2017. szeptember 19.

Hagymás-kaliforniai paprikás piték







Már megint pite... sőt piték! :D Hiába na, imádom – húsosan vagy csak zöldségekkel is. :) Most ezzel a töltelékkel készült, és így is kedvenc lett. Egyszerűen nem tudok betelni vele, és az örömömet már csak az tudná fokozni, ha más is hozzám hasonlóan érezne, mert mondjuk sorra elkészítette az én pitéimet. :D
Számomra a zabpehelyliszt elengedhetetlen kelléke ennek a cseppet édes, de mégis inkább sós, omlós tésztának, és talán már nem is készíteném másként. :) Igaz, most Graham-liszt is került bele, amitől egy cseppet nehezebb, „rostosabb” a tészta, de így is nagyon ízlett. Úgy tűnik, a pite számomra örök kedvenc marad akárhogyan is variálom a liszteket. :)






Hozzávalók 4 db, 12 cm átmérőjű pitesütőformához:

Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg Graham-liszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
18,75 dkg vaj
1 ½ tojás
1 púpozott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. só
kb. 25 ml hideg víz

Töltelékhez:
15 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
20 dkg kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld vegyesen)
10 dkg konzerv kukorica
4 kisebb fej fehér hagyma (tisztítva kb. 25 dkg)
6 gerezd fokhagyma
grill fűszerkeverék
só (elmaradhat)
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
½ tojás
kevés mangalicazsír (elmaradhat)
4 csapott tk. teljes kiőrlésű lisztből nyert zsemlemorzsa

Díszítéshez:
petrezselyemlevélkék

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékossá dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 30 cm átmérőjű kör alakúra kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a piterácsozóra fektetjük és áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon.
  3. A rácsbetétet a tésztával együtt kiemeljük a mintázó alsó részéből, majd a rácsos tésztára ráfektetjük a 4 db kis piteformát, és erőteljesen rájuk nyomunk, hogy a sütőforma méretre vágja a tésztát, és megkapjuk a megfelelő méretű tésztarácsokat.
  4. A kapott tésztarácsokat a betéten hagyjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.
  5. A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, liszttel enyhén hintett felületen, egymás után kb. 16 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk, és a pitesütő formákba illesztjük. Villával több helyen megszurkáljuk, majd folpackkal lefedve hűtőbe tesszük.
  6. A töltelékhez a szalonnát üvegesre sütjük (ha szükséges, adunk még hozzá zsírt), majd megdinszteljük rajta a félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát.
  7. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a háromféle színű, aprított kaliforniai paprikát, a fűszerkeverékkel ízesítjük, és a zöldségeket puhulásig sütjük. Ha szükséges, utánaízesítjük még egy kis fűszerkeverékkel vagy sóval.
  8. Belekeverjük a kukoricát, és miután a zöldségragu langyosra hűlt, eldolgozzuk a fél tojással, tojássárgájával kevert tejföllel.
  9. A tésztakosarakat meghintjük a zsemlemorzsával, elosztjuk bennük a tölteléket, mindegyiket befedjük 1-1 rácsos tésztával, majd a pitéket előmelegített sütőben készre sütjük.
  10. A sütőformákban kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőlük, és tányérokra helyezzük. A tetejüket petrezselyemlevélkékkel díszítjük, és melegen vagy langyosra hűlve tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés:
Ugyanezekkel az arányokkal 24 cm-es pitesütő formában is elkészíthetjük.