2017. március 10., péntek

Datolyaszilvás sütemény







Nem vagyok oda a datolyaszilváért, mert számomra jellegtelennek tűnik az íze, de a napokban mégis kedvet kaptam hozzá, mert olyan szép, érett példányokat láttam a zöldségesnél. Akkor még nem tudtam, mi lesz belőle, de miután beizzítottam a netet recept utáni kutakodás címén, szembe jött velem egy jónak tűnő sütemény. Aztán, ahogy az már lenni szokott, eltértem az eredeti recepttől, és az itt látható süti lett belőle. Mogyoró helyett mandula, mazsola helyett csoki és egy kis citromhéj, ill. csak fele adag zabpehely került bele, mert bár zabsüti néven fut, az eredeti mennyiséget mégis őrült soknak éreztem. A sót is leredukáltam, mert teljesen fölöslegesnek tartottam bele azt az 1 teáskanálnyit. További módosítás, hogy a süti tetejére utólag tettem rá a gyümölcsöt, azt is előtte citromos szirupban megfőzve, mert az égett szilvaszeletek nem tűntek bizalomgerjesztőnek. :D Egyedül az alaptészta maradt ugyanaz. Bár nem tudom, ilyennek kellene-e lennie, de van egy kis rizskochos fílingje, ami nekem kimondottan tetszik, mert imádom a rizsfelfújtat. :) Valószínűleg a kelleténél egy kicsit több gyümölcs került bele.
F
inom, szaftos süti ez, és a ropogós manduladarabok is jópofák benne. :)






 

Hozzávalók 30x11cm-es kenyérsütő-formához:

Tésztához:
15-20 dkg datolyaszilva (hámozva mérve)
15 dkg puha vaj + a sütéshez
9 dkg barna nádcukor darálva
1 cs. vaníliás cukor darálva
3 tojás
25 dkg süteményliszt
5 dkg pirított zabpehely
10 dkg mandula
10 dkg tejcsokoládé
1,2 dl tej
1 citrom lereszelt héja
½ cs. sütőpor
egy csipet só

Díszítéshez:
20 dkg datolyaszilva (tisztítva mérve)
10 dkg barna nádcukor
1 citrom leve
0,5 dl víz
1 ek. aprított mandula
porcukor

Tálaláshoz:
gyümölcstea
színes formacukrok

elkészítés:
  1. A süteménybe szánt datolyaszilvát meghámozzuk, kis kockákra aprítjuk, a többit hámozatlanul felkarikázzuk. (Ha nagyobb datolyaszilvánk van, a szeleteket félbevágjuk.)
  2. A vajat a kétféle porcukorral krémesre kavarjuk, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a sóval, sütőporral, citromhéjjal, zabpehellyel elvegyített lisztet és a tejet.
  3. Beleforgatjuk a felkockázott datolyaszilvát, az aprított mandulát, valamint a durvára darabolt csokoládét.
  4. A tésztamasszát kivajazott, kilisztezett sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Ha megsült, kiborítjuk a formából, és tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A vizet a citromlével és a cukorral sziruppá főzzük, beletesszük a szilvaszeleteket, és pár percig főzzük. A szirupban hagyjuk kihűlni.
  6. A sütemény szélét körben megszórjuk porcukorral, a gyümölcsszeleteket óvatosan a sütemény tetejére rendezzük, aprított mandulával díszítjük, majd tálaljuk.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc














A recept a márciusi Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.