2013. július 2., kedd

Cseresznyés-mogyorós sütemény









Nemrég megígértem, hogy az idén nem teszek fel a blogra több cseresznyés vagy meggyes receptet, de a hűtőben ott lapult még egy sütire való adag, és még kaptam hozzá egy kis zacskónyit, így muszáj volt felhasználnom.
Szeretem ezeket a gyümikenyér formájú sütiket, igazán kellemes nassolnivaló lehet akár tea mellé is, de fagyit is kínálhatunk hozzá, hogy még inkább felturbózzuk az élvezeteket. Nekem ez a gyümölcsös, mogyorós változat kimondottan ízlett; szívből ajánlom azoknak, akiknek hozzám hasonlóan még van otthon egy kis cseresznyéjük, meggyük.
A javasolt sütési idővel az ilyen típusú sütik esetében én mindig bajban vagyok, ui. rendszerint nagyon sokáig sülnek. Persze ez sokban függ a sütőnktől és a sütőforma anyagától is. Én villanysütőben sütöm, a gyümölcskenyér forma pedig nálam hol teflonos, hol zománcos, hol pedig fényes fém felületű. Egyik sem vált be igazán, mert a teflonosban hamar megég, az alumíniumhoz hasonló színűben azonban örökkévalóságig tart, mire elkészül. Eddig a zománcos vált be leginkább. Bár a recept 200°C-os sütési hőmérsékletet ír, én úgy ítéltem meg, hogy ez túl sok, ezért miután 30 perc elteltével levettem a sütiről az alufóliát, csak 20 percig sütöttem 200°C-on, utána visszavettem 180°C-ra, ill. leraktam a sütit a sütő legalsó rácsára, és onnan számítva még 35 percig sütöttem. Így a sütési idő 90 percre módosult. Hőlégkeverésessel sosem sütöttem ezt a fajta édességet, mert a teteje úgy nagyon hamar megég, míg a közepe még folyik.
A kicsit égettebb széleket lefaragtam - bátran vetemedhetünk hasonló csalafintaságra, ha a fent taglalt okok miatt túl barnára sikeredik a sütink. :-)
Akinek tehát van valami jó tippje a gyümikenyér formájú sütemények sütése kapcsán, az bátran ossza meg velem, örömmel tanulnék titkos fortélyokat.
Ezt a süteményt hajdinalisztből is megsüthetjük.







Hozzávalók 35 cm-es sütőformához: 

70 dkg magozott cseresznye
5 közepes tojás
25 dkg puha vaj
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg + 1 ek búza finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg darált mogyoró
3 dkg étkezési keményítő
½ cs. sütőpor

15 dkg aprított mogyoró
20 dkg fehér csokoládé
1 dkg vaj
vaj/zsír és liszt a sütőforma kikenéséhez

elkészítés:


  1. A gyümölcsöt megmossuk, szárát eltávolítjuk, kimagozzuk és a levét hagyjuk lecsöpögni
  2. A vajat a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját és 3 egész tojást.
  3. A lisztet, a darált mogyorót, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, és fokozatosan a tojásos masszához adjuk.
  4. A tojásfehérjéket a sóval habbá verjük. A gyümölcsöt 1 evőkanél liszttel elkeverjük.
  5. Először a fehérjehabot, majd a gyümölcsöt 10 dkg aprított mogyoróval együtt a tésztához keverjük.
  6. A sütőformát kivajazzuk-kilisztezzük, a tésztamasszát a formába öntjük és előmelegített sütőben 30 percig alufóliával letakarva sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát és tűpróbáig sütjük. A formában kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve teljesen kihűtjük.
  7. A maradék (5 dkg) mogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
  8. A fehér csokit feldaraboljuk és a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, pár percig hűlni hagyjuk, majd a sütemény tetejére öntjük és hagyjuk, hogy a süti oldalán lefolyjon (el is kenhetjük a csokit, ahogy én tettem).
  9. Megszórjuk a pirított mogyoróval és hagyjuk, hogy a csoki megkössön rajta, és már szeletelhetjük is.


sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (vagy 175°C hőlégkeveréses)
sütési idő: kb. 70-90 perc