2012. augusztus 18.

Virslis lepény





Ma hagymás-sajtos virslit akartam sütni, mert nem volt kedvem komolyabb főzéshez. Aztán mégis hamvába hullt a lustaság, mert a Kedvesemet meg akartam lepni valami egészen mással. Megérdemli, hiszen végre megtalálta szeretett családtagunk, a mi fekete párduc autónk, Bömbi baját. Azóta gond nélkül gyorsul a drága. :) Ezt megünneplendő, a virslit új köntösbe öltöztettem, és ez a finomság lett belőle.
A flantésztát, vagy hangzatos, francia nevén, a pâte à foncer-t már kinéztem magamnak a jó múltkor, és most sort kerítettem rá. Ez a tésztafajta egyébként a pâté brisée testvére, amit nemrég a húsos-sajtos pitéimhez, ill. a quiche lorraine-hez használtam. A különbség csak annyi, hogy a flantésztát nem tejjel, hanem vízzel kell összeállítani, és kicsit más a hozzávalók aránya. Szép szóval élve nem olyan kifinomult, mint a pâté brisée, valamint nem olyan törékeny. Mégis mindkettő jól használható sós pitékhez. Egyiket sem szükséges nyújtás előtt hűtőben pihentetni, mert gyúrás után is jól alakítható. Persze lehet, hogy a mester, Michel Roux kitérne a hitéből. :D




Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Flantésztához:
20 dkg finomliszt
8,5 dkg vaj
1 tojás
1 csapott ek cukor
1 mk. só
kb. 20 ml hideg víz

Töltelékhez:
5 szál frankfurti virsli
10 dkg kolbász
1 vöröshagyma
5 dkg kaliforniai paprika
½ szál hegyes erős paprika
1 ek. mangalicazsír/napraforgóolaj
10 dkg reszelt sajt
zsemlemorzsa a szóráshoz

Öntethez:
8 ek. tejföl
2 tojás
1 tojássárgája
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval vegyített liszt közepébe öklünkkel mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást, és beletesszük a felkockázott vajat. Ujjbegyeinkkel eldolgozzuk a vajat a tojással, majd kis adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, végül a vízzel összeállítjuk a tésztát, hogy egynemű legyen.
  2. Gombóccá formázzuk, enyhén lisztezett felületen 28 cm átmérőjűre nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a formába illesztjük. Az alját villával körkörösen megszurkáljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.
  3. A töltelékhez a kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és az olajon kicsit megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját.
  4. Ezen a zsíron megdinszteljük a felaprított hagymát és a paprikát, majd rátesszük a felezett karikákra vágott virslit, és kissé megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  5. Az öntethez a tejfölt elkeverjük a tojásokkal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. A tésztával bélelt formát megszórjuk zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a tölteléket, rászórjuk a sajtot, és meglocsoljuk az öntettel. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. A kész lepényt óvatosan kivesszük a formából (amennyiben kivehető aljú), és tortarácson hagyjuk langyosra hűlni.
  8. Szeleteljük és tálaljuk. Bármilyen salátával, esetleg csemegeuborkával fogyasztjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc



a flantészta és ővirslisége barátsága