2014. június 16.

Zöldségragu barna rizzsel






Hús nélküli ragut, ill. barna rizst még nem készítettem. Most mindkettőnek eljött az ideje. Nem is hittem volna, hogy ez lesz az az étel, amiben a gombát képes leszek megenni, legalábbis 2-3 falat erejéig. :D A Kutyánszkinak ráadásul nagyon ízlett ez a ragu, szóval biztos nem utoljára készült. A rizs már más kérdés, mert én egyrészt amúgy sem vagyok oda érte, másrészt ez a barna változat még kicsit szokatlan mindkettőnk számára. Sebaj, majd megbarátkozunk vele! :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

Raguhoz:
20 dkg fehér csiperkegomba
20 dkg sárgarépa
10 dkg zöldpaprika
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg újfokhagyma szára vagy póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
bazsalikom
kakukkfű
oregánó

2 ek. olívaolaj
3 dkg zabpehelyliszt/rozsliszt

Körethez:
20 dkg előgőzölt barna rizs
húsleves/zöldségleves alaplé

3 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. A vöröshagymát, a paprikákat és a gombát felaprítjuk. A megpucolt répát gyufaszál vékonyságúra vágjuk. Az újfokhagyma száráról eltávolítjuk a felső réteget, majd hosszában vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát áttörjük.
  2. A vöröshagymát az olajon kissé megpirítjuk, hozzákeverjük a fokhagymát, és hozzáforgatjuk a zöldségeket. Megfűszerezzük és felöntjük 3-3,5 dl vízzel. Fedő alatt félpuhára pároljuk, majd fedő nélkül készre főzzük. (Ne főzzük szét a zöldségeket!)
  3. A lisztet kevés vízzel simára keverjük és besűrítjük vele az ételt.
  4. A rizst másfél evőkanál olívaolajon kicsit átpirítjuk, megsózzuk, felöntjük annyi alaplével, ami a rizs mennyiségének a kétszeres, és fedő alatt puhulásig főzzük. Ha nem főtt meg teljesen, akkor elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk, amíg meg nem puhul.
  5. A maradék olívaolajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a rizst, majd a raguval együtt tálaljuk.