2014. szeptember 12., péntek

Kakukkfüves fokhagymakrémleves





Mindig is izgatta a fantáziámat a fokhagymakrémleves. Most végre megfőztem – nem utoljára.
A fokhagymát egyébként nem fontos sütőben sütni, hanem vékonyra szelve, kevés olívaolajon, serpenyőben sütve is éppen olyan jól működhet, csak nagyon oda kell figyelni, nehogy megégjen, és ezáltal keserűvé váljon. Pirítós kenyér helyett krutonnal is tálalhatjuk.







Hozzávalók 1 liter leveshez:

Leveshez:
1 fej vöröshagyma
6 fej fokhagyma
1,5 dl tejszín
5 dl zöldség alaplé
3,5 dl víz (vagy 8,5 dl víz + 1 zöldségleveskocka)
2 ek. olívaolaj
2 ek. étkezési keményítő
1 csapott ek. kakukkfű
őrölt fekete bors


Tálaláshoz:
személyenként 1 szelet kenyér
kevés vaj
kb. 5 dkg trappista/eidami sajt

elkészítés:

  1. A fokhagymafejeket keresztben félbevágjuk, a fél fejeket vágással felfelé egy kis tepsibe helyezzük, megszórjuk ½ teáskanál sóval, és meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük, és amint megpuhult a belseje, kinyomkodjuk a héjából.
  2. A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk, 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott, sült fokhagymát, és sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a vízzel szaporított alaplével, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  3. A kész levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, belekeverjük a tejszínnel csomómentesre kevert keményítőt, és besűrítjük vele a levest. Épp csak összemelegítjük.
  4. A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük vajjal, megszórjuk sajttal, és a leveshez kínáljuk.