2013. november 22., péntek

Sajtos-túrós puffancs







Ezt a receptet még 3 éve mentettem el az egyik ismert receptgyűjtő oldalon, de azóta se készült el. Most valahogy kikandikált a receptkönyvem virtuális lapjairól, és ennek nagyon megörültem, mert a hűtőben még volt negyed kiló házi túróm – szerintem pont azon gondolkodott, hogy puffanccsá kellene átlényegülnie. :D Ahogy olvastam a recept alatti hozzászólásokat, megakadt a szemem Barátnőm kommentjén, ui. ő is felfigyelt rá. Azt nem tudom, végül sort kerített-e az elkészítésére, de ha nem, akkor most már talán esélyesebb a dolog. Örömmel ajánlom hát neki és mindazoknak, akiknek a képek alapján most megtetszett.

Kicsit tartottam tőle, hogy a sajt itt-ott kifolyik majd, de a pufik rácáfoltak, mert olyan pöpecül megsültek, hogy csak na. :)
Utólag csak azon mosolyogtam, hogy nálam mostanában jó pár recept nevében benne van, hogy „sajtos...” :D Hiába na, sajtból sosem elég! ...meg tejfölből. :D









Hozzávalók kb. 26 darabhoz: 

25 dkg túró
25 dkg reszelt sajt (pl. Maasdamer) 
2 közepes tojás
6 ek liszt

őrölt fekete bors
napraforgóolaj a sütéshez 

Tálaláshoz (édes vagy sós variációhoz): 
savanykás lekvár (pl. meggydzsem, ribizlilekvár) 
1 nagy gerezd fokhagyma + 4 ek tejföl

elkészítés:


  1. A tojást felverjük, sóval-borssal ízesítjük és alaposan összekeverjük a túróval. Ha kell, még fűszerezzük.
  2. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a lisztet is, kezünkkel összedolgozzuk és a masszából diónyi golyókat formálunk.
  3. Egy serpenyőben 2 ujjnyi magas olajat hevítünk, kisütjük benne a pöfetegeket (közben fordítunk rajtuk), majd konyhai törlőpapírra szedve leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot.
  4. Aki édesen szereti, annak lekvárt kínálunk mellé. Ha sósan akarjuk enni, akkor a fokhagymát áttörjük és elkeverjük a tejföllel.