2013. április 6., szombat

Fokhagymás-magos mini veknik





A húsvéti próbasütésre szánt kalács hipp-hopp elfogyott, így nem maradt semmi reggelire. Azonnal orvosolni kellett a helyzetet, és megszülettek ezek a finomságos péksütemények. A benne lévő fokhagyma most különösen jól esett, mert régen sütöttem ilyen ízesítésű kelt tésztát. A teljes kiőrlésű lisztekből pedig csak ennyit találtam itthon.
Ezeket a kis vekniket nagyszerűen lehet tunkolni fokhagymás olívaolajba, tökmagolajba vagy bármilyen fűszeres olajba... jaj nekem, már érzem is a simogató nyári napsütést az arcomon, és magam előtt látok egy szépen megterített asztalt, ahol a legjobb barátokkal toszkán hangulatú kerti mulatság közepette falatozunk. Remélem, egyszer nagy borkedvelő leszek – mert ehhez a fílinghez ez elengedhetetlen. :)


Hozzávalók 8 darabhoz: 

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 kis fej fokhagyma
2 ek tökmagolaj
2 ek tökmag
2 ek lenmag
2 ek szezámmag
1 ek só
kevés olívaolaj
2,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl víz
1 tk cukor
napraforgóolaj a kenéshez
liszt a szóráshoz

elkészítés:


  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. A háromféle lisztet a sóval elvegyítjük és hozzáadjuk a magvakat (a tökmagot előzőleg feldaraboljuk és serpenyőben megpirítjuk).
  3. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket vékony szeletekre vágjuk, az olívaolajon kicsit megfuttatjuk, hűlni hagyjuk, majd ezt is a liszthez keverjük.
  4. A felfuttatott élesztővel és a maradék vízzel együtt tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  5. A tésztát kicsit átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk és kövér rudakká sodorjuk úgy, hogy a végük hegyesebb legyen.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket hosszában bevágjuk, megkenjük az olajjal, megszórjuk egy kis liszttel és háztartási fóliával letakarva további 10-15 percig kelesztjük.
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a péksütiket 1 percig ezen a hőfokon sütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét.


sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc