2014. május 24.

Vaníliakrémes piték földieperrel





Olyan jól haladunk a lakással, hogy úgy éreztem, fogyókúra ide vagy oda, muszáj megünnepelnünk ezt valamilyen süteménnyel. De nem csak ez volt a sütisütés apropója, hanem az is, hogy délelőtt egy kis bosszúság érte a Kutyát a felújítás alatt lévő lakásban, és szerettem volna egy kicsit megnyugtatni őt. Ehhez pedig jónak láttam, ha egyik kedvencünket, linzertésztát készítek. Mivel volt itthon földieper, és epres pitét még sosem sütöttem, ezért emellett döntöttem. Mindenképp szerettem volna bele valamilyen krémet, hogy ne csak eper legyen benne, ezért házi pudingot csináltam.
A Kutya épp az új elektromos hálózat maradékát applikálta bele a falba, amikor vittem neki egy kis kóstolót. Megkérdezte, én kóstoltam-e már. - Nem! - hangzott a válasz, mire ő közölte, hogy akkor ne is kóstoljam meg. Megijedtem, hogy talán nem lett finom, de ő huncutul mosolygott, és közölte, hogy épp ellenkezőleg. Azt mondta, inkább ne egyek belőle, mert mindet ő akarja felfalni. :D És már el is tűnt az arcáról az a fránya bosszúság, ami viszont az enyémre költözött át egy kis időre, mert fotózáskor nem voltak túl jók a fényviszonyok. Sebaj, lényeg, hogy jót ettünk a pitéből! :)




Hozzávalók 2 db 12 cm átmérőjű pitesütőformához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfacukor
1 tojássárgája
½ tojásfehérje
egy csipet só

Vaníliakrémhez:
1 nagy tojás
2 dl tej
5 dkg nyírfacukor
4 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
5 dkg vaj
4 dkg nyírfaporcukor

Továbbá:

4 nagyszemű eper (kb. 12 dkg)


Tetejére:

½ tojásfehérje
nyírfaporcukor

elkészítés:
  1. A tésztához a sóval, cukorral elvegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a fél tojásfehérjével dúsított tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha túl lágy, kevés lisztet adunk hozzá, de csak annyit amennyitől szépen összeáll.) A fehérje másik felét külön tálkába tesszük, és villával lágy habbá verjük. Félretesszük.
  2. A tésztát kétfelé osztjuk, levágjuk az 1/3-ukat, és ezeket zacskóba húzva hűtőbe teszünk.
  3. A többi tésztát egyenként meggömbölygetjük, akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőformánk a peremével együtt, a formába illesztjük, majd az aljukat villával több helyen megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  4. A krémhez a tojást a cukorral habosra kavarjuk, a liszttel simára dolgozzuk, majd felöntjük a tej felével.
  5. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vaníliarúddal együtt a tej másik feléhez adjuk, és felforrósítjuk (nem forraljuk!).
  6. A forró tejet lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat, és fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojásos tejet. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon, kevergetve krémmé főzzük. Többször átkeverve kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és simára dolgozzuk a kihűlt pudinggal.
  7. A tésztával bélelt sütőformákat kivesszük a hűtőből, elosztjuk bennük a vaníliakrémet, valamint a felkarikázott eperszeleteket.
  8. A hűtőből elővesszük a félretett 2 kis tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és berácsozzuk velük a sütemények tetejét.
  9. A félretett tojáshabbal ecset segítségével lekenjük a tésztarácsot, és a pitéket előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc