Már megint pizza... Hiába na, totál elvarázsol, hogy a sütőnk 10 perc alatt pompásra süti a tésztát – muszáj hát kísérleteznem a különféle pizzákkal. Most a tészta is különlegesebb, hiszen szép színt ad neki a pirospaprika, és az íze is kicsit más így. A feltét pedig nem a jól megszokott szalámi, hanem hagyma, méghozzá jó sok. Pár hónappal ezelőtt annyira belopta magát a szívembe a hagymás lepényem, hogy most pizzásítottam. Az az édeskés hagymaíz a finom szalonnával a hőn szeretett pizzatésztán fenséges lakoma volt vacsorára, miközben a híres filmrendező, Ingmar Bergman Fanni és Alexanderjét néztük. Csúcs élmény ételben és filmben egyaránt. :)
Hozzávalók 13 darab pizzettéhez:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
1 tk. őrölt fűszerpaprika
só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
0,5 dl langyos tej
Feltéthez:
22 dkg vöröshagyma
15 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
1 tk. mangalicazsír
só
2 púpozott ek. tejföl
1 tojás
őrölt fekete bors
5 dkg reszelt sajt
elkészítés:
- Az élesztőt a langyos, tejes vízbe morzsoljuk, a cukorral simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A liszthez vegyítjük a sót, a fűszerpaprikát, hozzáadjuk az olívaolajat, a felfutott élesztőt, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A feltéthez a húsos szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk. Rátesszük a megtisztított, vékonyra szelt hagymát, megsózzuk és puhulásig pároljuk. Hűlni hagyjuk.
- A tojást elkeverjük a tejföllel, megborsozzuk, és a reszelt sajttal együtt a szalonnás hagymához dolgozzuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, 9,5 cm-es pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.)
- Minden kis tésztakorongra 1-1 csapott evőkanálnyi feltétet kanalazunk, és a pizzácskákat előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc