2014. szeptember 22., hétfő

Vaníliás almaleves habgaluskával






A levesfőzés most majdhogynem napi szintű tevékenység nálam. Egyrészt kevesebb fő fogás fogy így, másrészt ha épp tartalmasabb levest főzök, akkor sokszor nem is kell második fogásról gondoskodnom, mert jól lakunk a folyékony előétellel.
Most a gyümölcslevesek vannak soron. Volt itthon pár szem almám, és bár az almalevest sosem szerettem túlzottan, most mégis azt főztem. Három vagy négy recept vegyítéséből született. Még tovább is tudnám feljelszteni, de elsőre ezt láttam jónak kipróbálni. Így vaníliásan, részben pépesítve, plusz a habgaluskával egész finom lett, még én is szívesen kanalaztam.
Utólag vettem észre a fotón, hogy a mazsola nem is látszik a levesben – lesüllyedt az aljára, én pedig meg is feledkeztem róla, hogy feljebb halásszam. :D





Hozzávalók 3-4 személyre:

Leveshez:
2 nagy alma
2 dl félédes fehérbor vagy almalé
6,5 dl víz
2 ek cukor
5 dkg aranymazsola
½ citrom reszelt héja
1 jó ek vaníliás pudingpor (főzős)
kevés citromlé
őrölt fahéj

Habgaluskához:
1 nagyobb tojás fehérje
1 ek porcukor

elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk (az egyik alma felén rajta hagyjuk a héját), negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és az almagerezdeket - a hámozatlan gerezdekkel együtt - vékony szeletekre vágjuk. A hámozatlan szeleteket meglocsoljuk 1 kevés citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  2. A bort/almalevet, 6 dl vizet, a feldarabolt almát, a cukrot és a citromhéjat lábosba tesszük, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  3. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzákeverjük a cukrot. Félretesszük.
  4. Egy szűrőkanállal kiveszünk egy kisebb adag főtt almát a főzőléből, ezt félretesszük, a többit pedig botmixerrel pürésítjük.
  5. A pudingport kb. 0,5 dl vízzel simára keverjük, a forrásban lévő leveshez keverjük, és éppen, hogy csak felforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, és visszatesszük bele a főtt almát a mazsolával együtt. (A mazsolát előzőleg fel is apríthatjuk.)
  6. Két teáskanál segítségével galuskákat formázunk a felvert fehérjehabból, a forró levesbe szaggatjuk, és lefedve hagyjuk, amíg a galuskák megfőnek – ez kb. 5 perc.
  7. A kész levest tányérokba merjük, és a habgaluskákat megszórjuk fahéjjal.

Tipp:
Pudingpor helyett használhatunk étkezési keményítőt + vaníliás cukrot, esetleg vanília esszenciát vagy 1 vaníliarúd kikapart magjait.