2017. május 30.

Füstölt sajtkrémes csigakeksz








Annyira odavagyok a pitetésztámért, amit nemrégiben hosszabb szünet után újra elkészítettem (a töltelék persze mindig más), hogy eszembe jutott, miért ne lehetne belőle valamilyen sós sütemény, pl. kerek kekszféleség. Mindez csak úgy átfutott az agyamon piteevés közben, de az ötletet nem dolgoztam ki, viszont ott motoszkált bennem, és várta, hogy a nagy gondolat végre testet öltsön. :D Míg nem egyik nap véletlenül ráakadtam kedvenc túrós sajtgolyóimra a Rupáner-konyha oldalán, ahol a blog háziasszonya nekem hálálkodott a receptért. Örömömben nagyon vigyorogtam, majd tüzetesebben is belekukkantottam az ő blogjába. És nini, mi jött velem szembe sok egyéb finomság mellett: egy jópofa sós sütemény, aminek a tésztája kísértetiesen hasonlított a szívemnek oly kedves pitetésztáéra. Igaz, az övé sima lisztből van, és egész tojás helyett tojássárgáját + tejfölt használ.
A próbasütés alapján sajnos kiderült, hogy az én tésztáméhoz képest ez a kis eltérés éppen elég ahhoz, hogy a kekszek megrepedjenek (igaz, a liszt nálam az alább olvasható keverék volt). Sőt már nyers állapotában is ez a szépséghiba jellemezte a tésztát, és a feltekert „bejgli” felületén hosszában árkok keletkeztek. Így hát maradtam a saját, jól bevált lisztkeverékemnél, az egész tojásomnál, és az összeállításhoz tejföl helyett vizet használtam, ahogy máskor is szoktam. Tuti biztosra vettem, hogy ebből a tésztából nem csak pitét, hanem tökéletes sós kekszet lehet sütni. Tekerés közben aztán újfent megfogalmazódott bennem, hogy imádom a pitetésztámat, mert második nekifutásra bezzeg nem repedt ki. :D Még egy csöppet variáltam is rajta – oregánó került a tésztába (ezúton is köszönet Ancsának és Csonginak az olymposi oregánóért), a töltelék a Margóénál kevesebb vajjal készült, ill. normál sajt helyett füstös ízű lett.
Ez a kekszike minden szempontból nyerő – még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon eteti magát. Vendégvárónak kifejezetten ajánlom. :)






Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 tk. morzsolt oregánó
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 tk. só
kb. 30 ml hideg víz

a sajtkrémhez:
8 dkg reszelt Parenyica sajt
3 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
0,75 dl tej
1 tojássárgája
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A sajtkrémhez a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a liszttel, folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk a sóval, borssal ízesített forró tejet, és sűrű mártássá főzzük.
  2. Felolvasztjuk benne a sajtot, és miután kicsit hűlni hagytuk, hozzákeverjük a tojássárgáját. Langyosra hűtjük.
  3. A tésztához az oregánóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékosra dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk. (Nyújtás előtt nem kell hűteni.)
  4. Lisztezett felületen 28x22 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk, a felületét egyenletesen megkenjük a sajtkrémmel úgy, hogy a tőlünk távolabb lévő szélétől üresen hagyunk egy kb. 3 cm széles sávot. A hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
  5. A töltött tésztarudat folpackba csomagoljuk, és fagyasztóba tesszük 1-2 órára. 15 percet szobahőmérsékleten hagyjuk, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a töltelék megolvadjon, egy kis színt kapjon, de a tészta még világos maradjon.
  7. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálra rendezve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc













Ihletadó recept: itt