2012. augusztus 10., péntek

Színes túróval töltött paprikagyűrűkIzgatott engem ez a túróval töltött paprika-téma. Most amúgy is muszáj kevésbé hizlalót adnom a Kutyafülnek, mert nagyon kerekedik már a pocakja. Ő szerencsére szereti az ilyesmit, így nem volt kérdés az elkészítése. Rántott hús mellé teljes nyugalommal fogyaszthatja az is, aki épp fogyózik, de lehetőleg sovány túróval töltse.

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg tehéntúró
1 púpozott ek 20 %-os tejföl
1 mk só
3 ek apróra vágott lila hagyma
2 ek piros pritamin paprika aprítva
fél szál hegyes erős paprika aprítva
pár csepp napraforgóolaj
2 zöldpaprika
2 piros pritamin paprika (lehet sárga vagy zöld is)

elkészítés:

 1. A túrót villával áttörjük, összekeverjük a tejföllel és megsózzuk. A zöldségeket megmossuk, megszárítjuk.
 2. A hagymát, az erős paprikát és az egyik pritamin paprika kalapját felaprítjuk és az erős paprika kivételével a túróhoz adjuk.
 3. Az erős paprikát pici olajon megfuttatjuk, hűlni hagyjuk, majd ezt is a túróhoz keverjük.
 4. A paprikák csumáját és belső erüket eltávolítjuk.
 5. A pritamin- és a zöldpaprikákat megtöltjük a színes túróval.
 6. A töltött paprikákat háztartási fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
 7. Tálaláskor felszeleteljük és húsok mellé kínáljuk, vagy hidegtálra tesszük.Sós túrós és szilvalekváros derelye tejfölösenGyerekkorom kedvenc étele a derelye. Anyai nagymamám nagyon értett a készítéséhez, és csakis akkor fogott hozzá, amikor összejött a család. Mindig érdeklődve figyeltem, ahogyan a keze alatt megszületett a csoda. Mami mindig szép kerekre nyújtotta a tésztát, elmagyarázta, miért kell nyáron betakarni addig az elsőt, amíg a másikat is kinyújtja. Olyankor óvatosan a nyújtófára tekerte a tésztát, a heverőn lévő terítőre helyezte, majd betakarta, hogy ne száradjon ki. Amikor megvolt a második tésztakör is, takaros kis túró-, ill. szilvalekvár kupacokat kanalazott rá egymástól tisztes távolságban, és gondosan befedte azokat az előző tésztával. Ujjbegyeivel lenyomkodta a töltelék körül, miközben görbe kisujját jellegzetesen eltartotta a többitől. A műveletet megismételte villával, hogy a tészta mindenhol alaposan összeragadjon. Figyelmeztetett, hogy a bennrekedt légbuborékokat el kell tüntetni. Végül derelyevágóval négyzetekre vágta.
Élvezettel néztem, ahogyan a megfőtt tésztára forró zsírt sercintett egy kis ütött-kopott lábosból, majd tejfölt kanalazott rá, és laza mozdulatokkal összerázta a zománcos tálban figyelő finomságot. Ezt az utóbbi mutatványt nem könnyű utánozni; mindig ámuldoztam rajta. Arra szolgál egyébként, hogy anélkül járja át a derelyét a „kenőanyag” , hogy az összetörne. Mamikám egyébként nem csak a túrós, hanem a lekváros derelyét is tejfölösen készítette, sosem hempergette meg zsemlemorzsában, sőt a túrós nála mindig is sós volt. Kisgyerekként a töltelék kupacolásában segédkeztem, később belekontárkodtam a tésztagyúrásba is, és gimnazista lehettem, amikor már én nyújthattam ki. Mami nagyon örült annak, hogy milyen szép kerekre sikerült kinyújtanom, és mondogatta, hogy nemsoká átvehetem tőle a stafétabotot. 13 évvel ezelőtt, amikor már jobbnak láttuk, hogy Anya viselje gondját, Mami hozzánk költözött, és akkor készítettünk utoljára együtt derelyét. Aztán Mami elment, magával vitte a derelyekészítés titkát.
Nevelőapám évek óta mondogatta, hogy hiányzik neki az Mami-féle derelye, de Anya valamiért sosem készített. Amióta rendszeresen főzőcskézek, egyre több ételhez érzek bátorságot, így a tésztagyúráshoz is. És mit lehet csinálni a házi készítésű tésztából? Sok mindent, pl. derelyét. Meg is próbálkoztam vele, és megszületett életem első derelyéje! Azt hiszem, Mami velem volt végig, miközben ügyködtem, mert amikor kinyújtottam mindkét kört és betöltöttem túróval, ahogy az ujjammal nyomkodtam össze a tésztát, egy könnycsepp hullott az egyik túrókupacra, majd még egy, aztán megint egy – nem tudtam folytatni a munkát, zokogtam. Megrohantak az emlékek, a Mamival való közös munka képei. Hirtelen mindent tisztán láttam, és Ő ott állt mellettem. Büszke volt rám. A derelyekészítés igazi tudomány, és Mami észrevétlenül adta át nekem a TITKOT. A boldogságomat csak fokozta, amikor Anyáék a kóstoló után közölték, hogy pont olyan, mint amilyen a Mamié volt. A legfinomabb étel a világon!

Ha a kinyújtott tésztára konyharuhát terítünk, könnyen feltekerhetjük a nyújtófára, és megelőzhetjük, hogy a tészta összeragadjon. Így terítsük aztán vízszintes felületre és takarjuk be a konyharuhával, amíg a másik tésztakört nyújtjuk! A kétféle töltésű derelyét külön lábosban is főzhetjük, és szűrőkanál helyett szűrőtálat is használhatunk, hogy alaposabban lecsöpögjön a felesleges főzővíz.

Hozzávalók 8 személyre:

Tésztához:
90 dkg finomliszt
5 tojás (tanyasi)
kb 3 dl víz
1 tk só

Töltelékekhez:
50 dkg tehéntúró (házi)
2 tojás (tanyasi)
(ízlés szerint)
35 dkg házi szilvalekvár (nem folyós)

Tetejére:
8 dkg disznózsír
80 dkg 20% tejföl vagy házi tejföl

elkészítés:

 1. A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a felvert tojással és a sóval elkeverjük. (Megkóstoljuk, hogy elég sós-e.)
 2. A derelyéhez a lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat és a vízzel együtt homogén, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
 3. Késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőlük és letakarva negyed órát pihentetjük.
 4. A cipócskákat enyhén lisztezett deszkán egyenként átdolgozzuk úgy, hogy folyamatosan forgatva, a széleken az öklünkkel nyomkodjuk. (Ebben a fázisban kisebb pizza méretűek a tésztakorongok.)
 5. A korongokat nagyon vékonyra és közel egyforma méretűre nyújtjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon se a deszkához, se a nyújtófához, és ügyelünk arra is, hogy szép kerek maradjon. Ne lisztezzük túl, mert később a töltésnél nem tudjuk majd összeragasztani! (2 nagyobb tésztakör helyett 4 kisebbet is nyújthatunk és ekkor a tésztát úgy osztjuk el, hogy a túróshoz nagyobb mennyiség jusson. A kinyújtott tésztát addig tiszta terítőre fektetjük, amíg a másikkal foglalkozunk.)
 6. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, a kupacok között min. 2 ujjnyi távolságot hagyva, ill. a maradék helyre a lekvárt is elosztjuk, majd óvatosan betakarjuk a másik tésztával.
 7. Ujjunkkal a kupacok közötti „csapásokat” lenyomkodjuk, ugyanezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy még jobban összetapadjon, és közben figyelünk arra, hogy ne maradjon légbuborék a két tésztaréteg között. (Ha ilyet tapasztalunk, szúrjuk ki, majd tapasszuk össze vagy foltozzuk be alaposan, nehogy a lyukon később kifolyjon a töltelék!)
 8. A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk (az esetlegesen kimaradt, töltetlen részeket is felvágjuk), majd lobogó, sós vízben kifőzzük. (A sósakat és a lekvárosakat külön-külön főzzük! Ha a derelye feljön a víz felszínére, onnantól még kb. 3 percig főzzük.)
 9. Ha kész, szűrőkanállal kimerjük a vízből, jól lecsepegtetjük, külön-külön tálakba szedjük, forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, sózzuk és alaposan, enyhén dobáló mozdulatokkal összerázzuk.
 10. Ha véletlenül marad másnapra, serpenyőben melegíthető és ilyenkor a lekváros derelye enyhe pírt kap – az előző napi élmény így fokozható.

Az elkészítés lépései:1. összeállítjuk a tésztát, 2. pihentetjük3. megformázzuk, 4. kinyújtjuk5. megtöltjük túróval/szilvalekvárral, 6. beborítjuk a másik tésztakörrel7. a tésztát lenyomkodjuk az ujjbegyünkkel, 8. ...és villával is9. négyzetekre vágjuk

Zsályás-tejszínes csirke zöld tea tésztávalEgyik barátnőm kertjében megláttam a zsályabokrot. Kaptam is belőle néhány levélkét, amit azonnal fel kellett használnom valamilyen ételhez. Egy ideje nem tartunk itthon bolti száraztésztát, ezért magam gyúrtam ismét, de ezúttal belecsempésztem az ajándékba kapott zöldteaporból is egy keveset. Utóbbival vigyázzunk, mert csak kevés kell belőle, különben túl intenzív lesz az íze (én így jártam), azon túl, hogy gyönyörű zöldre festi a tésztát! Persze aki szimpatizál vele hangsúlyosabb formában, az tegyen bele bátran. A zsálya érdekes ízű, régi fűszernövényünk, mégis a mai világban újfajta ízt kölcsönöz ételeinknek. Nem kell tartani tőle.

Hozzávalók 3 személyre:

Zöld tea tésztához:

20 dkg finomliszt (ha szükséges, gyúrás során még adagolhatunk a tésztához)
4-8 g zöld teapor
2 nagyobb tojás (tanyasi)
1 mk só
2 ek olívaolaj a futtatáshoz

Zsályás-tejszínes csirkemellhez:

40 dkg csirkemellfilé
fél szál póréhagyma (kb. 15 cm hosszú)
2 ek napraforgóolaj
2 ek liszt
2,5 dl tejszín
1 mk őrölt fekete bors

1 ek friss vagy szárított zsálya
½ citrom leve
1 ek mustár

elkészítés:


 1. A tésztához a lisztbe vegyítjük a zöld teaport és a sót. (Minél több teaport keverünk hozzá, annál zöldebb és hangsúlyosabb ízű lesz.)
 2. A zöld liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük a felvert tojásokat, összedolgozzuk a liszttel és tésztává gyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva, hűtőben min. 30 percig pihentetjük.
 3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a húst: a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
 4. Ha a hús kifehéredett, sózzuk-borsozzuk, rászórjuk a lisztet és felöntjük a tejszínnel.
 5. Belekeverjük a mustárt és a zsályát, citromlét adunk hozzá és készre pároljuk.
 6. Pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, gombócokat formálunk belőlük, tenyerünkkel kissé ellapogatjuk és enyhén lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtjuk úgy, hogy nyújtás közben mindig 90º-kal elforgatjuk, hogy szabályos kör alakú legyen.
 7. Éles késsel csíkokra vágjuk és lobogó, sós vízben „fogkeményre” főzzük.
 8. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és a leszűrt főtt tésztát megfuttatjuk rajta.
 9. A tejszínes húst megmelegítjük és a tésztára szedjük.Szalagtészta sajtos-tejszínes szósszal, csirkefalatokkalKomolyabb főzésre nem volt időm, ezért a jól bevált főtt tészta mellett döntöttem. A legtöbb ember csodálkozik azon, hogy én miért vagyok képtelen a tésztát tejföl nélkül megenni. Én meg azon csodálkozom, hogy ők csodálkoznak. Bármit is gondolnak, én bizony csak alapos tejfölözés után szedem rá a mártást a tésztára, legyen az bármilyen ízű is. Ezzel nem vagyok egyedül – apjukom is így szereti.

Hozzávalók 2 személyre:

fél csirkemellfilé
20 dkg szélesmetélt
1 fej vöröshagyma
20 dkg nagy lyukú sajt
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
2,5 dl tejszín
1 tk kakukkfű
1 mk oregánó
kevés szerecsendió

őrölt fekete bors
mangalicazsír
1 kis pohár 20%-os tejföl

elkészítés:

 1. A tésztát sós (olajos) vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
 2. Egy serpenyőben kevés zsírt hevítünk, és ezen megfuttatjuk a kifőtt tésztát.
 3. A csirkemellet apróra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és kevés zsíron megpirítjuk.
 4. A mártáshoz a hagymát lereszeljük, kis zsiradékon megdinszteljük, majd felöntjük a tejszínnel.
 5. A tejszínbe belenyomkodjuk a tömlős sajtkrémet, beleszórjuk a reszelt sajtot, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük.
 6. Összeforraljuk, majd beleforgatjuk az előzőleg megpirított csirkemell falatkákat.
 7. A tésztára rákanalazzuk a kívánt mennyiségű mártást (akár tejfölt is) és tálaljuk.Csirkefalatok paradicsomos-füstölt sajtos hagymamártásban, széles metélttelMegint sikerült finom füstölt sajtot szereznem attól a nénitől, aki a kispiacon szokta árulni a házi tejet, túrót és egyéb -divatos kifejezéssel élve- bio dolgokat. Egyik nap megígértem a Kedvesemnek, hogy a már hetek óta tartó fogyókúránkat egy ebéd erejéig felfüggesztjük, és végre tésztás napot tartunk. Kikövetelte, nem volt mit tenni. Mindketten imádjuk a szélesmetéltet, és erre akartam valami feltétet. Az újabb adag füstölt sajt a szatyorban figyelt, a hagymamártás pedig nálunk alapkaja, ha tésztát akarunk enni, és gondoltam, ezúttal mehetne bele egy kis paradicsom is, hátha így meg tudom enni. Jelentem, meg tudtam! Fogalmam sincs, hogy készül a bolognai szósz, de talán valami hasonló lehet. Csirkemell helyett magamnak inkább darált sertéshúsból készíteném, mert az számomra teltebb, zamatosabb ízű.

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé

őrölt fekete bors
2 ek napraforgóolaj

Mártáshoz:
2 db nagyobb paradicsom
3 fej vöröshagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek őrölt pirospaprika

1 tk bazsalikom
1 ek oregánó
2-3 ek napraforgóolaj
5 dkg sima vagy csípős fűszeres füstölt sajt


elkészítés:

 1. A húst apró kockákra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk-borsozzuk és kevés olajon fehéredésig sütjük.
 2. A paradicsomot pár pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, a vízből kivéve lehúzzuk a héját, majd kisebb darabokra vágjuk.
 3. A hagymát felaprítjuk, egy serpenyőben az olajon megdinszteljük, a fokhagymát is beletéve tovább dinszteljük, sózzuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
 4. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, a paradicsomot is a hagymához adjuk, fűszerezzük és fedő alatt, kis lángon, néhányszor megkeverve készre főzzük. Ha kell, adhatunk még hozzá sót.
 5. Ha a mártás kész, botmixerrel homogenizáljuk, de aki rusztikusabban szereti, az hagyhatja darabosra.
 6. A félig megsült csirkefalatkákat (vagy darált húst) belekeverjük a mártásba és készre főzzük.
 7. A végén beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot is és néhányszor átkeverve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon a mártásban.
 8. A ragut tésztára szedjük, de adhatunk mellé rizst, vagy halmozhatjuk akár pirítós kenyérre is.

VaníliaöntetMindig is szerettem a vanília sodót, de sosem készítettem. Mivel fagylaltalapnak is kiváló, végre nekifogtam. A vaníliaöntet készítésének persze nem ez az egyetlen módja, de én emellett döntöttem. Használható hozzá vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart magja, de én eddig mindig csalódtam az utóbbiban. Sosem lett vanília ízű, bármit készítettem belőle. Így aztán maradtam a jól bevált Bourbon vaníliás cukkernél.


Hozzávalók:

2 tojássárgája
2 dkg cukor
1,5 dl tej
8 dkg házi készítésű cukrozott, sűrített tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

 1. A tojássárgákat a cukorral lábosban fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a sűrített tejjel kevert, meglangyosított tejet.
 2. Kézi habverővel, kis lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. (Viszonylag híg állagú lesz, de ha kihűl, még jobban besűrűsödik.)
 3. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kihűtjük, vagy pl. aranygaluskához azonnal tálaljuk.


Receptek vaníliaöntettel:

Vaníliafagylalt egyszerűen
Vaníliás krémfagylalt

Sajtos mártogatósA maradék krémfehérsajt másik felét ehhez a mártogatóshoz használtam föl.
Rántott vagy nyers zöldségekhez (pl. cukkini, sárgarépa), vagy akár sültkrumplihoz is kínálhatjuk. Plusz só nem kell hozzá, mert a krémfehérsajt elég sós. Langyosan is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók 2 személyre:

2,5 dl tejszín
10 dkg sós krémfehérsajt
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
15 dkg trappista sajt
1 tk őrölt fekete bors
1 mk őrölt szerecsendió
1 tk étkezési keményítő
0,25 ml víz

elkészítés:

 1. A krémfehérsajtot kisebb darabokra vágjuk, a trappista sajtot lereszeljük.
 2. A tejszínt lábasba öntjük, fűszerezzük, beletesszük a sajtokat és addig kevergetjük, míg teljesen elolvadnak.
 3. Kevés vízben elkeverjük a keményítőt, a sajtmártáshoz adjuk és összeforraljuk. Miközben hűl, néhányszor átkeverjük."Sütött" kifli


Ez az egyszerű melegszendvics szinte az első számú kedvencünk. Évek óta készítem. Nem lehet megunni, annyira finom, és az illata belengi a konyhát. Sokféleképpen variálható a töltelék, de nekünk így a leginkább fogunkhoz való. A neve is egyszerű, bár senki sem érti elsőre, hiszen a kifli már eleve egy megsütött dolog, mi csak összesütjük. Csakis kontakt grillel készítem, másfajta sütési mód alkalmazásakor nem olyan jellegzetesen "sütött kiflis" az íze. Friss kifliből nem olyan jó, mert a benne lévő nedvesség miatt nem sül át rendesen, és nem olvad meg a sajt.
Hozzávalók 2 szendvicshez:

2 szikkadtabb kifli (nálam "Az a régi sulis kifli...")
8 szelet csípős szalámi
6 szelet trappista/eidami/Pannónia sajt
4 karika lila hagyma
8-10 karika hegyes erős paprika
1 ek 20%-os tejföl
vaj

elkészítés:
 1. A szalámit, a sajtot, a hagymát és az erős paprikát vékony szeletekre vágjuk.
 2. A kifliket félbe vágjuk, mindkét oldalukat megkenjük vajjal, majd a kiflik egyik felére kevés tejfölt kenünk.
 3. A tejfölös felükre először 3-3 szelet sajtot, majd 4-4 karika szalámit és erős paprikát teszünk, és lila hagymával zárjuk a sort úgy, hogy a hagymakarikákat szétbontva, a kapott cikkeket elosztjuk az előző rétegen. Ha úgy tetszik, a sajt is kerülhet legfölülre, akkor garantált, hogy megolvad.
 4. A kiflik másik felével beborítjuk a töltött részt és kontakt grillben ropogósra sütjük.Húsos pita kukoricávalA rozmaringos pitát ezzel a belevalóval töltöttem meg, mi így is nagyon szeretjük. Imádom ezt a kaját, és utálom, hogy nem ehetem minden nap, amióta elmúltam 35.


 

Hozzávalók 4 személyre:

4 db pita (pl. rozmaringos pita)
30 dkg csirkemellfilé vagy maradék sült hús
grill fűszerkeverék
1 közepes fej vöröshagyma
½ szál hegyes erős paprika
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk őrölt pirospaprika
3 ek 20%-os tejföl
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
4-5 ek konzerv kukorica
1 jó ek mangalicazsír

elkészítés:

 1. A húst kis kockákra vágjuk, alaposan beszórjuk a grillfűszerrel, és negyed órát állni hagyjuk.
 2. A hagymát és a paprikát finomra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve hozzákeverjük a fokhagymát és a pirospaprikát, majd visszatesszük a gázra, és a húst is hozzákeverve készre sütjük.
 3. Belekeverjük a kukoricát és a tejfölt és összerottyantjuk.
 4. A pitákat éles késsel félig felvágjuk. Két száraz serpenyőben egymásra teszünk 2-2 pitát, és kis lángon megpirítjuk mind a két oldalukat (közben lapáttal alájuk nyúlunk, és átfordítjuk a még sületlen felükre).
 5. A kezünkre konyhai fogókesztyűt húzunk, a forró pitákat így töltjük meg előbb reszelt sajttal, majd pedig a kukoricás hússal.

Almás-hagymás crostini


Ajándékba kaptam egy szakácskönyvet, és ebből mazsolázgattam ki a nekem tetsző recepteket. Elsőként ezt az ételt készítettem el, mert nagyon kíváncsi voltam az alma-hagyma együttes ízére. Érdekes, pikáns ízű előétel ez, jó kis kalandtúra az én konzervatív gyomromnak.
Ebből az almás-hagymás keverék mennyiségéből 4 szelet gyökérbagettet vagy 8 szelet hosszú bagettet lehet megkenni. Célszerű melegen tálalni, de ha csak a bagettet készítjük frissen, úgy is finom.

Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes fej lila hagyma
1 db savanykás alma
3-4 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 csapott ek barna cukor
őrölt fekete bors
fél bagett

elkészítés:
 1. A hagymát vékony karikákra vágjuk, serpenyőben az olívaolajon fedő alatt megpároljuk, majd fedő nélkül is pirítjuk kicsit.
 2. A meghámozott, kimagozott almát kis kockákra aprítjuk, majd a hagymához hozzáadva rövid ideig pároljuk.
 3. A hagymás almát meglocsoljuk balzsamecettel, megszórjuk cukorral, valamint sózzuk-borsozzuk és készre pároljuk.
 4. A bagettet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a maradék olajon ropogósra sütjük. (Ha szükséges, adunk még hozzá olívaolajat).
 5. A kis crostini szeletekre ráhalmozzuk az almás-hagymás keveréket és tálaljuk.
Rántott pecsenye kacsamáj zsúrkenyéren

A máj nálam alapvető étel, legyen szó sertés- vagy szárnyasmájról. Elég zsenge gyerekkoromban mutatkoztunk be egymásnak és azóta töretlen a "szerelem". A rántott sertésmáj pl. hagymás-borsos tört krumplival az igazi, de ha megmaradt, sokszor ettem úgy, hogy apukám zsírral vagy vajjal megkente a kenyeret és rásorakoztatott egy jó adagot belőle. Reggelire citromos teával mennyei eledel. Én most kacsamájat rántottam ki és tettem vele ugyanazt, amit anno az apukám.

Hozzávalók 4 személyre: 

8 darab pecsenye kacsamáj
3 dl tej + 4 gerezd zúzott fokhagyma (utóbbi elhagyható) 
őrölt fehér bors

liszt
1 tojás + 2 ek tej
zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez (fél ujjnyi mélységű) 
2 szelet zsúrkenyér/fő
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez

elkészítés:


 1. A májat egy üveg edényben felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje (a tejbe fokhagymát is keverhetünk), 1 napra hűtőbe tesszük, majd lecsepegtetjük, megszórjuk a borssal, és bepanírozzuk.
 2. A zsiradékot felforrósítjuk, és amikor a májat beletesszük, mérsékeljük alatta a lángot.
 3. Mindkét oldalán megsütjük, majd papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk.
 4. Ha a máj már langyos, rézsútosan felszeleteljük, megsózzuk és elrendezzük az ízlés szerint megkent kenyérszeleten.
Kukoricás szendvicsek


Vacilláltam, hogy feltöltsem-e az én drága kukoricás szendvicskémet, ui. annyira egyszerű kaja és annyira fotózhatatlan, hogy az már talán nevetséges. Aztán úgy döntöttem, mégis itt a helye, mert mindenkinek tudnia kell, mennyire finom. Évekkel ezelőtt hetekig ezen éltem, és most újra rákattantam. Egyszerűen nem bírom abbahagyni, annyira a fogamhoz való. Imádom, ahogy a forró kukorica megolvasztja a sajtot és azt is, ahogy minden lepotyogni igyekszik. Ezt képtelenség szépen enni és direkt ez benne a jó. Úgy próbálom megakadályozni a kukoricaszemek szökését, hogy a tejfölt a szendvics legtetejébe teszem kötőanyagként. Ez a képen nem mutatott volna jól, ezért inkább majdnem legalulra kentem, hiszen muszáj volt valamit kitalálnom, hogy fotogénebb ételt faragjak belőle. Egyébként kimondottan utálok szendvicset készíteni, mert olyan sokáig tart babrálni vele 2 fő számára, hogy ezalatt az idő alatt akár egy komplett meleg ételt is össze lehet dobni. A kukoricásért azonban megéri fáradozni és akkurátus módon szeletelgetni a hozzávalókat.
Kifliből, kenyérből is elkészíthető, de én zsömléből és annak is az alsó feléből szeretem a legjobban.


 
Hozzávalók 1 személyre:

1 zsemle (nálam saját sütésű)
4 szelet csípős szalámi
1 szelet sonka (pl. csirkemellsonka)
4 dkg Pannónia sajt reszelve
8 karika hegyes erős paprika
3 ek konzerv kukorica
2 vastagabb szelet lila hagyma aprítva
2 ek tejföl (20%-os)
vaj
pici mangalicazsír

elkészítés:
 1. A zsömlét kettévágjuk, a kalapjából levágunk egy keveset, hogy meg tudjon állni, majd mindkét megkenjük vajjal.
 2. Az egyik fél zsömlére 4 szelet szalámit teszünk, erre kerül 4 szelet hegyes erős paprika, majd 1 evőkanál tejföl és 2 dkg reszelt sajt.
 3. A másik vajas zsömlefélre sonkát teszünk, és ugyanolyan sorrendben, mint a szalámis esetében, a többi hozzávalót is ráhalmozzuk.
 4. Nagyon kevés zsíron megfuttatjuk a kukoricát, még forrón a zsömlék tetejére kupacoljuk, hogy megolvadjon tőle a sajt, majd megszórjuk aprított lila hagymával, és boldogan, nyammogva megesszük, közben szalvétával sűrűn törölgetjük a szánk sarkát és feleszegetjük a lepotyogott kukoricaszemeket. :D
Tipp:
Piros Aranyat is pöttyenthetünk az egész cucc tetejébe.
Ha a zsömlénk kissé már szikkadt, vágjuk félbe és kontakt grillben hangyányit melegítsük meg, hogy megpuhuljon. A héja isteni ropogós lesz! Paprikás vöröshagymakrém

Mostanában nem főzök. Alkotói válság van. Mivel elfogyott a margarin, amit a jól bevált kis kukoricás zsemlémre kenek, ezért gyors megoldásként gyerekkorom kedvencét, sajtos-tejfölös tésztát főztem. Erre szedtem rá a hagymakrémet, ami nagyon jó ízt és szép színt adott a tésztának.Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma 
2 ek mangalicazsír
1 ek pirospaprika
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 dl víz

elkészítés:

 1. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és áttörjük.
 2. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, sózzuk-borsozzuk és megdinszteljük.
 3. A tűzről lehúzva a hozzákeverjük a fokhagymát és a pirospaprikát, felöntjük a vízzel, majd a tűzre visszatolva, fedő alatt puhulásig pároljuk.
 4. Hogy a levét kissé elfője, fedő nélkül is főzzük még. 
 5. A mártást egy bögrébe öntjük, botmixerrel pépesítjük, és tetszés szerint használhatjuk.

Felhasználási javaslat:
Bazsalikomos körített túró szalámivalA hétvégén tortát sütöttem, de kimaradt egy kevés túró. Ez nem lett volna elég a túrógaluska-ebédhez, és mivel elfelejtettem kivenni a fagyasztóból a többi túrót, ezért muszáj volt kiötölnöm valamit áthidaló megoldásként. A hűtőben sorsára váró, újonnan felfedezett és jól bevált, ámde nem túl egészséges magyaros sajtkrémet is ajánlatos volt már felhasználni. Azt akartam, hogy a szendvicstöltelék nyúljon is egy kicsit (ha melegen esszük), ill. legyen benne valami plusz. Így került bele a sajt és a szalámi, valamint az imádott lila hagyma. Szerényen jegyzem meg: nagyon ízlett a végeredmény.
Melegszendvicsbe, sima szendvicsre vagy pirítós kenyérre is kenhetjük.

Hozzávalók 2 személyre:

12 dkg túró
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
5 dkg nagylyukú sajt
1 fej lila hagyma
8 szelet csípős szalámi

őrölt fekete bors
1 mk bazsalikom

elkészítés:

 1. A túrót áttörjük, elkeverjük a tömlős sajttal és fűszerezzük sóval, borssal és bazsalikommal.
 2. A szalámiszeleteket apróra vágjuk és a reszelt sajttal együtt hozzákeverjük a túrós krémhez.

Fokhagymás fűszervaj szárított fűszerekkel
Szeretjük a fűszervajat, különösen most, hogy különféle péksüteményeket és kenyeret sütök. Készítettem már friss fűszernövényekkel is (úgy azért ízletesebb), de most, hogy itt az ősz, a házilag szárítottak vannak soron.
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)


Hozzávalók 2 db 12 cm-es vajrúdhoz:

40 dkg vaj
1 mk só
1 mk őrölt fehér bors
1 mk őrölt csili
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
1 tk bazsalikom
2-3 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

 1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd villával összetörjük.
 2. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és alaposan összedolgozzuk.
 3. A fűszervajból vizes kézzel 2x12 cm-es hengereket formázunk, alufóliára vagy zsírpapírra téve feltekerjük, végüket összesodorjuk és másnapig hűtőbe tesszük. (Esetleg háztartási fóliával kibélelt tetszés szerinti formákba is adagolhatjuk.)
 4. Ezután leszedjük róla az alufóliát, tányérra téve hagyjuk kicsit megpuhulni, hogy szeletelhető legyen és friss kenyérhez vagy péksüteményhez kínáljuk.