2014. június 13., péntek

Mustáros-zöldséges csirkemell rolád serpenyős burgonyával






Mostanában nem eszünk túl gyakran húst, mert kitaláltam, hogy éppen elég belőle hetente csak egyszer. Na nem mintha megutáltam volna. Nem, erről szó sincs, csak egyrészt nem árt ügyesednem a nem húsos fogások kapcsán is, másrészt a gyomrunknak sem kedvez, ha mindig hússal terheljük, harmadrészt meg egyre drágább is ez az általunk igen kedvelt alapanyag, ezért nem árt, ha kiváltjuk valami mással. A vasárnap azonban szent és sérthetetlen, akkor valahogy jól esik a tartalmasabb étel.
Mivel a Kutya nagyon szereti a mustárt (mit szereti – imádja; 3 szál virslit egy egész üveg mustárral képes lenne megenni!), ezért neki akartam kedvezni ezzel a töltött husival. Az illata valami fenséges volt, és olyan jót evett belőle, hogy öröm volt nézni. Én már kevésbé voltam oda érte, mert mustárból nekem elég lenne 1 teáskanálnyi is. Aki tehát hozzám hasonlóan kevesebb mustárral is elvan, annak azt javaslom, hogy valóban csak 1 tk mustárt tegyen a hús alá, és inkább tejszínnel sűrítse be a mártást.






Hozzávalók 2 személyre:

Húsroládhoz:
30 dkg csirkemell (1 egész)
10 dkg sárgarépa
1 szál újfokhagyma
2 ek mustár
3 ek olívaolaj
őrölt fekete bors


Körethez:
2 nagyobb krumpli
2 ek olívaolaj
őrölt fekete bors
majoránna

¼ csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. Az egész csirkemellet háztartási fólia alatt kiklopfoljuk, mindkét oldalán enyhén sózzuk-borsozzuk, alufóliára fektetjük, és a hús egyik oldalát (amelyikre a tölteléket tesszük majd) bekenjük 1 ek mustárral. Amíg a tölteléket elkészítjük, hagyjuk, hogy pácolódjon.
  2. Az újfokhagyma szárát levágjuk, eltávolítjuk róla a legfelső réteget, felkarikázzuk és kevés olívaolajon megfuttatjuk.
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, keresztben félbevágjuk, felcsíkozzuk, és gőzölő edényben roppanósra pároljuk. Hűlni hagyjuk.
  4. A bepácolt hús rövidebbik végére halmozzuk a zöldségeket, a fólia segítségével feltekerjük, a fólia végeit összesodorjuk, és az így kapott hústekercset 2 ek olívaolajon minden oldalán pár percig sütjük.
  5. Óvatosan lehámozzuk róla a fóliát, minden oldalán átpirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel és adunk még hozzá 1 ek mustárt.
  6. Így pároljuk addig, amíg a mártás alatta besűrűsödik és a hús megpuhul. Ha nem párolódik át olyan hamar, mint ahogyan a mártás besűrűsödne, akkor apránként pótoljuk alatta a vizet, amíg az étel elkészül.
  7. Miközben a hús párolódik, a körethez meghámozzuk a krumplit, hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy serpenyőben az olajon minden oldalukon megpirítjuk. Közben fűszerezzük.
  8. A petrezselyemzöldet megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk, a kész krumplira szórjuk és alaposan átforgatjuk.
  9. A húsroládot éles késsel felszeleteljük, tányérokra rendezzük és mellé tesszük a fűszeres burgonyát is. Tálaljuk.