2012. augusztus 18., szombat

Virslis lepény






Ma hagymás-sajtos virslit akartam sütni, mert nem volt kedvem komolyabb főzéshez. Aztán mégis hamvába hullt a lustaság, mert a Kedvesemet meg akartam lepni valami egészen mással. Megérdemli, hiszen végre megtalálta szeretett családtagunk, a mi fekete párduc autónk, Bömbi baját. Azóta gond nélkül gyorsul a drága. :) Ezt megünneplendő, a virslit új köntösbe öltöztettem, és ez a finomság lett belőle.
A flantésztát, vagy hangzatos, francia nevén, a pâte à foncer-t már kinéztem magamnak a jó múltkor, és most sort kerítettem rá. Ez a tésztafajta egyébként a pâté brisée testvére, amit nemrég a húsos-sajtos pitéimhez, ill. a quiche lorraine-hez használtam. A különbség csak annyi, hogy a flantésztát nem tejjel, hanem vízzel kell összeállítani, és kicsit más a hozzávalók aránya. Szép szóval élve nem olyan kifinomult, mint a pâté brisée, valamint nem olyan törékeny. Mégis mindkettő jól használható sós pitékhez. Egyiket sem szükséges nyújtás előtt hűtőben pihentetni, mert gyúrás után is jól alakítható. Persze lehet, hogy a mester, Michel Roux kitérne a hitéből. :D





Hozzávalók 25 cm-es piteformához:

Flantésztához:
20 dkg finomliszt
8,5 dkg vaj
1 tojás
1 csapott ek cukor
1 mk só
kb. 20 ml hideg víz

Töltelékhez:
5 szál frankfurti virsli
10 dkg kolbász
1 vöröshagyma
5 dkg kaliforniai paprika

½ szál hegyes erős paprika
1 ek mangalicazsír/napraforgóolaj
10 dkg reszelt sajt
zsemlemorzsa a szóráshoz

Öntethez:
8 ek tejföl
2 tojás
1 tojássárgája
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót tálba szórjuk, közepébe öklünkkel mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és beletesszük a felkockázott vajat.
  2. Ujjbegyeinkkel eldolgozzuk a vajat a tojással, majd kis adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, végül a vízzel összeállítjuk a tésztát, hogy egynemű legyen.
  3. A gyúrmányt gombóccá formázzuk, majd enyhén lisztezett felületen 28 cm átmérőjűre nyújtjuk.
  4. A flantésztát a nyújtófa segítségével a formába illesztjük, az alját villával körkörösen megszurkáljuk és 20 percre hűtőbe tesszük.
  5. A töltelékhez a kolbászt kisebb darabokra vágjuk és az olajon kicsit megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját.
  6. A hagymát és a paprikákat felaprítjuk, a kolbászos zsíron kicsit megdinszteljük, majd rátesszük a felezett karikákra vágott virslit és kissé megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  7. Az öntethez a tejfölt elkeverjük a tojásokkal és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
  8. A tésztával bélelt formát megszórjuk zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a tölteléket, rászórjuk a sajtot és meglocsoljuk az öntettel.
  9. Előmelegített sütőben készre sütjük. (Sütés közben, ha szükséges, fordítunk egyet a formán, hogy az étel mindenhol egyenletesen süljön.
  10. A kész lepényt óvatosan kivesszük a formából (amennyiben kivehető aljú) és rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  11. Szeleteljük és tálaljuk. Bármilyen salátával, esetleg csemegeuborkával fogyasztjuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 35 perc 





a flantészta és ővirslisége barátsága