2013. november 4., hétfő

Csokoládétorta marcipánnal







Ez egy olyan sütemény, amit cukrásztudományom hajnalán készítettem el először egy ismert női magazin receptes újságából, de akkor a receptben látottak szerint kockákra vágtam. Azóta kétszer is megsütöttem, mert tényleg nagyon finom. A blogon is fent volt marcipános-csokoládés mignon néven dupla adag hozzávalóval, és csöndben megbújt a többi sütemény között. Most tortaformában akartam megsütni, mert így könnyebben szeletelhető. A végeredmény szerintem olyan cuki lett, hogy úgy döntöttem, lefotózom, kicserélem a képeket és módosítom a hozzávalók mennyiségét. Az elhatározást tett követte, és most megmutathatom ezt a kis tortát, ami talán mások érdeklődését is felkelti. Érdemes elkészíteni, hiszen csokis is, marcipános is, mégsem túl tömény. Engem a japán szeletre emlékeztet, amit régen nagyon szerettem.

A marcipánt színezhetjük is, úgy még érdekesebb. :)









Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
csipet só

Krémhez:
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
0,5 dl tej

Díszítéshez:
25 dkg marcipánmassza
5 dkg étcsokoládé

elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük és a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóporral, majd kisebb adagokban a tojásos masszához forgatjuk.
  3. A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A piskótát kivesszük a formából, rácson hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk.
  5. A krémhez a puha vajat a porcukor felével habosra keverjük. A cukor másik felét pedig elkeverjük a kakaóporral.
  6. A tejet közben felforraljuk, majd a tűzről levéve simára keverjük benne a cukros kakaóport. Hűlni hagyjuk.
  7. A cukros vajhoz keverjük a kakaós mázat, kicsit felhabosítjuk és az így kapott krém 2/3-ával megkenjük az egyik piskótalapot.
  8. A marcipánmassza felét porcukrozott felületen tésztalap méretűre nyújtjuk, miközben a marcipán felületét is porcukrozzuk, hogy felül se ragadjon hozzá a nyújtófához, majd ráfektetjük a krémre.
  9. A marcipán tetejét is megkenjük a maradék krém felével, ráfektetjük a másik tésztalapot és erre jön a megmaradt krém.
  10. A marcipán másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele a krémes piskótát.
  11. A díszítéshez gőz fölött megolvasztjuk a csokit és egy kés lapjával körbekenjük a tortát.
  12. A megmaradt olvasztott csokit uzsonnás zacskóba kanalazzuk, amire előzőleg egy nagyon pici lyukat vágtunk, és tetszés szerinti mintát rajzolunk a marcipánra.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:
Kivehető aljú tortaforma esetén a következőképp nyújthatjuk a marcipánt:

A forma kivehető alját megszórjuk porcukorral, a közepére tesszük a marcipángombócot, beporcukrozzuk, és nyújtófával akkorára nyújtjuk, amekkora a tortaforma. Ezután a marcipánnal borított forma alját a kezünkbe vesszük és lassan forgatva azt, egy késsel levágjuk az esetlegesen lelógó marcipánt. Egy hosszú pengéjű késsel óvatosan a marcipán alá nyúlunk, elválasztva azt a forma aljától, és a marcipánlappal befedjük a tortát.