2013. június 8., szombat

Krémes eperfagyi bodzazselével
Még mindig földieper... és bodza. :) Ismét edzésből hazafelé jövet láttam meg az eperárust, és mivel tudtomra adta, hogy ezek már szabadföldi eprek, azonnal vettem belőle a nálam lévő 500 Ft értékben. A fotón szereplő kis szamócákat pedig apukám hozta a minap a saját kertjéből, így a díszítéshez már ezeket használtam. Mindkettő csoda édes volt, szinte 100%-ban olyan, amilyennek az igazi földiepernek lennie kell.
Imádom a földiepret, az eperfagyit is, de csak akkor, ha lágy és krémes. A tavaly készített eperfagyim kissé vizes volt, sorbet jellegű, ezért idén olyat szerettem volna, ami jobban megfelel az ízlésünknek. Mivel a bodzazselé jól működött a pár nappal korábbi epres desszertemben, így adódott az ötlet, hogy ehhez a fagyihoz is felhasználom. Már krémnek is nagyon finomnak ítéltem, és alig vártam, hogy megfagyjon. Ahogy kész lett, azonnal meg kellett kóstolnunk, és nagyon meg voltunk elégedve az eredménnyel, mert valóban olyan krémes lett, amilyet szerettem volna.Hozzávalók kb. 30 gömb fagylalthoz: 

Fagyialaphoz: 
30 dkg földieper
13 dkg porcukor
40 dkg tejföl
2,5 dl tejszín 

Eperöntethez: 
15 dkg földieper
1 ek porcukor (elmaradhat) 

Bodzaszeléhez: 
2 dl bodzaszörp 
1 dl víz
1 kisebb citrom leve
1 jó ek étkezési keményítő

elkészítés:


  1. A földiepret megmossuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk és a cukorral együtt lábosba tesszük.
  2. Addig főzzük kis lángon, néha-néha megkeverve, amíg a levét teljesen elfövi és tulajdonképpen dzsem lesz belőle. Kihűtjük.
  3. Az eperdzsemet a tejfölhöz keverjük.
  4. A tejszínt habbá verjük és óvatosan a földiepres tejfölhöz forgatjuk.
  5. Az eperöntethez a földiepret botmixerrel pürésítjük, ha kell adunk hozzá egy kis cukrot és helyenként a fagyialapba forgatjuk. (Én kanállal kis lyukakat nyitottam a krém felszínén és egy mokkáskanállal közéfolyattam az öntetet.)
  6. A bodzazseléhez a szörpöt lábosba öntjük, felöntjük a vízzel és felforraljuk.
  7. A citromlében simára keverjük a keményítőt, a forrásban lévő bodzaléhez adjuk és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
  8. Az fagyialapot jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk, tetejére simítjuk a bodzazselét, kanállal itt-ott hanyagul belekeverjük a krémbe és mélyhűtőbe téve hagyjuk megfagyni. (Nem kell kevergetni, anélkül is jó lesz.)
  9. Porciózás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, hogy könnyen lehessen adagolni.