2013. augusztus 26., hétfő

Hagymás-szalonnás minipizzák





Már megint pizza... Hiába na, totál elvarázsol, hogy a sütőnk 10 perc alatt pompásra süti a tésztát – muszáj hát kísérleteznem a különféle pizzákkal. Most a tészta is különlegesebb, hiszen szép színt ad neki a pirospaprika, és az íze is kicsit más így. A feltét pedig nem a jól megszokott szalámi, hanem hagyma, méghozzá jó sok. Pár hónappal ezelőtt annyira belopta magát a szívembe a hagymás lepényem, hogy most pizzásítottam. Az az édeskés hagymaíz a finom szalonnával a hőn szeretett pizzatésztán fenséges lakoma volt vacsorára, miközben a híres filmrendező, Ingmar Bergman Fanni és Alexanderjét néztük. Csúcs élmény ételben és filmben egyaránt. :)






Hozzávalók 13 darab pizzettéhez:

Tésztához: 
25 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
0,5 dl langyos tej
1 tk őrölt fűszerpaprika
1,5 ek olívaolaj
 

Feltéthez: 
22 dkg vöröshagyma
15 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
1 tk mangalicazsír

2 jó ek tejföl
1 közepes tojás
őrölt fekete bors
5 dkg reszelt sajt

elkészítés:


  1. Az élesztőt a langyos, cukros, tejes vízben letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszthez vegyítjük a sót és a fűszerpaprikát, hozzáadjuk az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.
  3. A feltéthez a húsos szalonnát vékonyabb szeletekre vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk.
  4. A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeljük, megsózzuk, rátesszük a szalonnára és addig pároljuk, amíg megpuhul. Hűlni hagyjuk.
  5. A tojást a tejföllel elkeverjük, megborsozzuk, hozzáadjuk a szalonnás hagymát és a sajtot is.
  6. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, 9,5 cm-es pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  7. Minden kis tésztakorongra 1-1 csapott evőkanálnyi feltétet kanalazunk és a pizzácskákat előmelegített sütőben készre sütjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc