2018. december 31.

Az év utolsó napjára...






„Álljunk meg és emlékezzünk a mögöttünk álló évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre! Arra, amikor a legjobb kalandokban volt részünk, és amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a csalódásokat. Valójában erről szól a szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk, éljünk. Ne töprengjünk azon, mi lett volna, ha. Örüljünk annak, ami jönni fog! Fogadjuk meg, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk, és nem csak ma éjjel, hanem egész évben.”
 
Idézet a Szilveszter éjjel c. filmből




Boldog új évet kívánok mindenkinek!

🍀 🍀 🍀

Mákos-parmezános kréker








Ezt a krékert nem szabad megsütni! :D Na jó, persze hogy szabad, de csak saját felelősségre, mert irgalmatlan mód eteti magát. :D Nem is érdemes kisebb adaggal próbálkozni, hanem már elsőre a receptben megadott mennyiséget célszerű elkészíteni. Én bezzeg csak másodikra sütöttem ennyit, mert amikor először kipróbáltam, még aggodalmaskodtam, hogy hátha nem fog annyira ízleni, és akkor feleslegesen használtam el a hozzávalókat. De kiderült, hogy ebből a huncut sós sütikéből nem elég az egy tepsi, mert azt 2 személy simán bepuszilja az esti film első 20 percében. :D Így hát pár nappal később dupla adagot gyúrtam be, és boldogan kuckóztunk be este a több, mint 400 db kis kockával. :D Mielőtt bárki megbotránkozna, hogy „jesszusmaris, hogy lehet ennyit megenni?!”, megnyugtatásul közlöm, hogy nem pusztítottuk el egyszerre az összeset, de a felét igen. :D
Mivel annyira imádni való, lehengerelhetjük vele a vendégeinket is – hívjuk őket bármilyen alkalomra. Szilveszterkor meg pláne jól jön az ilyen fincsi vendégváró, hogy legyen minek felszívnia a sok pezsgőt éjfél után. :D Csak szólok, hogy nem árt inkább 4 tepsivel sütni – pepecsmunka ide vagy oda –, mert irtó gyorsan elfogy ám az alább megadott mennyiség is.






Hozzávalók kb. 70 dkg-hoz:

20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 tk. só
2 dkg szemes mák + a szóráshoz
6 g sütőpor
20 dkg vaj
8 dkg reszelt parmezán
2 kis tojássárgája
kb. 10 dkg tejföl
1 tojásfehérje a kenéshez

elkészítés:

  1. A sütőporral, sóval, mákkal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejföllel elkevert tojássárgákat, és sima felületű tésztává gyúrjuk. (Ha ragad, 10 percre hűtőbe tesszük.)
  2. A tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vékony téglalapra nyújtjuk, pizzavágóval 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk.
  3. A tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk szemes mákkal, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc