2016. április 11.

Tönkölypizza háromféle feltéttel





Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, így hát vasárnap reggel eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, pizza lesz az ebéd. :D Mivel a tönkölyliszt egyszer már jól vizsgázott a pizzatészta kapcsán is – bár az a korábbi inkább calzone volt –, ezért nem aggódtam azon, hogy finom lesz-e. Úgyhogy ezúttal bátrabb voltam, és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel vegyítettem.
Mivel több olyan hozzávaló is volt itthon, amit el tudtam képzelni feltétnek, ezért most nem csak egyféle, hanem rögtön három fajta került rá egyazon pizzára. Igazából négyfélét terveztem, de ahogy kinyitottam a kamrapolcot, szembesültem a ténnyel, hogy nincs itthon gombakonzerv. A vörös babhoz viszont nem volt kedvem. A sárgarépától mint pizzafeltéttől kicsit féltem, de amikor a Kutyafül belekóstolt, megnyugodtam, nem lőttem mellé vele. :) Majdnem bepusziltunk egy-egy pizzát fejenként, de sikerült megálljt parancsolnunk magunknak, így majdnem a másik pizza majdnem teljes egészében átmentődött vacsorára. Fogyókúrás mércével mérve, aznap kétszer is jóllaktunk belőle. :)


Hozzávalók 2 db 24 cm-es pizzához:

a tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. finomítatlan nádcukor
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl víz

a mártáshoz:
½ doboz (200 g) darabolt paradicsomkonzerv (Pomodoro)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szűk ek. kolbászzsír
1 csapott tk. morzsolt oregánó
őrölt fekete bors

1 tk. finomítatlan nádcukor

a feltétekhez:
10 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
1
½ szál frankfurti virsli
8 dkg lángolt kolbász
8 dkg pápai sonka
8 dkg konzervkukorica
½  szál bocskorpaprika
½ szál hegyes erős paprika
1 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék
1 ek. kolbászsír

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a langyos víz felével, betakarjuk egy kevés liszttel, és felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a többi vizet, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A kolbászos-virslis feltéthez a kolbászt és a virslit kis kockákra aprítjuk. Előbbit zsiradékmentes serpenyőben zsírjára sütjük, majd szűrőkanálba öntjük, hogy a zsír lecsöpögjön róla. Félretesszük.
  4. A virslit a serpenyőben maradt kevés zsíron megpirítjuk, és a kolbászhoz keverjük.
  5. A zöldséges feltéthez a felkockázott sárgarépát gőz fölött megpároljuk. A paprikákat felaprítjuk, 1 teáskanál kolbászzsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra aprított fokhagymát, és rövid ideig együtt sütjük. Rátesszük a párolt répát, Provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, átforgatjuk, majd félretesszük.
  6. A sonkás-kukoricás feltéthez a sonkát kisebb darabokra vágjuk és összekeverjük a kukoricával.
  7. A mártáshoz a megtisztított hagymát és a fokhagymát késes aprítóban pépesre daráljuk (vagy lereszeljük/áttörjük), és 1 evőkanál kolbászzsíron megdinszteljük. Közben sózzuk, borsozzuk.
  8. Rátesszük a konzerv paradicsomot, oregánóval ízesítjük, és fedő alatt, kis lángon kb. 10 percig főzzük. Ezután fedő nélkül a felére elforraljuk a levét.
  9. A megkelt pizzatésztából 2 gombócot formázunk, és negyedórát letakarva pihentetjük. Ezután lisztezett munkalapon mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük.
  10.  Megkenjük a mártással, és képzeletben 3 részre osztva ráhalmozzuk a háromféle tölteléket. Így kelesztjük még további 20 percet, majd előmelegített sütőben egymás után készre sütjük. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:

A mártás a fent leírt mennyiségben pontosan 4 nagy pizzához elegendő, ezért ha a feltét és a tészta hozzávalóinak mennyiségét megduplázzuk, akkor 4 pizzát sütve felhasználhatjuk a teljes adag mártást.