2013. szeptember 2., hétfő

Diós ördögpogácsa narancskrémmel





Ez a süti egyszerre készült a mákos ördögpogival, mert a Kutyánszki kikönyörögte, hogy mindenképp legyen diós változat is. Jól tettem, hogy hallgattam rá, mert én is jobban kedvelem, mint a mákot. Mivel a mákosat citromkrémmel töltöttem, ezért ehhez inkább orange curdöt főztem. Sajnos kicsit folyósabb lett a krém, ezért nem tudtam olyan jópofa kúpokat kreálni. Persze ez az ízén mit sem változtatott. A tészta fantasztikusan omlós, és jó párosítás a narancskrémmel. Másnap még finomabb.







Hozzávalók 12 darabhoz: 

Tésztához: 
10 dkg búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (bio)
10 dkg darált dió
10 dkg nádcukor
1 ek Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
20 dkg szobahőmérsékletű vaj 

Töltelékhez: 
1 ek kukoricakeményítő
2 tojás
1 nagy narancs leve
½ citrom leve
10 dkg cukor
5 dkg vaj

elkészítés:

  1. A liszteket a cukrokkal és a citromhéjjal elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felvert tojássárgáját és a vajat, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a narancskrémet.
  2. A krémhez a keményítőt a felvert, egész tojásokkal együtt fém edénybe tesszük, kézi habverővel simára keverjük, hozzáöntjük a narancs- és citromlevet és a cukrot, majd gőz fölé téve, folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a puha vajat is és kihűtjük.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztát kis gombócokká formázzuk, tepsire sorakoztatjuk, picit ellapítjuk és közepükbe egy klopfoló nyelének végével mélyedést nyomunk. Ha a tészta reped, ujjainkkal elsimítjuk a repedéseket. Készre sütjük. Ha kicsit pirul, már jó is. A sütik közepe kicsit fel fog púposodni, de amíg forró, ujjunkkal lenyomhatjuk. Hagyjuk, hogy langyosra hűljenek.
  5. A kihűlt narancskrémet habzsákba töltjük és elosztjuk az ördögpogácsák mélyedéseiben. A krém tetejét reszelt citrom- vagy narancshéjjal díszítjük.


sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 15 perc