2013. június 26.

Mascarponés kajszi-lime fagylalt







Visszavonhatatlanul beköszöntött a fagyiszezon (leszámítva az utóbbi napokra jellemző hűvös és csapadékos időt), és ebben a melegben szinte semmilyen más édesség nem esik olyan jól, mint a fagylalt vagy a jégkrém. Sajnos nálunk a sorbet jellegű fagyik nem fogynak el olyan hamar (akkor már inkább gyümölcsös jégkását iszunk), bezzeg a házi mascarponésakat, amit tejfölből készítek, hamar elpusztítjuk. Éppen ezért ritkábban csinálok fagyit akkor is, ha ez az édesség a nyár slágere, mert nem kedvez a kilóinknak a zsírtartalom miatt.
Most savanykás ízű fagyira vágytam, üde citromosra, de hogy az édessége is meglegyen - bár még a szezonja előtt vagyunk - egy kis sárgabarackot is csempésztem bele. Jó párosításnak bizonyult. Ezúttal házi készítésű joghurtkrémsajtot is tettem bele, amit előzőleg jól lecsepegtetettem, hogy a lehető legtöbb folyadék eltávozzon belőle. Így lesz igazán krémes a fagylaltunk.
Én 3 db 4,5 dl-es és egy 3 dl-es műanyag dobozkába tettem ezt a jeges finomságot, ezért hamarabb be is pusziltuk, mint ha nagyobb dobozba tettem volna, amiből fejenként egyszerre csak 2-3 gömböt szoktam kiporciózni. Persze vastag falú üvegpohárban is lefagyaszthatjuk, ha elegánsabb külalakkal akarjuk tálalni. Teljesen mindegy, lényeg, hogy minél hamarabb kanalazhassuk. :D





Hozzávalók kb. 1,3 l fagylalthoz:

2 zöldcitrom
25 dkg házi mascarpone
15 dkg natúr joghurtkrémsajt
12 dkg + 2 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
22 dkg sárgabarack (vagy konzerv sárgabarack)
citromfű a díszítéshez

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott zöldcitromok héját lereszeljük (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), levüket kipréseljük.
  2. A mascarponét krémesre keverjük a joghurtkrémsajttal, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és -léve,  majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  3. A meghámozott, kimagozott barackokat 2 evőkanál cukorral pürésítjük (konzerv barack esetén cukor nélkül).
  4. A krémet a barackpürével felváltva műanyag dobozkákba rétegezzük, majd egy teáskanál segítségével finoman belekeverünk a krémbe. Min. 6 órára fagyasztóba tesszük.
  5. Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, majd a dobozkákat jéggel megszórt tálcára rendezzük, és a fagylaltot a félretett citromhéjjal, ill. citromfűvel díszítjük.