2014. szeptember 12., péntek

Kakukkfüves fokhagymakrémleves







Mindig is izgatta a fantáziámat a fokhagymakrémleves. Most végre megfőztem – nem utoljára.
A fokhagymát egyébként nem fontos sütőben sütni, hanem vékonyra szelve, kevés olívaolajon, serpenyőben sütve is éppen olyan jól működhet, csak nagyon oda kell figyelni, nehogy megégjen, és ezáltal keserűvé váljon. Pirítós kenyér helyett krutonnal is tálalhatjuk.







Hozzávalók 1 liter leveshez, 3-4 személyre:

Leveshez:
1 közepes fej vöröshagyma
6 fej fokhagyma
1,5 dl tejszín
5 dl zöldségleves alaplé
3,5 dl víz (vagy 8,5 dl víz + 1 zöldségleveskocka)
2 evőkanál olívaolaj
2 ek étkezési keményítő
1 csapott ek kakukkfű
őrölt fekete bors

Tálaláshoz:
fejenként 1 szelet pirítós kenyér
kevés vaj
kb. 5 dkg trappista/eidami sajt

elkészítés:


  1. A fokhagymafejeket keresztben félbevágjuk, a fél fejeket vágással felfelé egy kisebb tepsibe helyezzük, megszórjuk ½ tk sóval és meglocsoljuk 1 ek olívaolajjal.
  2. Előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 25 percig sütjük, és ha a belseje megpuhult, kinyomkodjuk a héjából.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, 1 ek olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott, sült fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, felöntjük az alaplével és a vízzel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  4. Amíg a leves fő, kevés tejszínben simára keverjük a keményítőt, majd hozzákeverjük a többi tejszínt is.
  5. Ha a leves megfőtt, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, belekeverjük a keményítős tejszínt is, és besűrítjük vele a levest. Nem kell már forralni, csak éppen összemelegítjük.
  6. A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük vajjal, megszórjuk sajttal és a leveshez kínáljuk.