2016. április 11., hétfő

Tönkölypizza háromféle feltéttel










Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, így hát vasárnap reggel eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, pizza lesz az ebéd. :D Mivel a tönkölyliszt egyszer már jól vizsgázott a pizzatészta kapcsán is – bár az a korábbi inkább calzone volt –, ezért nem aggódtam azon, hogy finom lesz-e. Úgyhogy ezúttal teljes kiőrlésű tönkölylisztet is bele mertem csempészni.
Mivel több olyan hozzávaló is volt itthon, amit el tudtam képzelni feltétnek, ezért most nem csak egyféle, hanem rögtön három fajta ízesítés került rá egyazon pizzára. Igazából négyfélét terveztem, de ahogy kinyitottam a kamrapolcot, akkor szembesültem azzal, hogy nincs itthon gombakonzerv. A konzerv vörös babhoz viszont nem volt kedvem. A sárgarépás verziótól kicsit féltem, de amikor a Kutyafül belekóstolt, közölte, hogy nincs vele baja, mert nem igazán érzi a répaízt. Úgyhogy nem lőttem mellé vele. Majdnem bepusziltunk egyet-egyet fejenként, de sikerült megálljt parancsolnunk, és a 2. adag nagy pizza majdnem teljes egészében megmaradt vacsorára. Így kétszer is jól laktunk belőle. Na jó, fogyókúrás mércével mérve persze. :D









Hozzávalók 2 db 24 cm-es pizzához: 

Tésztához:
15 dkg tönkölybúza fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. finomítatlan nádcukor
1 tk. só

1,5 ek. olívaolaj
1,5 dl víz
1,5 dkg friss élesztő

Mártáshoz:
½ doboz (200 g) darabolt Pomodoro paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szűk ek. kolbászzsír
1 csapott tk. morzsolt oregánó
őrölt fekete bors

1 tk. finomítatlan nádcukor

Feltétekhez:
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
másfél szál frankfurti virsli
8 dkg lángolt kolbász
8 dkg pápai sonka
8 dkg konzerv kukorica
fél szál bocskorpaprika
fél szál hegyes erős paprika
1 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék
1 ek. kolbászsír

elkészítés:

  1. A tésztához a kétféle lisztet tálba mérjük, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a cukrot, az élesztőt, és a fele adag langyos vízzel simára keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, és a többi vízzel együtt tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a feltéteket: a kolbászos-virslishez a kolbászt és a virslit kis kockákra aprítjuk. A kolbászt serpenyőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a zsírját ki nem engedi.
  4. Szűrőkanálba szedjük, hogy lecsöpögjön róla a zsír, és félretesszük. (A lecsepegtetett zsírt felhasználhatjuk más alkalommal.)
  5. A virslit a serpenyőben maradt kevés zsíron megpirítjuk, majd a kolbászhoz keverjük.
  6. A zöldséges feltéthez a sárgarépát felkockázzuk, lefedve, gőz fölött megpároljuk. A kétféle paprika húsát felaprítjuk, 1 teáskanál zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, kis kockákra aprított fokhagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd rátesszük a sárgarépát, Provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, átforgatjuk, majd félretesszük.
  7. A sonkás-kukoricás feltéthez a sonkát kisebb darabokra vágjuk és összekeverjük a kukoricával.
  8. A mártáshoz a megtisztított hagymát és a fokhagymát késes aprítóban pépesre daráljuk, vagy az előbbit lereszeljük, az utóbbit pedig áttörjük. Egy evőkanál kolbászzsíron megdinszteljük. Közben sóval és borssal ízesítjük.
  9. Rátesszük a konzerv paradicsomot, oregánót szórunk rá, és fedő alatt, kis lángon főzzük kb. 10 percig. Ezután fedő nélkül addig főzzük, amíg a levét felére el nem fövi.
  10. A megkelt pizzatésztát kétfelé vágjuk, gömbölyűre formázzuk, és letakarva kelesztjük még negyedórát.
  11. A tésztagombócokat lisztezett felületen, egyenként kör alakúra kinyújtjuk, majd külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a mártással.
  12. Képzeletben mindegyiket elosztjuk 3 részre, és ennek megfelelően ráhalmozzuk a háromféle tölteléket. Így kelesztjük még további 20 percig, majd előmelegített sütőben egymás után készre sütjük. Tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 15 perc


Megjegyzés:
A mártás a fent leírt mennyiségben pontosan 4 nagy pizzához elegendő. Ha ehhez igazítjuk a feltét, valamint a tészta hozzávalóinak mennyiségét, tehát ezeket megduplázzuk, akkor valóban kijön a 4 pizza.















































A hátteret a Fotókellék biztosította.