2013. november 22.

Sajtos-túrós puffancs







Ezt a receptet még 3 éve mentettem el az egyik ismert receptgyűjtő oldalon, de azóta se készült el. Most valahogy kikandikált a receptkönyvem virtuális lapjairól, és ennek nagyon megörültem, mert a hűtőben még volt negyed kiló házi túróm – szerintem pont azon gondolkodott, hogy puffanccsá kellene átlényegülnie. :D Ahogy olvastam a recept alatti hozzászólásokat, megakadt a szemem Ági barátnőm kommentjén, ui. ő is felfigyelt rá. Azt nem tudom, végül sort kerített-e az elkészítésére, de ha nem, akkor most már talán esélyesebb a dolog. Örömmel ajánlom hát neki és mindazoknak, akiknek a képek alapján most megtetszett.
Kicsit tartottam tőle, hogy a sajt itt-ott kifolyik majd, de a pufik rácáfoltak, mert olyan pöpecül megsültek, hogy csak na. :)
Utólag csak azon mosolyogtam, hogy nálam mostanában jó pár recept nevében benne van, hogy „sajtos...” :D Hiába na, sajtból sosem elég! ...meg tejfölből. :D

A számát sem tudom, azóta hányszor került már asztalra, annyira megszerettük, sőt kedves barátainknál is nagy népszerűségnek örvendenek ezek a golyóbisok. :) Mi többnyire főételként esszük, de meleg előételnek is el tudom képzelni. :)




 
Hozzávalók 30 darabhoz:

Puffancshoz:
25 dkg túró
25 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, Maasdamer)
2 tojás
6-8 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
1 csapott tk. só
őrölt fekete bors
kókuszolaj a sütéshez

Tálaláshoz:
30 dkg tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 kis lila hagyma fele
csalamádé
bébiuborka

elkészítés:

  1. A villával felvert tojásokat sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a túróval.
  2. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd kanalanként a lisztet, és alaposan összedolgozzuk. A masszából diónyi golyókat formálunk.
  3. Egy nagy serpenyőben annyi kókuszolajat hevítünk, amennyi ellepi a golyókat, és fakanaállal többször megmozgatva, minden oldalukon pirosra sütjük a pöfetegeket.
  4. A kész golyóbisokat konyhai törlőpapírra szedjük, hogy leitatssukk róluk a fölösleges zsiradékot.
  5. A tálaláshoz a tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a felaprított lila hagymával, és a csalamádéval, valamint a bébiuborkával együtt a puffancsokhoz kínáljuk.
Tipp:
  • A masszához aprított zöldfűszereket, fokhagymát is keverhetünk. 
  • Édesen is ehetjük – a savanykás lekvárok kifejezetten illenek hozzá (pl. meggydzsem, bodzalekvár, ribizlilekvár). Ez esetben egy kicsit kevesebb sóval készítsük!