2018. december 16.

Narancsos csokoládékrémmel töltött linzer







Egy ideje egész jóban vagyok a saját készítésű aprósütikkel, bár nagyon ritkán adódik úgy, hogy süssek. 2-3 kósza egyéb alkalmat leszámítva, jobbára csak az ünnepek körül fordul elő velem, hogy linzertésztájú sütitéken agyalok. Mivel egyre erőteljesebben kopogtat az ajtón a karácsony, itt volt az ideje, hogy végre én is lekváros linzert készítsek. Ahhoz képest, hogy 100 éve készülök olyan kiszúróformát vásárolni, ami linzerkarikához kell, még mindig nem jutottam el oda, hogy valóban meg is vegyem, hanem továbbra is a jó öreg pogácsaszaggatóval és egyéb, lyukasztásra használható alkalmatosságokkal idétlenkedem. :D De a fotók tanúsága szerint működik a dolog célszerszám nélkül is. ;)
A jelen esetet véve nem csak, hogy a megfelelő kiszúróforma hibádzik, de a lyukas, lekváros linzerkarika szintén csak vágy maradt idén is. Utóbbinak csupán annyi oka van, hogy úgy éreztem, ünnepibb köntösbe kellene öltöztetni a sütit. Arra gondoltam, a csokoládé tökéletes választás lenne. Persze nem ám csak magában felolvasztva, hanem ízesített és habosított formában. Nehéz volt megállni, hogy a krémet ne nyalogassam el (tiszta szerencse, hogy kimaradt belőle egy kevés), de beláttam, hogy az imádni valóan omlós linzertésztával együtt az igazi. :)
Ezt az aprósüteményt különösen ajánlom az adventi időszakra, mert nem csak mutatós, de testet-lelket gyönyörködtetően finom is. :)






Hozzávalók 24 darabhoz:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg omlós tészta süteményliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
½ narancs reszelt héja
1 tojássárgája
1 tk. vaníliakivonat

Narancsos csokoládékrémhez:
8 dkg étcsokoládé
0,4 dl habtejszín
1 púpozott ek. tejszínhab (kb. 4 dkg)
1 ek. frissen facsart narancslé
2 tk. porcukor (vagy a csokoládé édességétől függően)

Díszítéshez:
2-3 kocka étcsokoládé
porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a porcukorral, reszelt narancshéjjal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliakivonattal elkevert tojássárgáját, és homogén tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez az étcsokoládét a porcukorral a tejszínben felolvasztjuk, hozzáadjuk a narancslevet, kevergetve langyosra hűtjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
  3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle úgy, hogy páros számút kapjunk.
  4. Minden második tésztakorong közepét 1 cm átmérőjű kiszúróval kilyukasztjuk (vagy eleve süteménykiszúróval szaggatjuk ki. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, világosra sütjük, majd még melegen tortarácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni a linzereket.
  6. A díszítéshez a gőz fölött felolvasztott étcsokoládéval becsíkozzuk a lyukas tésztaköröket, és amint megdermedt rajtuk a csokoládé, meghintjük porcukorral.
  7. A teli tésztakörökre teáskanálnyi csokoládékrémet pöttyintünk, körkörösen kissé elkenjük és ráhelyezzük a lyukas linzerkarikákat.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 8 perc

Megjegyzés:

A süteményt a benne lévő friss tejszínhab miatt 3 napnál tovább ne tároljuk! Bár igazából erre nem sok esély van, mert nagyon eteti magát. :D
Ha kimarad egy kevés csokoládékrém, ízesíthetjük vele a kávénkat, vagy magában is elnyalogathatjuk.

Ha nincs omlós tészta süteménylisztünk, finomliszttel is éppen úgy működik a recept. ;)