2017. október 17.

Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval








Egy ismerősöm a facebookon rendszeresen megosztja a ChefClub receptvideóit. Ezeknek a videóknak a nagy része csupa olyan ételt mutat be, amiknek már a látványától is hízni lehet, ellenben szinte egytől-egyig olyanok, amiket örömmel megkóstolnék. Jópofa ötleteteket lehet ellesni innen. :) Ez a napkenyérszerű péksütemény is ilyen. Pontosabban az tetszett meg, ahogyan ezeket a kis csónakformákat kialakították és elrendezték a tortaformában. Gondoltam, teszek vele egy próbát, de az eredetileg használt leveles tészta helyett én kelt tésztából oldottam meg, és camambert sajtom nem lévén itthon, saját készítésű mártogatót kínáltam hozzá. A töltelék is más lett. Először kipróbáltam, egyáltalán működik-e a dolog kelt tésztával is. Elsőre hagymás-paradicsomos-szalonnás ragut készítettem tölteléknek, ill. teszteltem, mennyi tésztára van szükség a csónakokhoz. Már az első próbálkozás is hatalmas sikert aratott, mert szemre is, ízre is tökéletesre sikerült. :) Viszont picit sok lett a tészta, ezért a maradékból pont kitelt egy kis pizzára való, csakúgy mint a töltelékből.
Második alkalommal csökkentettem a tészta mennyiségét, és a korábbi töltelék helyett a már konyhakész lecsómból használtam fel néhány dekát. Eredetileg ui. eleve lecsósra terveztem, csak az első sütéshez nem akartam elhasználni, hátha félresikerül a próbálkozás, és akkor nem maradt volna töltelék a 2. nekifutásra. :D
Bár a csónakok kialakítása pepecsmunkának tűnhet, de megnyugtatok mindenkit – egyáltalán nem az, nagyon hamar elkészíthető. Vendégvárónak is jó választás, mert nemcsak, hogy szemrevaló látványt nyújt, hanem partifalatnak is jópofa, mivel a kis tésztadarabokat könnyen leszakíthatjuk egymásról. Mi pillanatok alatt bepusziltuk. :D






Hozzávalók 24 cm-es, kapcsos tortaformához:

a tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 tk. cukor
1 tk. só
1,2 dl tej és víz fele-fele arányban
1,2 dkg friss élesztő
1-2 ek. olvasztott vaj a kenéshez

a töltelékhez:
20-25 dkg konyhakész kolbászos lecsó
5-8 dkg mozzarella

a mártogatóhoz:
2,5 dl tej
2 ek. olvasztott vaj
1 ek. fehér tönkölybúzaliszt
4,5-7,5 dkg mozzarella
1 mk. fokhagymakrém vagy 1 gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A tésztához a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, simára keverjük a langyos, vizes tejjel és egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett munaklapon kb. 2 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk. Összesen 16 tésztakört kell kapnunk.
  4. A lapok felső és alsó ívét a kör közepe felé haladva – a pávaszem süteményhez hasonlóan – kissé feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kis árok, amibe majd a töltelék kerül. A feltekert tésztaszéleket jobb és bal oldalt összecsippentjük, így kialakítva a csónak- vagy szemformát.
  5. A kapcsos tortaforma alját vékonyan kiolajozzuk, majd egymáshoz képest kissé eltolva, körkörösen elrendezzük benne a még töltetlen tésztadarabokat, miközben az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal.
  6. A csónakocskákat megtöltjük 1-1 teáskanál töltelékkel, és mindegyikre 1-1 kis mozzarellakockát ültetünk. Letakarva negyedórát kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
  7. Amíg a tészta sül, a mártogatóhoz a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a liszttel, fél percig sütjük, majd a tűzről levéve, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg tejet, miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
  8. Ha besűrűsödött, felolvasztjuk benne a megmaradt mozzarellát, majd hozzákeverjük a fokhagymakrémet (vagy a zúzott fokhagymát), és sóval, borssal ízesítjük. A mártást még forrón elosztjuk 2 tálkában.
  9. Amint elkészült a péksütemény, lekapcsoljuk róla a forma peremét, átcsúsztatjuk egy nagyobb tálra, és a meleg mártogatóval együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:

  • Lecsó helyett mással is megtölthetjük a csónakokat, pl. maradék sült hússal, darált hússal, zöldségekkel, fűszeres krémsajttal stb.
  • A kinyújtott tésztalapból kicsivel több kört is szaggathatunk. Ha a csónakokat sűrűbbre rendezzük, 19-20 db is elfér a sütőformában.











2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek a kis csónakok! :) Jó ötlet, hogy kelt tésztából készítetted őket. :) Úgy kínálják magukat ezeken a klassz fotókon. *.* Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha tetszik csónakostul, fotóstul. :D ♥ Máris küldöm dupla adag mártogatóval, hátha még nem vacsoráztatok. :)

      Törlés