2015. december 21., hétfő

Rumos-kávés csokoládékrém










Bár úgy tűnhet, rengeteg édességet eszünk, ezt meg kell cáfolnom, ui. főleg hétvégente sütök, ill. a desszertek felét, sőt esetenként a nagy részét Anyáéknak szoktam adni. Így aztán előferdül, hogy hirtelen rám tör az édesség utáni vágy. Most valamilyen tészta nélküli nyalánkságot szerettem volna. A hét közepén neki is fogtam ennek a könnyű krémnek, és aznap ebéd után kávé helyett ezt „iszogattuk”. :D
A karácsony közeledtével akár ezt is feltálalhatjuk ünnepi desszert gyanánt.












Hozzávalók 2-4 személyre:

50 ml presszókávé
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaníliás cukor
1 ek. rum
4 zselatinlap
5 dkg 50%-os étcsokoládé/csokicsepp
cukrozott tejszínhab a díszítéshez (elmaradhat)
keserű kakaópor a szóráshoz

elkészítés:

  1. Lefőzzük a kávét, elkeverjük a vaníliás cukorral, kihűtjük, majd hozzáöntjük a rumot.
  2. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  3. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd 0,5 dl meleg tejszínben felolvasztjuk. Langyosra hűtjük.
  4. A többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk az olvasztott csokoládét és a rumos-cukros kávét.
  5. A krémet 4 kis kávéscsészébe vagy 2 üvegpohárba töltjük, és díszítésül tejszínhabrózsát nyomunk rá és/vagy megszórjuk kevés kakaóporral. Édes kekszet kínálunk hozzá.