2014. május 24., szombat

Vaníliakrémes piték földieperrel






Olyan jól haladunk a lakással, hogy úgy éreztem, fogyókúra ide vagy oda, muszáj megünnepelnünk ezt valamilyen süteménnyel. De nem csak ez volt a sütisütés apropója, hanem az is, hogy délelőtt egy kis bosszúság érte a Kutyát a felújítás alatt lévő lakásban, és szerettem volna egy kicsit megnyugtatni őt. Ehhez pedig jónak láttam, ha egyik kedvencünket, linzertésztát készítek. Mivel volt itthon földieper, és epres pitét még sosem sütöttem, ezért emellett döntöttem. Mindenképp szerettem volna bele valamilyen krémet, hogy ne csak eper legyen benne, ezért házi pudingot csináltam.
A Kutya épp az új elektromos hálózat maradékát applikálta bele a falba, amikor vittem neki egy kis kóstolót. Megkérdezte, én kóstoltam-e már. - Nem! - hangzott a válasz, mire ő közölte, hogy akkor ne is kóstoljam meg. Megijedtem, hogy talán nem lett finom, de ő huncutul mosolygott, és közölte, hogy épp ellenkezőleg. Azt mondta, inkább ne egyek belőle, mert mindet ő akarja felfalni. :D És már el is tűnt az arcáról az a fránya bosszúság, ami viszont az enyémre költözött át egy kis időre, mert fotózáskor nem voltak túl jók a fényviszonyok. Sebaj, lényeg, hogy jót ettünk a pitéből! :)







Hozzávalók 2 kis pitéhez:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfacukor 
1 tojássárgája + ½ tojásfehérje
csipet só

Vaníliakrémhez:

1 nagy tojás
2 dl tej
5 dkg nyírfacukor
4 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
5 dkg vaj
4 dkg nyírfaporcukor

Tetejére:
4 nagy eperszem (kb. 13 dkg)
½ tojásfehérje
nyírfa-porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk és elvegyítjük a sóval. A felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel.
  2. A tojást kettéválasztjuk, és a sárgáját a fehérje felével, valamint a cukorral a morzsalékos liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, kevés lisztet adunk hozzá, de csak annyit amennyitől szépen összeáll.
  3. A fehérje másik felét külön tálkába tesszük és villával lágy habbá verjük.Félretesszük.
  4. A tésztát kétfelé osztjuk, és mindkettőből levágunk 1/3-nyi mennyiséget, és ezeket egy zacskóban hűtőbe teszünk.
  5. A megmaradt 2 adag tésztát egyenként kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformákat. Háztartási fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
  6. A krémhez a tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, simára dolgozzuk, majd felöntjük a tej felével.
  7. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt a tej másik feléhez adjuk és felforrósítjuk (ne forraljuk fel!).
  8. A forró tejet levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vanília héját, fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojásos-cukros-lisztes tejet, majd visszatesszük a tűzre és kis lángon krémmé főzzük. Kihűtjük, de közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  9. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk és simára dolgozzuk a kihűlt pudinggal.
  10. A tésztakosarakat kivesszük a hűtőből, az aljukat villával megszurkáljuk, és elosztjuk bennük a vaníliakrémet.
  11. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk, felkarikázzuk, és a szeleteket elosztjuk a krémen.
  12. A hűtőből elővesszük a félretett 2 kis tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és berácsozzuk velük a sütemények tetejét.
  13. A félretett tojáshabbal ecset segítségével lekenjük a tésztarácsot, és a pitéket előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd meghintjük porcukorral. Ha kedvünk tartja, tálalás előtt eperszeletekkel és mentalevéllel is díszíthetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc