2013. június 8.

Krémes eperfagyi bodzazselével







Még mindig földieper... és bodza. :) Ismét edzésből hazafelé jövet láttam meg az eperárust, és mivel tudtomra adta, hogy ezek már szabadföldi eprek, azonnal vettem belőle a nálam lévő 500 Ft értékben. A fotón szereplő kis szamócákat pedig apukám hozta a minap a saját kertjéből, így a díszítéshez már ezeket használtam. Mindkettő csoda édes volt, szinte 100%-ban olyan, amilyennek az igazi földiepernek lennie kell.
Imádom a földiepret, az eperfagyit is, de csak akkor, ha lágy és krémes. A tavaly készített eperfagyim kissé vizes volt, sorbet jellegű, ezért idén olyat szerettem volna, ami jobban megfelel az ízlésünknek. Mivel a bodzazselé jól működött a pár nappal korábbi epres desszertemben, így adódott az ötlet, hogy ehhez a fagyihoz is felhasználom. Már krémnek is nagyon finomnak ítéltem, és alig vártam, hogy megfagyjon. Ahogy kész lett, azonnal meg kellett kóstolnunk, és nagyon meg voltunk elégedve az eredménnyel, mert valóban olyan krémes lett, amilyet szerettem volna.






Hozzávalók kb. 30 gömb fagylalthoz:

Fagylaltalaphoz:
30 dkg földieper
13 dkg porcukor
40 dkg tejföl
2,5 dl habtejszín

Eperöntethez:
15 dkg földieper
1 ek. porcukor (elmaradhat)

Bodzaszeléhez:
2 dl bodzaszörp
1 dl víz
1 kis citrom leve
1 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A megmosott, kicsumázott földiepret feldaraboljuk, a cukorral együtt lábasba tesszük, és addig főzzük kis lángon, néha-néha megkeverve, amíg a levét teljesen el nem fövi. A kihűlt eperdzsemet a tejfölhöz keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  2. Az eperöntethez a földiepret botmixerrel pürésítjük, ha kell adunk hozzá egy kis cukrot, és helyenként a fagylaltalapba forgatjuk. (Én kanállal kis lyukakat nyitottam a krém felszínén, és egy mokkáskanállal közé folyattam az öntetet.)
  3. A bodzazseléhez a szörpöt lábasba öntjük, hozzáadjuk a vizet, és felforraljuk. A citromlében simára keverjük a keményítőt, a forrásban lévő bodzaléhez adjuk és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
  4. A fagylaltalapot jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk, tetejére simítjuk a bodzazselét, kanállal itt-ott hanyagul belekeverjük a krémbe, és mélyhűtőbe téve hagyjuk megfagyni. (Nem kell kevergetni.)
  5. Porciózás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, hogy könnyen lehessen adagolni.