2014. június 16., hétfő

Zöldségragu barna rizzsel






Hús nélküli ragut, ill. barna rizst még nem készítettem. Most mindkettőnek eljött az ideje. Nem is hittem volna, hogy ez lesz az az étel, amiben a gombát képes leszek megenni, legalábbis 2-3 falat erejéig. :D A Kutyánszkinak ráadásul nagyon ízlett ez a ragu, szóval biztos nem utoljára készült. A rizs már más kérdés, mert én egyrészt amúgy sem vagyok oda érte, másrészt ez a barna változat még kicsit szokatlan mindkettőnk számára. Sebaj, majd megbarátkozunk vele! :)










Hozzávalók 3-4 személyre:

Raguhoz:
20 dkg fehér csiperkegomba
20 dkg sárgarépa
10 dkg zöldpaprika
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg újfokhagyma szára vagy póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
bazsalikom
kakukkfű
oregánó

2 ek olívaolaj
3 dkg zabpehelyliszt/rozsliszt

Körethez:
20 dkg előgőzölt barna rizs
húsleves/zöldségleves alaplé

3 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A gombát és a kétféle paprikát kisebb kockákra vágjuk.
  2. A répát megpucoljuk, gyufaszál vékonyságúra vágjuk. Az újfokhagymaszárról eltávolítjuk a felső réteget, majd hosszászában vékony csíkokra vágjuk.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit felaprítjuk, utóbbit áttörjük. A vöröshagymát az olajon kissé megpirítjuk, majd hozzákeverjük a fokhagymát is.
  4. Rátesszük a zöldségeket, összeforgatjuk, megfűszerezzük és felöntjük 3-3,5 dl vízzel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ezután fedő nélkül főzzük tovább, amíg az étel elkészül. De ne főzzük szét a zöldségeket!
  5. A lisztet kevés vízzel simára keverjük és besűrítjük vele az ételt.
  6. Miközben a ragu készül, a rizst 1,5 ek olívaolajon kicsit átpirítjuk, megsózzuk, felöntjük annyi alaplével, ami a rizs mennyiségének kétszeres, és fedő alatt puhulásig főzzük. Ha nem főtt meg teljesen, akkor elzárjuk alatta a lángot, de rajta hagyjuk a fedőt, hogy a gőzben megfőjön.
  7. Egy serpenyőben 1,5 ek olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a rizst és a raguval együtt tálaljuk.