2013. június 26., szerda

Mascarponés kajszi-lime fagylalt






 


Visszavonhatatlanul beköszöntött a fagyiszezon (leszámítva az utóbbi napokra jellemző hűvös és csapadékos időt), és ebben a melegben szinte semmilyen más édesség nem esik olyan jól, mint a fagylalt vagy a jégkrém. Sajnos nálunk a sorbet jellegű fagyik nem fogynak el olyan hamar (akkor már inkább gyümölcsös jégkását iszunk), bezzeg a házi mascarponésakat, amit tejfölből készítek, hamar elpusztítjuk. Éppen ezért ritkábban csinálok fagyit akkor is, ha ez az édesség a nyár slágere, mert nem kedvez a kilóinknak a zsírtartalom miatt. 
Most savanykás ízű fagyira vágytam, üde citromosra, de hogy az édessége is meglegyen - bár még a szezonja előtt vagyunk - egy kis sárgabarackot is csempésztem bele. Jó párosításnak bizonyult. Ezúttal házi készítésű joghurtkrémsajtot is tettem bele, amit előzőleg jól lecsepegtetettem, hogy a lehető legtöbb folyadék eltávozzon belőle. Így lesz igazán krémes a fagylaltunk.
Én 3 db 4,5 dl-es és egy 3 dl-es műanyag dobozkába tettem ezt a jeges finomságot, ezért hamarabb be is pusziltuk, mint ha nagyobb dobozba tettem volna, amiből fejenként egyszerre csak 2-3 gömböt szoktam kiporciózni. Persze vastag falú üvegpohárban is lefagyaszthatjuk, ha elegánsabb külalakkal akarjuk tálalni. Teljesen mindegy, lényeg, hogy minél hamarabb kanalazhassuk. :D










Hozzávalók kb. 1300 ml fagyihoz:

2 lime
25 dkg házi készítésű mascarpone 
15 dkg natúr joghurtkrémsajt 
12 dkg + 2 ek cukor (ízlés szerint)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
22 dkg dkg sárgabarack (vagy konzerv sárgabarack)
citromfű

elkészítés:


  1. A lime-okat alaposan megmossuk, megszárítjuk, héjukat lereszeljük (egy fél lime héját félretesszük a díszítéshez), levüket kipréseljük.
  2. A mascarponét, a joghurtkrémsajtot, a kétféle cukrot, a lime-ok héját és levét kézi habverővel krémesre keverjük.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk.
  4. A barackokat meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk, majd 2 ek cukorral pürésítjük. (Konzerv barack esetén előbb egy szitán lecsepegtetjük, utána cukor hozzáadása nélkül pürésítjük.)
  5. A lime-os mascarponekrémet és a barackpürét műanyag dobozkákba vagy vastag falú poharakba rétegezzük és egy teáskanál segítségével finoman belekeverünk a krémbe, hogy márványos legyen.
  6. A poharakat minimum 6 órára fagyasztóba tesszük és tálalás előtt 20 perccel kivesszük, hogy kicsit felengedjenek.
  7. Szervírozáshoz egy vízhatlan tálcára jeget is szórhatunk, a dobozkákat a jég közé állítjuk, a fagyit pedig a félretett lime-héjjal és citromfűvel díszítjük.