Mivel kimaradt egy kis kész darált húsom, adódott az ötlet, hogy párosítom a tésztával. Először csak simán össze akartam keverni „őket”, de hirtelen eszembe jutott, hogy miért ne lehetne belőle inkább húsos derelye. Jól elpiszmogtam vele, mert a fotó kedvéért kerekre szaggattam. Irtó büszke voltam az eredményre, mert szerintem olyan kis cukik lettek a kifőtt tésztakorongok. Úgy tűnik, mostanában UFO-alakú tészta mániában szenvedek. :D
Hozzávalók 2 személyre (26 raviolihoz):
Tésztához:
20 dkg durumliszt
kb. 1 dl langyos víz
só
Töltelékhez:
15 dkg darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. majoránna
őrölt fekete bors
só
Egyéb hozzávalók:
kevés mangalicazsír
3 ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika (pl. Erős Pista)
½ csokor petrezselyemzöldje
elkészítés:
- A finomra vágott hagymát az áttört fokhagymával együtt a zsíron megdinszteljük, közben sóval, borssal ízesítjük.
- Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd rátesszük a húst, és megszórjuk majoránnával. Pirulásig sütjük. Hűlni hagyjuk.
- Elkészítjük a tésztát. Pihentetés után kettévágjuk, és lisztezett felületen, egyenként kb. 35 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk. (Célszerű az egyik tésztakört kicsit nagyobbra nyújtani, hogy majd könnyebben be tudjuk fedni vele az alsó lapot. Úgy kapunk szabályos kör alakot, ha a tésztát nyújtás közben mindig elfordítjuk 90°-kal. Ha az elsővel megvagyunk, konyharuhára fektetjük és betakarjuk egy másik konyharuhával.)
- A 2. tésztalapra egymástól jó 1 ujjnyi távolságra 1-1 mokkáskanálnyi húst halmozunk. A nyújtófa segítségével felemeljük a másik tésztalapot, és a kevésbé lisztes felével betakarjuk a töltött részt. Ujjainkkal jól lenyomkodjuk a tésztát, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
- Derelyevágóval vagy késsel négyzetekre daraboljuk, és forrásban lévő, sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük.
- A tejfölt összekeverjük az erős paprikával, és a serpenyőben megolvasztott zsírhoz keverjük. Erre a mártásra rátesszük a kifőtt tésztát, és jól összerázzuk, vagy óvatosan átforgatjuk.
- A petrezselyem zöldjét apróra tépkedjük, megszórjuk vele a tésztát és tálaljuk.
Megjegyzés:
Én
a tésztát nem négyzetekre vágtam, hanem egy kb. 4 cm átmérőjű kis pohárral szaggattam ki, hogy esztétikusabbak
legyenek. De pogácsaszaggatóval is lehet. Így azonban sok
tésztaszél hullik le, és elég pepecs munka is, ezért javaslom, hogy
négyzetekre darabolja, aki elkészíti.