2013. október 9., szerda

Húsos tészta durumlisztből





Jó ideje már, hogy megláttam Ági barátnőm házi durum tészta receptjét, és akkor megfogadtam, egyszer én is gyúrok ilyet. Mégse vettem hosszú ideig durumlisztet. Aztán egy nap végre lekaptam a bolt polcáról egy zacskóval. Szegény zacsi jó pár hónap óta ott gubbasztott a konyhában a többi liszt mellett, és mindig szemeztem vele, amikor arra tévedt a kezem. De csak húztam, halasztottam a felhasználását. A minap viszont agyam nem volt hozzá, hogy mit főzzek ebédre, így aztán felbontottam a durumlisztes zacskót. Milyen jól tettem! Kíváncsian figyeltem, hogyan alakul a tészta gyúrás közben, hiszen még sosem tapasztaltam. Érdekes, grízes állaga volt eleinte, aztán kialakult a jól ismert, sima felületű tészta, ami nagyon hasonlított a tojásos, sima lisztes társához; a belőle készült kifőtt tészta pedig pont ugyanolyan finom. Az alapreceptért nagy puszi Áginak!

Mivel kimaradt egy kis kész darált húsom, adódott az ötlet, hogy párosítom a tésztával. Először csak simán össze akartam keverni „őket”, de hirtelen eszembe jutott, hogy miért ne lehetne belőle inkább húsos derelye. Jól elpiszmogtam vele, mert a fotó kedvéért kerekre szaggattam. Irtó büszke voltam az eredményre, mert szerintem olyan kis cukik lettek a kifőtt tésztakorongok. Úgy tűnik, mostanában UFO-alakú tészta mániában szenvedek. :D







Hozzávalók 2 személyre (26 raviolihoz):

Tésztához:
20 dkg durumliszt
kb. 1 dl langyos víz
pici só 

Töltelékhez: 
15 dkg darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. majoránna
őrölt fekete bors
 

Egyéb hozzávalók: 
kevés mangalicazsír
3 ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika (pl. Erős Pista)
½ csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:


  1. A hagymát finomra vágjuk és az áttört fokhagymával együtt a zsíron megdinszteljük.
  2. Sózzuk-borsozzuk, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát is. Rátesszük a húst, megszórjuk majoránnával és pirulásig sütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. Elkészítjük a tésztát. Pihentetés után kettévágjuk (nekem 145 g-os gombócok lettek) és lisztezett felületen, egyenként kb. 35 cm átmérőjű körökké nyújtjuk.
    (Célszerű az egyik tésztakört kicsit nagyobbra nyújtani, hogy majd könnyebben be tudjuk fedni vele az alsó lapot. Úgy kapunk szabályos kör alakot, ha a tésztát nyújtás közben mindig elfordítjuk 90°-kal. Ha az elsővel megvagyunk, konyharuhára fektetjük, és betakarjuk egy másik konyharuhával.)
  4. A 2. tésztakörre egymástól jó 1 ujjnyi távolságra 1-1 mokkáskanálnyi húst halmozunk.
  5. Nyújtófa segítségével felemeljük a másik tésztakört és a kevésbé lisztes felével betakarjuk a töltött részt. Ujjainkkal jól lenyomkodjuk a tésztát, hogy a töltelék főzés közben ne hulljon ki belőle.
  6. Ezután derelyevágóval vagy késsel négyzetekre daraboljuk. (Én egy kb. 4 cm átmérőjű lágytojás-tartóval szaggattam ki, hogy esztétikusabbak legyenek, de pogácsaszaggatóval is lehet. Így azonban sok amorf alakú tésztaszél kimarad és elég pepecs munka is, ezért javaslom, hogy négyzetekre darabolja, aki elkészíti.)
  7. Sós vízben 2-3 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
  8. A tejfölt összekeverjük az erős paprikával és a serpenyőben megolvasztott zsírhoz keverjük. Erre a mártásra rátesszük a kifőtt tésztát és jól összerázzuk, vagy óvatosan átforgatjuk.
  9. A petrezselyem zöldjét apróra tépkedjük, megszórjuk vele a tésztát és tálaljuk.