2012. augusztus 1.

Joghurtban pácolt csirkemell hagymás borsóval





Nem rajongok a joghurt savanykás ízéért, de épp nem volt itthon tejföl, ami nélkül viszont nem élet az élet. Most mégis kénytelen voltam a szívemnek kevésbé kedves tejtermékkel „operálni”. Az ötletet ehhez megint a Kifőztük magazin adta. Érdekes, pikáns ízvilágú lett az elkészült hús, érdemes volt kipróbálni. A köret pedig Kedvesem egyik kedvenc „bájlágja”. Ő csak elárulta nekem a hagymás borsóhoz fűződő szeretetteljes kapcsolatának tényét, én pedig azóta sűrűn el is készítem – most is, ehhez a húshoz. 

Hozzávalók 4 személyre:

Pácolt csirkemellhez:
40 dkg csirkemell
2,5 dl görög joghurt
3 ek. napraforgóolaj
1 ek. szárított kakukkfű
1 tk. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt fekete bors
1/2 mk. őrölt gyömbér
2 kövér gerezd zúzott fokhagyma


Hagymás borsóhoz:

70 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
1 tk. őrölt fekete bors

4 e.k napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A joghurtot üvegtálba öntve elkeverjük 2 evőkanál olajjal, a fűszerekkel, és beletesszük a 8 db, vékony szeletre vágott csirkemellet. Átforgatjuk, hogy a páclé mindenhol átjárja a szeleteket. Az edényt lefedve, min. fél napra hűtőbe tesszük.
  2. A bepácolt húsokat 1 evőkanál felhevített olajon kisütjük, majd rézsútosan felszeleteljük.
  3. A körethez a felhevített olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a borsót, készre pároljuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. A hússal együtt tálaljuk.




Snidlingmártás





A snidlinget kamasz koromban kedveltem meg, de eddig valahogy kimaradt a főzőcskézős ténykedéseimből. Most végre vettem egy kis cseréppel, és boldogan vagdostam le belőle ehhez a mártáshoz. Visszafogott, kellemes ízű szósz. Sült húsokhoz (sertés, csirke) kínálhatjuk, de főtt tésztára is szedhetjük. 

Hozzávalók 2 személyre:

2,5 dkg vaj
1 ek. liszt
1 csokor snidling
1,5 dl zöldség alaplé (lehet leveskockából is)
1,5 dl tejszín
őrölt fehér bors


elkészítés:
  1. Kis lángon felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta az apróra vágott metélőhagymát, majd rászórjuk a lisztet, és összekeverjük.
  2. Kisebb adagokban hozzáöntjük az alaplevet, a tejszínt, megfűszerezzük és összeforraljuk.
  3. Ha a mártás túl sűrű, alaplével hígítjuk, ha túl folyós, kiveszünk belőle néhány evőkanálnyit, és kevés liszttel simára keverve sűrítünk rajta. A mártást sült vagy grillezett húsokhoz adjuk.




Húsrózsák snidlingmártással





A minap megvettem a régóta áhított snidlinget, és azonnal tudtam, hogy mit fogok belőle készíteni – snidlingmártást. Már csak azt kellett kitalálnom, milyen hús mellé adjam. Persze nem arra célzok, hogy milyen húsféle mellé, hiszen borítékolni lehet nálam, hogy csirke-mell-é. Mell-esleg nem is volt itthon most másféle husi. Mivel a mártás meghatározza, hogyan készüljön a hozzá tartozó hús, nincs túl sok lehetőség a ötletelésre. A szaftos hús ugyebár kilőve, a rántott sem szerencsés, marad tehát a töltött vagy a sima sült hús. Én az utóbbit választottam, és hogy ne legyen olyan száraz, beecseteltem némi kenőanyaggal. A darált csípős paprikával csínján kell bánni, mert ennél az ételnél a mártás a lényeg, nem szabad elterelni róla a figyelmet a hús csípősségével. De egy kis pikánsság még megengedett. A hús a receptben leírt módon való felszeletelését és feltekerését a sasliknál próbáltam ki először, és most is emellett döntöttem, mert az így kapott húsrózsákat szépen lehet tányérba ültetni.
A fogyókúránk miatt mi most is csupán zöldségköretet ettünk hozzá, de leginkább a burgonyapüré illik mellé, vagy talán a krumplikrokett.


Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
1 kis zöldpaprika
1 ek. tejföl
½ mk. darált csípős paprika
olívaolaj

snidlingmártás


elkészítés:
  1. A tejfölt elkeverjük a csípős paprikával, az olajjal és a sóval. A magházától megfosztott paprikát vékony csíkokra vágjuk.
  2. A csirkemellekről levágjuk a belső filét, és a többi hússal együtt hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. (Nekem 12 db lett.)
  3. A felcsíkozott húsdarabokat kiklopfoljuk (így hosszú hússzeleteket kapunk), és ecset segítségével mindegyiket megkenünk a tejfölös páccal.
  4. A vékony hússzeleteket a szélesebbik végüktől kezdve feltekerjük, és olajjal vékonyan kikent hőálló tálba ültetjük. Felülről enyhén rájuk nyomunk, hogy biztosabban „üljenek”.
  5. A tetejüket és az oldalukat megkenjük kevés olívaolajjal, és közéjük dugjuk a paprikacsíkokat.
  6. Forró sütőben készre sütjük, majd a snidlingmártással együtt tálaljuk. Burgonyapürét vagy rizst adunk mellé.
sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25-30 perc





Túrós fasírtgolyók





Más tollával ékeskedni nem szép dolog, de ha elárulom a recept kitalálójának nevét, akkor az már nem számít szemérmetlen lopásnak: Tóth Krisztina ötlete ez a valóban szuper fasírtvariáció. A hölgy az egyik ismert gasztro oldalon jelenteti meg receptjeit, így miután ez közzé van téve mindenki számára, én is megsütöttem – azóta már nem először. Ez az egyik legfinomabb étel, amit fasírt kategóriában valaha ettem, így aztán nem átallok ezt népszerűsíteni. A túrónak köszönhetően kellemesen puha. A sütőben sült fasírt pedig még kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint olajban sült testvérei.
A húsmasszához akár aprított petrezselymet is keverhetünk, de én ezúttal anélkül készítettem.







Hozzávalók 40-42 darabhoz:

50 dkg sertés darált hús
20 dkg túró
2 kis tojás
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. só
1 csapott tk. őrölt fekete bors
1 csapott tk. őrölt csilipaprika
1 ek. őrölt pirospaprika
kb. 7 ek. zsemlemorzsa

elkészítés:
  1. A finomra aprított vöröshagymát a zúzott fokhagymával, a sóval és a fűszerekkel a felvert tojáshoz vegyítjük, majd hozzákeverjük az áttört túrót, a darált húst és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagú legyen.
  2. A túrós húsmasszából kb. 2 cm átmérőjű golyócskákat formázunk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Sütés közben egyszer fordítunk rajtuk.) Tetszés szerinti körettel tálaljuk.
sütési hőfok: 200℃
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc






Fasírtgolyók tejszínes sajtmártásban





Jó ideje azon filóztam, hogyan lehetne a darált húst másképpen elkészíteni, mint ahogyan azt megszoktuk. Az ötlet kezdett körvonalazódni. Ki is olvasztottam egy adag darált húst, de 2 napon át nem tudtam időt szakítani az elkészítésére, mert mindig közbejött valami. Mégis muszáj volt felhasználnom, mert attól féltem, hogy lassan már mozogni fog. Azt a variációt, amit szerettem volna megvalósítani, most idő hiányában el kellett halasztanom, ezért egy hirtelen jött ötlet alapján kezdtem el a főzést. Az eredmény nagyon ízlett a Kedvesemnek és nekem is, és remélem, más sem csalódik benne, nem úgy, mint Anyukám. Amikor ui. nagy boldogan elővettem az új kaját a hűtőből, és "Na, ezt kóstold meg!"- felkiáltással a szájába adtam a falatot, Anya nagyot fintorgott, miután bekapta. Szegény azt hitte, valami édességgel boldogítom már megint, és nem számított rá, hogy sósat kap. Elfelejtettem közölni vele, hogy mi is van a tálban, ő meg talán azt gondolta, hogy profiterol. Legalábbis így látványra ahhoz hasonlít a legjobban. Szerinte fölösleges a fasírtra a mártás, de mi ketten nem hiszünk neki, mert 1. mi melegen ettük, 2. nem olyan tipikus fokhagymás fasírt-jellegű, 3. tudtuk, hogy nem profiterol. Utólag nevettem magamon, mert végül is nem is ment át nagy változáson a fasírt, csak a rajta lévő mártás számít újdonságnak. :D

Hozzávalók 4 személyre:

Fasírtgolyókhoz:
50 dkg darált sertéslapocka
2 tojás
1 zsemle
kevés tej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt fekete bors
1 tk. őrölt csilipaprika

napraforgóolaj

Mártáshoz:
2,5 dl habtejszín
10 dkg 20%-os tejföl
15 dkg trappista sajt
szerecsendió
1 késhegynyi őrölt csilipaprika
csipet só
1 tk. étkezési keményítő
0,5 dl víz

elkészítés:

  1. A zsemlét kevés tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  2. A húst összekeverjük a tojással, a fűszerekkel, hozzáadjuk a kevés tejbe beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zsömlét, az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  3. A húsmasszából teáskanál segítségével kis golyócskákat (vagy hurkákat) formázunk, és forró zsiradékban pirosra sütjük. A kész fasírtgolyókat papírtörlőre szedjük.
  4. A mártáshoz a tejszínt lábasba öntjük, hozzákeverjük a tejfölt, a fűszereket, majd felolvasztjuk benne a reszelt sajtot.
  5. A keményítőt a vízzel csomómentesre keverjük, besűrítjük vele a mártást, majd hozzáforgatjuk a fasírtgolyókat. Köretnek sült krumplit vagy rizst adunk hozzá.

Csibefasírt zabpehellyel





Ez is egy „Kifőztük” magazinban talált recept. Kiváló hasznosítási módja a csirkehúsnak, mert nagyobb mennyiségű étel állítható elő belőle, mintha csak valamilyen formában megsütnénk a húst. Akár az egész család jóllakhat belőle, ha nem a zabálás a cél. :D

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

40 dkg csirkemellfilé
1 kis fej vöröshagyma
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. mustár

őrölt fekete bors
1 tk. pirospaprika
4-6 dkg zabpehely (a húspép lágyságától függően)
1 tojás
3 ek. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A felaprított hagymát 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
  2. A zabpelyhet késes robotgéppel ledaráljuk, majd a csirkemellet is hozzáadva pépesre daráljuk.
  3. A zabpelyhes húspépet tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymás alapot, a tojást, a mustárt, megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. A húsmasszából kb. 3 cm átmérőjű, 1 cm vastag pogácsákat formázunk.
  4. A hagyma pirításához használt serpenyőt visszatesszük a tűzre, hozzáadunk még 1 evőkanál olajat, és a fasírtok mindkét oldalát közepes lángon pirosra sütjük. (Grillezhetjük is.) Bármilyen köret illik hozzá.




Csőben sült sajtos sertéskaraj csirkemájjal





A csőben sült hagymás-sajtos csirkemell-lel együtt készítettem el ezt az ételt. Az előbb említett hús lett a Kedvesem ebédje, ez a májas meg az enyém. A sok csirkemell után végre megint karajjal leptem meg magamat. Egyszerű étel, de isteni finom, eddig mindig nagy sikert arattam vele, ha vendégeknek készítettem.







Hozzávalók 2-4 személyre:

4 szelet rövidkaraj
grillfűszer
liszt
1 ek. szilárd mangalicazsír
25 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 kis zöldpaprika
1 szelet piros húsú kaliforniai paprika
4 nagy gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
őrölt kömény

10 dkg trappista sajt

elkészítés:

  1. Az ujjnyi vastag hússzeleteket egy ív folpack alatt kiklopfoljuk, mindkét oldalukon alaposan megszórjuk grillfűszerrel, pár percet állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés zsíron hirtelen kisütjük. (Éppen csak kapjon egy kis pírt, de a belseje ne süljön át!) A szeleteket egymás mellé fektetjük egy nagyobb tűzálló edényben.
  2. A májat kisebb darabokra vágjuk. A hagymát és a kaliforniai paprikát felaprítjuk, megsózzuk és megdinszteljük a hús sütéséből visszamaradt zsíron. Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot.
  3. A hagymás alapot lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a megtisztított, áttört fokhagymát és a fűszereket. Rátesszük a májat, összeforgatjuk a hagymás alappal, és csak addig sütjük, hogy a közepe még kissé nyers maradjon.
  4. A resztelt májat a karajszeletekre halmozzuk, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc







Csőben sült hagymás-sajtos csirkemell





Ha fogyókúra, akkor különösen ötletesnek kell lenni, különben hamar elmegy a kedvünk az egésztől. Így is nehéz megállni, hogy ne együnk olyan ételeket, amiket igazán szeretünk. A natúr húsok diéta ideje alatt kifejezetten ajánlottak, de csak úgy simán megsózva és kisütve számomra nem valami ízletesek. Fel kell dobni olyan kiegészítőkkel, amitől tartalmasabb lesz. Nyugodtan megbolondíthatjuk sajttal is, ha olyan körettel párosítjuk, ami nem hizlal, de ha még fogyókúrásabbá akarjuk tenni, szórjunk rá zsírszegény sajtot. Akinek azonban nincs problémája az alakjával, az párosítsa azzal, amivel jólesik.






Hozzávalók 2-3 személyre:

1 egész csirkemellfilé
2 fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
grillfűszer
10 dkg trappista sajt
liszt
kevés mangalicazsír

elkészítés:
  1. A megfelezett csirkemelleket 2-2 szeletre vágjuk, a szeleteket néhány helyen bemetsszük, és beledugdossuk a tüskékre vágott fokhagymát. 
  2. A hússzeleteket folpack alatt kissé kiklopfoljuk, mindkét oldalukon beszórjuk grillfűszerrel, és pár percig állni hagyjuk.
  3. A szeleteket lisztbe forgatjuk, kevés forró zsírban hirtelen kisütjük, és sütőtálba fektetjük, egymás mellé.
  4. A hagymát vékony karikákra szeljük, a hús sütéséből visszamaradt zsíron enyhén megpirítjuk, majd a hússzeletekre halmozzuk és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Egyszerűbb és gyorsabb módja az étel elkészítésének, ha a fokhagymát vékonyra szeljük és a lila hagymával együtt sütjük meg, majd pedig így együtt halmozzuk a húsra. Én így is, úgy is szoktam készíteni, attól függően, hogy épp mennyi időm van a főzésre.
Ha a fél-fél csirkemelleket egészben hagyva klopfoljuk ki, akkor olyan szép nagy szeletet kapunk, mint ami a fotókon is látható.






Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval






A sajtos puffancsot régóta meg szerettem volna kóstolni, és most végre sort kerítettem rá. A paradicsomos mártásnak pedig csak azért mertem nekiveselkedni – na nem mintha olyan nagy feladat lett volna –, mert a múltkor képes voltam megenni egy egész paradicsomot!!! :D Vérszemet kaptam, és megint előkerült ez a szép piros zöldség. A mártás azért sokkal inkább a fogamhoz való, mint a friss paradicsom, de ha így haladok, hamarosan az is minden gond nélkül le fog csúszni, és nem csak egyszer-egyszer. Ez a pikáns szósz nagyon finom, majdnem felfaltam az egészet, de muszáj volt megállnom, hogy a Kutyánszki nehogy ebéd nélkül maradjon. Tortillacsipsszel is fogyasztható, a sajtfánk pedig fokhagymás tejföllel is kiváló.




Hozzávalók 2 személyre:

a sajtfánkhoz:
1,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
7 dkg liszt
2 tojás

őrölt fekete bors
1 mk. őrölt pirospaprika
6 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

a paradicsom pesztóhoz:
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. fehérbor (elhagyható)
40 dkg hámozott, darabolt friss vagy konzerv paradicsom
1 ek. paradicsompüré
Tabasco szósz ízlés szerint
1 csapott ek. nádcukor (vagy ízlés szerint)

elkészítés:
  1. A vizet az olajjal lábasban felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a lisztet. Gyors mozdulatokkal összekeverjük és visszatesszük a tűzre. Kis lángon, folyamatosan kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Elzárjuk alatta a lángot, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Hozzákeverjük a felvert tojást, sóval borssal, paprikával ízesítjük, és beledolgozzuk a reszelt sajtot.
  3. A masszából teáskanál segítségével kis fánkokat szaggatunk a felforrósított, bő olajba, és pirosra sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük.
  4. A mártáshoz a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a zúzott fokhagymával együtt az olívaolajon fedő alatt megdinszteljük, majd a bort is hozzáadva felforraljuk.
  5. Rátesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, cukorral, Tabasco szósszal ízesítjük, és kis lángon elforraljuk a levét. A mártást a sajtfánkocskákhoz kínáljuk.