Természetesen áfonya helyett készülhet mazsolával is, de akkor érdemes rumba áztatni. Mivel azonban Anya most nem fogyaszthat alkoholt, így azt ezúttal kihagytam belőle sosem-lehet-tudni alapon még akkor is, ha magas hőfokon elpárolgott volna a szesz. Olyan jól esett ez a régi, jól bevált édesség, hogy megfogadtam, ezentúl sűrűbben kerül majd asztalra.





Hozzávalók 14 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
kb. 20 dkg liszt
3,5 dl tej
kb. 2 dl víz
1 tk cukor
csipet só
2 ek olívaolaj

Töltelékhez:
50 dkg házi túró
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 tojás
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
6-8 dkg aszalt áfonya vagy mazsola

Tetejére:
1 tojás
1 ek porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 dl tej

elkészítés:

  1. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót, villával felverjük, majd simára keverjük egy kis liszttel és egy kevés tejjel. Ezt ismételgetjük, amíg a hozzávalók elfogynak.
  2. A palacsintatésztát elkeverjük 2 ek olívaolajjal, fél órát pihentetjük, majd egy serpenyőben pici olajat hevítünk és kisütjük a palacsintákat.
  3. Az áfonyát vízbe áztatjuk, amíg a tölteléket készítjük.
  4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és -levet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  5. A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal habosra keverjük és a túróhoz adjuk.
  6. Az áfonyát lecsepegtetjük és a fehérjehabbal együtt a tojásos túrómasszához forgatjuk.
  7. A krémmel megtöltjük a palacsintákat, szorosan feltekerjük, félbevágjuk és egymáshoz képest kicsit eltolva, vágott végükkel felfelé, vajjal kikent hőálló tálba rendezzük.
  8. Az öntethez a tojást összekeverjük a kétféle cukorral és a tejjel, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc













Rumos szirnyiki vaníliafagyival







Minden népnek megvan a maga palacsintája. Nos, a szirnyiki egy orosz változat. Túrós édesség, azaz túrópalacsinta. Többféleképpen készítik. Van, aki sok tojással, van, aki sütőporral. Egyesek felverik a tojásfehérjét, mások csak úgy egyben teszik hozzá a sárgájával.
Én ezt a variációt próbáltam ki először, de azonnal meg kellett bolondítanom valami saját ötlettel. Így került bele rum, ill. a tetejére vaníliafagyi. Villámgyorsan elkészíthető desszert, de egyúttal feledhetetlenül ízletes.

Hozzávalók 8 palacsintához:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
1 tojás
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 ek Portorico rum
7 dkg finomliszt
5 dkg vaj

Díszítéshez:
fahéjas porcukor (ízlés szerint)
házi készítésű vaníliafagylalt (személyenként 2 gombóc)

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a cukrokat, a rumot és a citromhéjat.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
  3. A lisztet kisebb adagokban elvegyítjük benne és fél órán át pihentetjük.
  4. Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk és egy evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát.
  5. A kanál hátát a vajba mártjuk és a segítségével kerekre formázzuk a túrópalacsintákat. (Ilyen módon a nyers tészta nem ragad hozzá a kanálhoz.) Közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  6. A tányérra személyenként 2 db szirnyikit teszünk, tetejére vaníliafagyit gombócozunk és meghintjük fahéjas porcukorral.











Mazsolás szirnyiki édes tejfölöntettel











Szirnyiki "reloaded". A múltkor annyira ízlett, és annyira éreztem, hogy ez még fejlesztésre szorul, hogy most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy újból elkészítsem. No meg a Kedves már hisztizett az édes után. Mazsolával ízesítve, 2 tojással, kevesebb liszttel könnyebbé téve, és az eredeti orosz tálalási mód szerint cukros tejföllel kínálva is belopta magát a szívünkbe. Sőt mi több, így még finomabb!
Ehhez a szirnyikihez kapcsolódik egy sztori is, mégpedig a világoskék reggeliző készlet története. Nem tudom, miért van nálam ez a babakék-mánia, mindenesetre meg vagyok veszve ezért a színért. Sokszor úgy kell kényszerítenem magam, hogy most ne ezt használjam a fotózáshoz, de az csak felbukkan hol itt, hol ott. Követ, nincs mese. :D
Az egyik szupermarketben láttam meg ezt a kis cuki szettet, és szerelem volt első látásra. Nyafogtam is utána, mint anno apukámnak, amikor épp nem volt pénze megvenni nekem a trafikban kiszemelt csecsebecsét. Napokig, sőt talán 2-3 hétig is ott lapult a tudatomban ez a kis huncut világoskék. Eleinte mondogattam is vicces vagy épp komoly képpel, hogy én ezt mennyire szeretném a birtokomban tudni. Sajnos épp nem állt módunkban megvenni, mert az autónk akkoriban épp betegeskedett, és még nem tudtuk, mennyit kell rá áldozni, hogy meggyógyuljon. Aztán egy este, mozizás közben a filmben elhangzott egy mondat, amire én odaillő dumával ismételten felhoztam a készlettel kapcsolatos érzéseimet. És akkor a Kutyafül nagy hirtelen gondolt egyet, kézen fogott és elcipelt a boltba. A kis kékség azóta is rám várt, nem kellett ő senkinek, csakis nekem. El is búcsúzott piros szélű haverjaitól, és hozzánk költözött. Teljes lett a boldogság a családban, és azóta a Kedves is rájött, hogy nélküle nem lennének olyan szépek a reggeli kávézások. Így váljon valóra minden álmom!











Hozzávalók 4 személyre:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
2 tojás
5 dkg porcukor
1 mk. vaníliakivonat
1 ek. citromlé
6 dkg sima liszt
2 dkg aranymazsola
1 ek. rum
4-5 dkg vaj

Öntethez:
30 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
4 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja
1 tk. citromlé

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, a citromlével, a vaníliakivonattal, majd simára dolgozzuk a túróval.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és kisebb adagokban, a liszttel felváltva, a túróhoz forgatjuk. A tésztamasszát fél órát pihentetjük, majd beleforgatjuk az előzőleg rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát.
  3. Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk, és a tésztából egy evőkanál segítségével kupacokat teszünk a serpenyőbe. A kanál hátával ellapogatjuk a 8 db minipalacsintát, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük
  4. Az öntethez a tejfölt simára keverjük a cukorral, a citromlével, és a szirnyiki mellé kínáljuk.
























Mascarponés amerikai palacsinta gyümölcsszósszal







Samy sütijeit nagyon csípem, mert már a fotói alapján kedvem szottyan elkészíteni sokmindent a receptjei közül. Eddig még sosem csalódtam azokban az édességekben, amiket az ő iránymutatásai szerint sütöttem meg. Itt van például ez a finomságos palacsinta. Ez az egyik nagy kedvencem az összes eddig elkészített desszert közül. És ebbe beletartozik bármi, ami konyhai édes ténykedéseim során kikerült a kezem alól.
Ez az amcsi palcsi mascarpone-krémmel valami fenomenális. A gyümiszósz meg csak még inkább fokozza az élvezeteket. A fotózás izgalmairól meg nem is beszélve – alig vártam, hogy kattogtathassam a gépet. Annyira tetszett Samy palacsinta fotója, hogy nem is agyaltam azon, hogyan lehetne másféleképpen lekapni. Ezért az enyém nagyon hasonlít az övére.







Hozzávalók 4 személyre:

Palacsintához:
1,5 dl tej
2 nagy tojás + 1 fehérje
4 dkg olvasztott vaj
1 ek méz
2 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor

Szószhoz:
20 dkg mirelit erdei gyümölcs
3-4 ek cukor

Krémhez:
25 dkg mascarpone
1 tojássárgája
1 ek cukor
1 ek méz

elkészítés:

  1. A tojásokat, a vajat, a mézet, a cukrot, a lisztet és a sütőport tálba tesszük és robotgéppel simára keverjük. Letakarva 1,5-2 órát pihentetjük.
  2. A sütés előtt lágy habbá verjük a fehérjét és a tésztába keverjük.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a közepére csurgatunk fél merőkanál tésztát. 1 percen belül kis buborékok jelennek meg a felszínen, ami azt jelzi, hogy meg kell fordítani. Kb. 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
  4. A gyümölcsszószhoz egy lábosban a gyümölcsöt a cukorral felmelegítjük és darabos szósszá főzzük.
  5. A krémhez habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét és egy kis mézet, és simára keverjük.
  6. Ha a palacsinta és a szósz kihűlt, rétegezzük a hozzávalókat: palacsinta, krém, szósz; a tetejére pedig teszünk még egy kis szószt.












Csokis-mascarponekrémes palacsinta






Ezt az édességet egyszerre készítettem az erdei gyümölcsös-mascarponés palacsintával, és miután azokat bepusziltam, nem tudtam nemet mondani a csokisaknak sem.
A krémbe keverhetünk 1 tojást is, és miután palacsintába töltöttük, sütőben megsüthetjük.


Hozzávalók 2 személyre:

4 db palacsinta

Csokis mascarponekrémhez:
125 g mascarpone
20 g étcsoki
1 ek porcukor
1/2 cs. Bourbon vaníliás cukor

Díszítéshez:
néhány csepp csokiszósz
kevés porcukor
1 ek mandulaforgács
kevés meggyes-chilis csoki

elkészítés:

  1. Az erdei gyümölcsös-mascarponés palacsinta receptjében leírtak alapján elkészítjük a palacsintatésztát.
  2. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, hozzáöntjük a mascarponéhoz és belekeverjük a cukrokat.
  3. A palacsintákat megtöltjük a krémmel és tetszés szerint hajtogatjuk.
  4. A mandulát száraz serpenyőben kis lángon enyhén megpirítjuk, majd a csokiszósszal és porcukorral díszített palacsintára szórjuk, és a tetejére meggyes-chilis csokit reszelünk.
 




Sajtos-virslis muffin







Megint frankfurti virsli. A minap vettem észre, hogy még mindig nem fogytam ki belőle, ezért meg akartam szabadulni a maradék 1 pártól, még mielőtt Szalmon Ella meglátogatna bennünket. Mivel 100 évvel ezelőtt egyszer készítettem sós muffint, úgy éreztem, itt az ideje megismételni a dolgot. A konyhaszekrényben ott lapult a régi recept, amit ezúttal kissé átalakítottam. A kész muffin ízre számomra tökéletes lett. Anya spéci sütőjében sütöttem, így ő is kapott 3 muffint sütőbérleti díj gyanánt. Jól illett a saját készítésű maradék pizzakrémhez is.
Ezt a muffint úgy is elkészíthetjük, hogy a hagymás virslit és a sajtot nem forgatjuk bele a tésztamasszába, hanem rétegezzük: 1 ek massza, 1 sor töltelék és megint 1 sor tésztamassza. Én mindkét módszerrel kipróbáltam, és nekem ezzel az utóbbival valamiért jobban ízlett. A fotón azonban a beleforgatásos módozattal készült muffin látható. :)







Hozzávalók 12 darabhoz: 

1 pár frankfurti virsli
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
10 dkg trappista/eidami sajt
2 tojás
2 dl tej
2 jó ek 20%-os tejföl
10 dkg vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk őrölt rozmaring 

őrölt fekete bors
kevés mangalicazsír
vaj a forma kikenéséhez
köménymag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A virsliket hosszában negyedeljük és felkockázzuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk és kevés zsíron a virslivel együtt megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  3. A lisztet a sütőporral és a reszelt sajttal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, rozmaringgal bolondítjuk.
  4. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a tejföllel elkevert tejet, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  5. A vajat megolvasztjuk és a hagymás virslivel együtt a tésztamasszához forgatjuk.
  6. A muffinsütő mélyedéseit kikenjük vajjal és belekanalazzuk a tésztamasszát.
  7. A nyers muffinok tetejét köménymaggal díszítjük és előmelegített sütőben megsütjük.
  8. A kész finomságot még langyosan, fokhagymás tejföllel kínáljuk, de főzelékekhez is adhatjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 25 perc















Sajtos-rántott húsos muffin






Már megint Fahéj! Hiába no, szeretem az ételeit, meg őt magát is nagyon kedvelem. Most is tőle "nyúltam le" a receptet. Annyiban más az enyém, hogy mivel muszáj volt megenni a maradék rántott husit, így azt használtam fel hozzá. A sós muffin mindig jól jön, ha a maradékok eltávolításáról van szó, de már nincs annyi hozzávalónk, hogy abból önmagában is jól lakjunk.
Ez a muffin hús helyett is adható főzelékek mellé. Ezt Fahéj mondta, én meg elhittem neki.


Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg liszt
1 cs. sütőpor 
15 dkg maradék rántott hús
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
2,5 dl tej
15 dkg főtt krumpli
őrölt fekete bors
1 leveskocka
0,6 dl napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A muffintepsit jól kizsírozzuk és mélyhűtőbe tesszük. A krumplit megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük.
  2. Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a reszelt sajttal és a késes mixerben felaprított rántott hússal.
  3. Egy másik tálban villával összetörjük a krumplit, hozzáöntjük a felvert tojásokat és az olajat.
  4. A tejből kb. 0,5 decit megmelegítünk és feloldjuk benne a leveskockát. Ezt és a maradék tejet is a krumplihoz adjuk, sózzuk-borsozzuk és jól összedolgozzuk.
  5. A két tál tartalmát összeöntjük és gyorsan összekeverjük. 
  6. A masszát a muffinformákba töltjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 
  7. Önmagában tejföllel is fogyaszthatjuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 30 perc







Sport muffin




Évekkel ezelőtt találtam ki a csokis muffinnak ezt a variációját. A muffin alapreceptjét egy ismerősömtől kaptam, és mivel volt itthon Sport szelet, gondoltam, tökéletes lesz a muffinba. Az aprított dió és a mazsola nagy kedvenc, így ezeket a hozzávalókat sem spóroltam ki. Hosszú időn keresztül szinte másnaponta sütöttem, ezt vittem magammal a mindennapos országjáró útjaimra uzsonna gyanánt. Aztán kissé feledésbe merült vagy csak ráuntam. Most már ritkán sütök ilyen muffint, többnyire karácsonykor, vagy néha, ha én főzök vasárnap Anyáéknak. Ma is ez a kedvenc muffinunk. Elég laktató, de azért 2 db mégiscsak lecsúszik belőle. :D

Hozzávalók 12 darabhoz:

23 dkg búzaliszt
2,5 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk sütőpor
3 marék mazsola
2 db XXL / 4 db normál méretű Sport szelet
10 dkg dió
2 tojás
13 dkg kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
0,8 dl napraforgóolaj
30 dkg natúr jughurt
10 dkg ét tortabevonó / saját készítésű csokiöntet
kókuszreszelék
vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. Egy tálban a lisztet elvegyítjük a sütőporral és hozzászitáljuk a kakaóport.
  2. A Sport szeleteket apró kockákra vágjuk, a diót felaprítjuk és a mazsolával együtt a lisztes keverékbe öntjük és összeforgatjuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, villával felverjük és hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és a joghurtot.
  4. A száraz hozzávalókat beleöntjük a nedves keverékbe és összekeverjük.
  5. A muffinformákat alaposan kikenjük vajjal, a tésztamasszával megtöltjük a lyukakat és a tepsit előmelegített sütőbe toljuk. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy megsültek-e már. (Ne tévesszen meg bennünket a tetején esetlegesen kifolyó olvadt Sport szelet!)
  6. Miután a megsült muffinok langyosra hűltek, tejjel kevert, gőz fölött megolvasztott étbevonóba vagy saját készítésű csokimázba, majd kókuszreszelékbe mártjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: 15-20 perc




Narancsos-marcipános muffin mandulalikőrrel







A likőrök iránti szeretem kamasz koromban véget ért, de amióta sütögetek, újra bekúsztak a tudatomba. Sok receptben ui. mindenféle likőrt írnak, ami nekem sosincs itthon.
Elhatároztam, hogy sütés céljából gyűjteni fogom őket. Így tettem szert mandulalikőrre. Már csak azt kellett kigondolni, mit süssek újsütetű szeszes italom felhasználásával. Mivel nem volt sok időm bonyolultabb tortával pepecselni, a könnyen elkészíthető muffin mellett döntöttem. Citromosat már csináltam, narancsosat még nem, és úgy gondoltam, jó lesz bele a mandulalikőr. A kis maradék marcipánt pedig végre el tudtam használni.







Hozzávalók 12 darabhoz:

17 dkg liszt
13 dkg kókuszreszelék
1 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
2 tojás
17 dkg cukor
3 ek mandulalikőr
1/2 narancs leve
15 dkg 20%-os tejföl
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kakaóporral színezett marcipánmassza
vaj a forma kikenéséhez

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
1,5 dkg pirosra színezett marcipánmassza vagy 12 szem piros francia drazsé

elkészítés:

  1. A lisztet a sütőporral, a kókuszreszelékkel és a szódabikarbónával elvegyítjük, és belereszeljük az alaposan megmosott narancs héját.
  2. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A sárgáját a cukorral és a langyosra hűlt vajjal kikeverjük, hozzádolgozzuk a tejfölt, a tejet (vagy ezek helyett 1 pohár natúr joghurtot), a narancslevet és a likőrt, majd a lisztes keveréket is, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  4. A kakaóporos marcipánt kissé kinyújtjuk, kisebb kockákra vágjuk, a piros marcipánból pedig kis golyócskákat gömbölygetünk.
  5. A kivajazott sütőforma mélyedéseibe 1-1 ek tésztamasszát kanalazunk, belenyomkodunk 4-4 db marcipánkockát és miután befedtük újabb 1-1 ek tésztával, előmelegített sütőbe toljuk.
  6. A megsült muffinokat hűlni hagyjuk és közben gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, amibe pár csepp napraforgó olajat csepegtetünk, hogy fényes legyen.
  7. Egy kanál segítségével körkörösen elkenjük a csokit a tortácskák tetején (ha mártani akarjuk, akkor több csoki kell) és a csúcsukra biggyesztünk 1-1 marcipángolyócskát.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc