Ennek a húsvétra hangolt browniereceptnek az eredetije nagyon megtetszett nekem a kedvenc, német receptes oldalamon, de amikor megláttam a cukor mennyiségét, elborzadtam, ui. 40 dkg-ot írtak. Szerintem véletlen elírás lehetett, mert 25 dkg cukorral is éppen elég édes ez a süti. Ráadásul a mascarponekrém tetejébe még sült tojásfehérjehabbal is megkoronázták. Ezt olyan szinten túlzásnak és töménynek éreztem, hogy már a látványától is felment a vércukrom. :D Így hát nemes egyszerűséggel elhagytam a habcsókot – amúgy sem vagyok oda érte –, de a krémet eszem ágában sem volt lespórolni, mert az így alkot kerek egészet a brownie-val.
A receptet jócskán átalakítottam, más arányokkal dolgoztam, és a készítési módon is változtattam. Abban a német változatban ui. nem olvasztott csokoládét használtak, hanem darabokra tördelve keverték a tésztamasszába. Nem éppen klasszikus módja a browniekészítésnek, és szerintem az a változat nem is nevezhető annak. A mandula sem darálva, hanem felaprítva ment a sütibe, és lisztből is jóval több volt benne. Ez utóbbinak a mennyiségét én őrölt mandulával szaporítottam, és szerintem jól tettem, mert így lett szuper a tészta állaga. Egyedül csak azt bántam, hogy répából nem mertem bele többet tenni, mert amikor hozzákevertem, pont elégnek tűnt. Ennek ellenére nagyon meg voltam vele elégedve, és az Anyától, ill. a Kutyinyektől kapott dicséret is azt igazolja, hogy bátran villoghatunk vele húsvétkor (is). :)
A receptet jócskán átalakítottam, más arányokkal dolgoztam, és a készítési módon is változtattam. Abban a német változatban ui. nem olvasztott csokoládét használtak, hanem darabokra tördelve keverték a tésztamasszába. Nem éppen klasszikus módja a browniekészítésnek, és szerintem az a változat nem is nevezhető annak. A mandula sem darálva, hanem felaprítva ment a sütibe, és lisztből is jóval több volt benne. Ez utóbbinak a mennyiségét én őrölt mandulával szaporítottam, és szerintem jól tettem, mert így lett szuper a tészta állaga. Egyedül csak azt bántam, hogy répából nem mertem bele többet tenni, mert amikor hozzákevertem, pont elégnek tűnt. Ennek ellenére nagyon meg voltam vele elégedve, és az Anyától, ill. a Kutyinyektől kapott dicséret is azt igazolja, hogy bátran villoghatunk vele húsvétkor (is). :)
Hozzávalók 15 szelethez, 20x30 cm-es tepsihez:
Tésztához:
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
20 dkg olvasztott vaj
25 dkg finomítatlan nádcukor
4 tojás
20-30 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg extra finom süteményliszt
10 dkg pirított, őrölt mandula
2,5 dkg holland kakaópor
½ cs. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat
vaj + liszt a forma kikenéséhez
Krémhez:
35 dkg földieper
25 dkg mascarpone
15 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
6 dkg finomítatlan nádcukor darálva
elkészítés:
- A darabokra tört csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a barna cukrot, és hűlni hagyjuk.
- A tojásokat robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a híg csokoládés vajat, a vaníliakivonatot, a kakaóporral, sütőporral, őrölt mandulával elvegyített lisztet, majd belekeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
- A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben megsütjük, majd rácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- A megmosott, csumájától megfosztott földiepret kis kockákra vágjuk, megszórjuk 3 dkg porcukorral, és negyedórát állni hagyjuk.
- A mascarponét elkeverjük a tejföllel, a többi porcukorral, majd hanyagul hozzáforgatjuk a cukrozott epret.
- A süteményt felszeleteljük, és tálaláskor a tetejére halmozzuk az epres krémet.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc
Megjegyzés:
Elsőre én csak 20 dkg sárgarépát mertem a sütibe tenni, de simán elbír 30 dkg-ot. :)
A sárgarépa még nagyon hideg volt, amikor a tésztamasszához kevertem, a sütési idő valószínűleg ezért lett több. Szobahőmérsékletű hozzávalók használatával ez az idő lerövidíthető.
A sárgarépa még nagyon hideg volt, amikor a tésztamasszához kevertem, a sütési idő valószínűleg ezért lett több. Szobahőmérsékletű hozzávalók használatával ez az idő lerövidíthető.