2013. május 26.

Frank hagymás lepény





Imádom a kelt tésztát, legyen az kenyér, péksütemény, pizza vagy akár édes kelt sütemény. Nem vagyok egyedül ezzel, mert a Kutyánszki talán még nálam is jobban odáig van érte.
Amikor ezt a lepényt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik, és ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor megkínáltam ezzel a pizzaféleséggel. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se tartson tőle, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan lehet nekem hinni, mert pl. az anyukám is tart a hagymától, mégis örömmel gondol erre a lepényre, ez ui. nem bántotta sem a gyomrát, sem az epéjét. :)


Hozzávalók 2 db 22 cm-es lepényhez:

a tésztához:
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1 tojás
1 mk. cukor
1 tk. só

2 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej

a töltelékhez:
70 dkg vöröshagyma
25 dkg füstölt, húsos szalonna, felkockázva
4 dkg vaj
15 dkg Crème fraîche vagy tejföl
3 kis tojás
őrölt fehér bors
őrölt kömény


elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük egy kevés langyos tejjel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 2 gombócot formázunk, és letakarva 10 percet pihentetjük.
  4. Lisztezett munkalapon mindkettőt akkorára nyújtjuk, hogy a kerek pitesütő- vagy kapcsos tortaformába illesztve, egy kis pereme legyen. Letakarva addig kelesztjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  5. A szalonnát a vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikára szelt hagymát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Langyosra hűtjük.
  6. A crème fraîche-t simára dolgozzuk a tojásokkal, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük és összekeverjük a hagymás alappal.
  7. A tölteléket a tésztára simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc