2014. december 16., kedd

Mogyorós kiflik







Nem jellemző, hogy mogyorót használok, ui. a dió az abszolút kedvenc nálunk, de most kedvet kaptam hozzá, amikor megláttam a neten. Persze elkészíthettem volna dióval is, de nagyon kíváncsi voltam rá, milyen a mogyorótöltelék, mert ilyen formában még sosem kóstoltam. A mogyorónak ráadásul karácsonyi hangulata van, és már csak ezért is ki akartam próbálni.
A recepten csak annyi változtattam, hogy egy kicsivel kevesebb vajat tettem a tésztába, mert az előírt mennyiséget iszonyú soknak ítéltem. Ezzel a 10 dkg-nyival is brutális, féltem is, hogy nem lesz jó, de kár volt aggódni, mert igazán finom és könnyű lett. A mogyoró pedig hangsúlyosan érződik benne, ami nem is csoda, hiszen rengeteg van benne. :D Azt hittem, túl sok lesz a töltelék, de utóbb csak 1 teáskanálnyi maradt ki. Meg lehet tölteni kevesebbel is, de szerintem ennek a kiflinek éppen az a lényege, hogy fürödjön a mogyoróban. :D













Hozzávalók 24 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
4 dkg cukor
csipet só
10 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
0,75 dl tej
1,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
15 cukor
1,25 dl víz
30 dkg darált mogyoró
5 dkg puha vaj

Tetejére:
1 tojássárgája + 1 ek tejszín a kenéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadunk 2 dkg cukrot és 2 dkg lisztet, a meglangyosított tejjel együtt simára keverjük, és lefedve felfuttatjuk.
  2. A többi lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük a maradék cukorral és a sóval, közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a langyosra hűlt vajat, a szobahőmérsékletű tojássárgáját, és a felfuttatott élesztős tejet is hozzáöntve lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. Közben a töltelékhez a cukrot és a vizet lábosba tesszük, felforraljuk, majd csökkentjük alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mogyorót és a vajat, alaposan összekeverjük, elzárjuk alatta a lángot és langyosra hűtjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd kb. 45x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  5. A hosszabbik oldalától kezdve 6 db, kb. 7,5x30 cm-es sávokra vágjuk, amiket vízszintesen félbevágunk. Így 12 db, kb. 7,5x15 cm-es téglalapot kapunk.
  6. Ezeket átlósan félbevágjuk, ami 24 db derékszögű háromszöget ad ki, majd mindegyiket gazdagon megkenjük a töltelékkel, és a rövidebbik száruktól kezdve, azok csúcsait finoman széthúzva a 3. csúcs felé haladva feltekerjük. (Nem baj, ha a töltelék kibuggyan belőle.)
  7. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, a tetejüket megkenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben egymás után aranybarnára sütjük.
  8. A kész péksütiket rácsra tesszük, így hagyjuk langyosra hűlni, majd pedig meghintjük vaníliás porcukorral.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc



 













az elkészítés főbb lépései



Forrás: lecker.de