2012. augusztus 1., szerda

Joghurtban pácolt csirkemell hagymás borsóval







Nem rajongok a joghurt savanykás ízéért, de épp nem volt itthon tejföl, ami nélkül viszont nem élet az élet. Most mégis kénytelen voltam a szívemnek kevésbé kedves tejtermékkel „operálni”. Az ötletet ehhez megint a Kifőztük magazin adta. Érdekes, pikáns ízvilágú lett az elkészült hús, érdemes volt kipróbálni. A köret pedig Kedvesem egyik kedvenc „bájlágja”. Ő csak elárulta nekem a hagymás borsóhoz fűződő szeretetteljes kapcsolatának tényét, én pedig azóta sűrűn el is készítem – most is, ehhez a húshoz.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg (8 szelet) csirkemell
2,5 dl natúr görög joghurt
3 ek napraforgóolaj
1 ek szárított kakukkfű
1 tk őrölt pirospaprika
1 mk őrölt fekete bors
1/2 mk őrölt gyömbér
2 kövér gerezd zúzott fokhagyma

Körethez:
70 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
1 tk őrölt fekete bors
4 ek napraforgóolaj

elkészítés:

  1. Egy üvegtálban a joghurthoz keverünk 2 ek olajat a fűszerekkel és a vékony szeletekre vágott csirkemellet beletesszük úgy, hogy mindenhol átjárja a szaft. Az edényt jól lezárjuk, és a húst másnapig hagyjuk pácolódni.
  2. Egy nagyobb serpenyőben 1 ek olajat hevítünk és a csirkemellet pirosra sütjük benne. Ha kész, rézsútosan felszeleteljük.
  3. A körethez serpenyőben olajat hevítünk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük.
  4. Rátesszük a borsót és amikor már majdnem teljesen megpárolódott, sózzuk-borsozzuk és a hús mellé szedjük.







Snidlingmártás






A snidlinget kamasz koromban kedveltem meg, de eddig valahogy kimaradt a főzőcskézős ténykedéseimből. Most végre vettem egy kis cseréppel és boldogan vagdostam le belőle ehhez a mártáshoz. Visszafogott, kellemes ízű szósz. Sült húsokhoz (sertés, csirke) kínálhatjuk, de főtt tésztára is szedhetjük.


Hozzávalók 2 személyre:

2,5 dkg vaj
1 ek liszt
1 csokor snidling
1,5 dl zöldségleves alaplé (lehet leveskockából is)
1,5 dl tejszín
őrölt fehér bors

elkészítés:


  1. Egy lábosban kis lángon vajat hevítünk és megfuttatjuk rajta az apróra vágott metélőhagymát.
  2. Lisztet szórunk rá és gyors mozdulatokkal összekeverjük.
  3. Kisebb adagokban hozzáadjuk az alaplevet, majd a tejszínt, fűszerezzük és összeforraljuk.
  4. Ha a mártás túl sűrű, zöldség alaplével hígítjuk, ha túl folyós, akkor kiveszünk belőle néhány evőkanálnyit és kevés liszttel simára keverve sűrítünk rajta.







Húsrózsák snidlingmártással







A minap megvettem a régóta áhított snidlinget, és azonnal tudtam, hogy mit fogok belőle készíteni – snidlingmártást. Már csak azt kellett kitalálnom, milyen hús mellé adjam. Persze nem arra célzok, hogy milyen húsféle mellé, hiszen borítékolni lehet nálam, hogy csirke-mell-é. Mell-esleg nem is volt itthon most másféle husi. Mivel a mártás meghatározza, hogyan készüljön a hozzá tartozó hús, nincs túl sok lehetőség a ötletelésre. A szaftos hús ugyebár kilőve, a rántott sem szerencsés, marad tehát a töltött vagy a sima sült hús. Én az utóbbit választottam, és hogy ne legyen olyan száraz, beecseteltem némi kenőanyaggal. A darált csípős paprikával csínján kell bánni, mert ennél az ételnél a mártás a lényeg, nem szabad elterelni róla a figyelmet a hús csípősségével. De egy kis pikánsság még megengedett. A hús a receptben leírt módon való felszeletelését és feltekerését a sasliknál próbáltam ki először, és most is emellett döntöttem, mert az így kapott húsrózsákat szépen lehet tányérba ültetni.
A fogyókúránk miatt mi most is csupán zöldségköretet ettünk hozzá, de leginkább a burgonyapüré illik mellé, vagy talán a krumplikrokett.

Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
1 kis zöldpaprika
1 ek tejföl
½ mk darált csípős paprika
olívaolaj

elkészítés:

  1. A tejfölt elkeverjük a csípős paprikával, az olajjal és a sóval.
  2. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk.
  3. A csirkemellekről levágjuk az alsó, hosszúkás húsdarabot, a többi húst pedig hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. (Nekem az alsó húsrészekkel együtt 12 db lett.)
  4. Kiklopfoljuk (így hosszú hússzeleteket kapunk) és ecset segítségével minden darabot megkenünk a tejfölös keverékkel.
  5. A húscsíkokat szélesebbik végüktől kezdve feltekerjük és olajjal vékonyan kikent hőálló tálba ültetjük. Felülről enyhén rájuk nyomunk, hogy biztosabban „üljenek”.
  6. A tetejüket és az oldalukat megkenjük kevés olívaolajjal és közéjük gyömöszkéljük a paprikacsíkokat.
  7. Forró sütőben készre sütjük, majd snidlingmártással tálaljuk. Burgonyapürét, esetleg rizst adhatunk mellé.

sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25-30 perc








Túrós fasírtgolyók






Más tollával ékeskedni nem szép dolog, de ha elárulom a recept kitalálójának nevét, akkor az már nem számít szemérmetlen lopásnak: Tóth Krisztina ötlete ez a valóban szuper fasírtvariáció. A hölgy az egyik ismert gasztro oldalon jelenteti meg receptjeit, így miután ez közzé van téve mindenki számára, én is megsütöttem – azóta már nem először. Ez az egyik legfinomabb étel, amit fasírt kategóriában valaha ettem, így aztán nem átallok ezt népszerűsíteni. A túrónak köszönhetően kellemesen puha. A sütőben sült fasírt pedig még kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint olajban sült testvérei.

A húsmasszához akár aprított petrezselymet is keverhetünk, de én ezúttal anélkül készítettem. 






Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg sertés darált hús
20 dkg túró
2 kis tojás
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk só
1 csapott tk őrölt fekete bors
1 csapott tk őrölt csilipaprika
1 ek őrölt pirospaprika
7 ek zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit késes mixerrel ledaráljuk, vagy késsel finomra vágjuk, utóbbit fokhagymanyomóval áttörjük.
  2. A tojást villával felverjük, hozzákeverjük a kétféle hagymát, a sót és a fűszereket.
  3. A túrót villával áttörjük, alaposan összekeverjük a fűszeres-hagymás tojással, majd pedig kézzel beledolgozzuk a darált húst.
  4. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát is, és kb. 2 cm átmérőjű golyócskákat formázunk belőlük
  5. A túrós húsmasszából kézzel kb. 2 cm átmérőjű golyócskákat formálunk, amiket sütőpapírral bélelt sütőlemezre rendezünk.
  6. A sütőt előmelegítjük és a fasírtgolyókat pirosra sütjük. Félidőben fordíthatunk rajtuk, hogy egyenletesen süljenek.

sütési hőfok: 200 ℃
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc










Fasírtgolyók tejszínes sajtmártásban





Jó ideje azon filóztam, hogyan lehetne a darált húst másképpen elkészíteni, mint ahogyan azt megszoktuk. Az ötlet kezdett körvonalazódni. Ki is olvasztottam egy adag darált húst, de 2 napon át nem tudtam időt szakítani az elkészítésére, mert mindig közbejött valami. Mégis muszáj volt felhasználnom, mert attól féltem, hogy lassan már mozogni fog. Azt a variációt, amit szerettem volna megvalósítani, most idő hiányában el kellett halasztanom, ezért egy hirtelen jött ötlet alapján kezdtem el a főzést. Az eredmény nagyon ízlett a Kedvesemnek és nekem is, és remélem, más sem csalódik benne, nem úgy, mint Anyukám. Amikor ui. nagy boldogan elővettem az új kaját a hűtőből, és "Na, ezt kóstold meg!"- felkiáltással a szájába adtam a falatot, Anya nagyot fintorgott, miután bekapta. Szegény azt hitte, valami édességgel boldogítom már megint, és nem számított rá, hogy sósat kap. Elfelejtettem közölni vele, hogy mi is van a tálban, ő meg talán azt gondolta, hogy profiterol. Legalábbis így látványra ahhoz hasonlít a legjobban. Szerinte fölösleges a fasírtra a mártás, de mi ketten nem hiszünk neki, mert 1. mi melegen ettük, 2. nem olyan tipikus fokhagymás fasírt-jellegű, 3. tudtuk, hogy nem profiterol. Utólag nevettem magamon, mert végül is nem is ment át nagy változáson a fasírt, csak a rajta lévő mártás számít újdonságnak. :D

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéslapocka
2 tojás
1 zsemle
kevés tej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt csilipaprika
napraforgóolaj

Mártáshoz:
2,5 dl habtejszín
10 dkg 20%-os tejföl
15 dkg trappista sajt
3/4 szerecsendió
1 késhegynyi őrölt csilipaprika
csipet só
1 tk étkezési keményítő
0,5 dl víz

elkészítés:

  1. A zsömlét kevés tejbe áztatjuk és ha megszívta magát, kinyomkodjuk.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk.
  3. A húst a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, majd hozzáadjuk az áztatott zsömlét és a hagymát.
  4. Egy serpenyőben olajat hevítünk, egy teáskanál segítségével a húsból kis golyókat (vagy hurkákat) formázunk és a forró zsiradékban pirosra sütjük.
  5. A kész fasírtgolyókat papírra szedjük, hogy a fölösleges zsiradék lecsöpögjön róla.
  6. A mártáshoz egy serpenyőbe tejszínt öntünk, hozzákeverjük a tejfölt és a fűszereket, és belereszeljük a szerecsendiót.
  7. A sajtot is lereszeljük, beleszórjuk a tejszínes mártásba és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a sajt teljesen felolvad.
  8. A vízben a keményítőt csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a mártáshoz és besűrítjük.
  9. A fasírtgolyókat összeforgatjuk a mártással és tálaljuk. 



 

Csibefasírt zabpehellyel







Ez is egy „Kifőztük” magazinban talált recept. Kiváló hasznosítási módja a csirkehúsnak, mert jóval nagyobb mennyiségű étel állítható elő belőle, mintha csak valamilyen formában megsütnénk a húst. Akár az egész család jól lakhat belőle, ha nem a zabálás a cél.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

40 dkg csirkemellfilé
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál mustár

őrölt fekete bors
1 tk pirospaprika
4-6 dkg zabpehely (a húspép lágyságától függően)
1 tojás
3 ek napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A hagymát felaprítjuk, 2 ek olajon megpirítjuk, majd a serpenyőt lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a fokhagymát és a pirospaprikát.
  2. A zabpelyhet késes robotgéppel ledaráljuk, hozzáadjuk a csirkemellet, a pirított hagymát, majd a többi hozzávalóval együtt addig daráljuk, míg egynemű masszát nem kapunk.
  3. A húspépből kb. 3 cm átmérőjű, 1 cm vastagságú pogácsákat formázunk.
  4. A hagyma pirításához használt serpenyőt visszatesszük a tűzre, hozzáteszünk még 1 evőkanál olajat és a fasírtok mindkét oldalát közepes lángon pirosra sütjük. (Grillezhetjük is.)










Csőben sült sajtos sertéskaraj csirkemájjal






A csőben sült hagymás-sajtos csirkemell-lel együtt készítettem el ezt az ételt. Az előbb említett hús lett a Kedvesem ebédje, ez a májas meg az enyém. A sok csirkemell után végre megint karajjal leptem meg magamat. Egyszerű étel, de isteni finom, eddig mindig nagy sikert arattam vele, ha vendégeknek készítettem.









Hozzávalók 2-4 személyre:

4 szelet rövidkaraj
grillfűszer
liszt
1 jó ek mangalicazsír

Tetejére:
25 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 kisebb zöldpaprika
1 szelet piros húsú kaliforniai paprika
4 nagy gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
őrölt kömény

10 dkg trappista sajt

elkészítés:
  1. Az ujjnyi vastag hússzeleteket háztartási fólia alatt kiklopfoljuk, mindkét oldalukon alaposan megszórjuk grillfűszerrel, pár percet állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés zsíron hirtelen kisütjük. (Éppen csak kapjon egy kis pírt, de a belseje ne süljön át!) A szeleteket egymás mellé fektetjük egy nagyobb tűzálló edényben.
  2. A májat kisebb darabokra vágjuk.
  3. A hagymát és a kaliforniai paprikát felaprítjuk, megsózzuk és megdinszteljük a hús sütéséből megmaradt zsíron. Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot.
  4. A hagymás alapot lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a megtisztított, áttört fokhagymát és a fűszereket, a májat rátesszük a hagymás alapra, összeforgatjuk és csak addig sütjük, hogy a közepe még kissé nyers maradjon.
  5. A resztelt májat a karajszeletekre halmozzuk, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc






 





Csőben sült hagymás-sajtos csirkemell







Ha fogyókúra, akkor különösen ötletesnek kell lenni, különben hamar elmegy a kedvünk az egésztől. Így is nehéz megállni, hogy ne együnk olyan ételeket, amiket igazán szeretünk. A natúr húsok diéta ideje alatt kifejezetten ajánlottak, de csak úgy simán megsózva és kisütve számomra nem valami ízletesek. Fel kell dobni olyan kiegészítőkkel, amitől tartalmasabb lesz. Nyugodtan megbolondíthatjuk sajttal is, ha olyan körettel párosítjuk, ami nem hizlal, de ha még fogyókúrásabbá akarjuk tenni, szórjunk rá zsírszegény sajtot. Akinek azonban nincs problémája az alakjával, az párosítsa azzal, amivel jólesik.









Hozzávalók 2-3 személyre:
 

1 egész csirkemellfilé
2 fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
grillfűszer
10 dkg trappista sajt
liszt
kevés mangalicazsír

elkészítés:
  1. A csirkemellet kettévágjuk, a fél melleket 2-2 szeletre vágjuk, vagy egészben is hagyhatjuk.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk, tüskékre vágjuk, a hússzeleteket néhány helyen bemetsszük, a lyukakba dugdossuk a fokhagymatüskéket, majd a szeleteket folpack alatt kissé kiklopfoljuk.
  3. A húsokat mindkét oldalukon megszórjuk grillfűszerrel, pár percig állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk, kevés forró zsírban hirtelen kisütjük, és egy hőálló edényben egymás mellé rendezzük.
  4. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, és a hús sütéséből megmaradt zsíron enyhén megpirítjuk.
  5. A hagymát a csirkemellekre halmozzuk, beborítjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Egyszerűbb és gyorsabb módja az étel elkészítésének, ha a fokhagymát vékonyra szeljük és a lila hagymával együtt sütjük meg, majd pedig így együtt halmozzuk a húsra. Én így is, úgy is szoktam készíteni, attól függően, hogy épp mennyi időm van a főzésre.
Ha a fél-fél csirkemelleket egészben hagyva klopfoljuk ki, akkor olyan szép nagy szeletet kapunk, mint ami a fotókon is látható.












Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval







A sajtos puffancsot régóta meg szerettem volna kóstolni, és most végre sort kerítettem rá. A paradicsomos mártásnak pedig csak azért mertem nekiveselkedni - na nem mintha olyan nagy feladat lett volna - mert a múltkor képes voltam megenni egy egész paradicsomot. !!! Vérszemet kaptam, és megint előkerült ez a szép piros zöldség. A mártás azért sokkal inkább a fogamhoz való, mint a friss paradicsom, de ha így haladok, hamarosan az is minden gond nélkül le fog csúszni, és nem csak egyszer-egyszer. Ez a pikáns szósz nagyon finom, majdnem felfaltam az egészet, de muszáj volt megállnom, hogy a Kedvesem nehogy ebéd nélkül maradjon. Tortilla chipsszel is fogyasztható, a sajtfánk pedig fokhagymás tejföllel is kiváló.







Hozzávalók 2 személyre:

Sajtfánkhoz:
1,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
7 dkg liszt
2 tojás

őrölt fekete bors
1 mk őrölt pirospaprika
6 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

Pesztóhoz:
2 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek fehérbor (elhagyható)
40 dkg hámozott, darabolt friss vagy konzerv paradicsom
1 ek paradicsompüré
Tabasco szósz ízlés szerint
1 csapott ek nádcukor (lehet kevesebb is)

elkészítés:

  1. Egy lábosban a vizet az olajjal felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és folyamatosan keverve eldolgozzuk benne a lisztet, amíg a sima massza az edény falától elválik. Hűlni hagyjuk.
  2. A tojást felverjük, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük.
  3. Serpenyőben bő olajat hevítünk, és a masszából teáskanál segítségével kis fánkokat szaggatunk az olajba. Pirosra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
  4. A mártáshoz a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymával együtt az olívaolajon fedő alatt üvegesre dinszteljük, majd a borral együtt felforraljuk.
  5. A hagymára rátesszük a paradicsomot és a paradicsompürét, ízesítjük a cukorral és a Tabasco szósszal, és addig főzzük kis lángon, míg a levét elfövi és besűrűsödik.
  6. A mártást a sajtfánkocskákhoz kínáljuk.