2015. november 30.

Finn ünnepi koszorú (sütőkövön sütve)





Nagyon szeretjük a kalácsot, de általában csak húsvétkor sütök, és 1-2 esettől eltekintve nem nagyon variálok vele az ízesítést illetően, maximum egy kis rumot, mascarponét és/vagy mazsolát szoktam a tésztájába tenni. Most azonban a karácsony közeledtével úgy éreztem, itt az ideje ünnepibbé tenni ezt a hőn szeretett kelt tésztát. Régóta szemeztem már az egyik kaláccsal, és most végre sort kerítettem rá. Különleges ízű a kardamomnak és a sáfránynak köszönhetően, amit még inkább fokoz a tetején lévő rumos díszítés.
A sütőkövön sütés talán furcsának tűnhet kalács esetében, és eddig az igazipizza.hu oldalán kenyéren és pizzán kívül nem is láttam másféle kelt tésztát. Úgy éreztem, megér egy próbát kalácstésztával is levizsgáztatni. Hiszen nagyanyáink a kalácsot is kemencében sütötték, és ha nekik sikerült, akkor nekem miért ne menne az ahhoz hasonló állapotokat teremtő sütőkövön. :D
A kalácstészta gyönyörű lett, de sajnos az idő egyáltalán nem kedvezett a fotózásnak – ahogy kisült a kalács, az ég befelhősödött. Lőttek a fényképezésnek, legalábbis a gyors fotózás ezúttal lehetetlen küldetéssé vált. Se így, se úgy nem akart sikerülni, és a kb. 150 képből alig találtam néhány olyat, ami elég éles volt ahhoz, hogy felkerüljön a blogra. A szeletek fotózására már végképp nem volt esélyem, így azokat másnap kaptam lencsevégre. Szerencsére a kalács nagyon finom lett, az állagára sem lehet panasz, és végül is ez fontosabb, mint egy jó fotó. :D
 





Hozzávalók 1 kalácshoz:

Tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
6 dkg porcukor
2 tojás
5,5 dkg vaj
1 tk. őrölt kardamommag
1 mk. só
1 tk. sáfrány
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 tojássárgája + 1 ek. víz a kenéshez

Tetejére:
1,5 dkg mandulapehely vagy aprított mandula
1,5 dkg kandírozott gyümölcs (pl. narancshéj, zöldcitromhéj, mangó, sárgadinnye)
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. rum

elkészítés:
  1. A fele adag tejet felforraljuk, ráöntjük a kis tálkába tett, szálaira bontott sáfrányra, és így hagyjuk, szobahőmérsékletűre hűlni.
  2. Az 1 dkg cukorral ízesített többi langyos tejben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval, többi cukorral, őrölt kardamommal vegyített liszt közepébe ütjük a tojásokat, villával felverjük, majd hozzáöntjük az élesztős és a sáfrányos tejet, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és tésztává dagasztjuk. A tésztát kilisztezett tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük. Közben A sütőt a sütőkővel együtt 250°C-ra előmelegítjük.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd egymás után kb. 60 cm hosszú rúdakká sodorjuk. A rudakat egymás mellé fektetjük, hármas fonással megfonjuk, majd kialakítjuk a koszorúformát, és összeillesztjük a tésztafonat végeit.
  5. Liszttel alaposan beszórt sütőlapátra tesszük, betakarjuk vékonyan megolajozott folpackkal, és huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  6. A rumot elkeverjük a cukorral, a mandulával és a kandírozott gyümölccsel. A kalácsot lekenjük vízzel kevert tojássárgájával, majd megszórjuk a rumos keverékkel, és a lapát segítségével (esetleg egy másik fa lapáttal is alányúlva) óvatosan rácsúsztatjuk a sütőkőre. A sütő hőmérsékletét 190°C-ra mérsékeljük.
  7. 20 perc elteltével a hőfokot tovább csökkentjük 180°C-ra, és további kb. 15 perc alatt készre sütjük a koszorút. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácsra tett sütőkövön)

Tipp:
A kalácshoz vajat, lekvárt vagy mogyorókrémet kínálunk. Tökéletes karácsonyi reggeli. :)















A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.


Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez