2014. január 2., csütörtök

Vajas-tejfölös pogácsaMég sosem sütöttem pogácsát. Pontosabban egyszer megpróbálkoztam vele sütőtudományom hajnalán, de az eredmény hatására jobbnak láttam, ha kicsit még pihentetem a témát. :D Jó sokáig tartott, mert időközben eltelt kb. 3 év. Egy ideje azonban kacérkodtam a gondolattal, hogy megint nekifogjak.
Gyerekkoromban szerencsém volt a nagyon finom pogácsákhoz, ami vagy az egyik nagymamám keze alól került ki, vagy más rokon kínált meg vele a vendégeskedések alkalmával. Én ezeket a pogikat „bástyapogácsának” neveztem, mert magasak voltak és a tetejükön lévő, ropogósra sült bevágások bástyákra emlékeztettek. Először ezeket eszegettem le a pogácsáról, majd utána akkurátus módon majszoltam tovább a hajtogatott részeket. Hatalmas mennyiséget képes lettem volna elpusztítani belőle, annyira szerettem, és mivel elég ritkán jutottam hozzá, rögtön dupla adagot kellett feltankolni belőle.
Biztos vagyok benne, hogy az a régről ismert pogácsa vajas tésztájú volt, ezért most én is a vajas változattal próbálkoztam. Úgy gondoltam, tökéletes választás Szilveszter napjára. Anya és a Kutyafül szerint „nagyon-nagyon finom” lett, gyorsan el is kapkodták a nagyját, csak ezt a kis mennyiséget sikerült megmentenem a fotózáshoz. Én azonban nem vagyok vele teljes mértékben elégedett, mert bár valóban igen ízletesre sikeredett, ez mégsem pontosan az a fajta, amit gyerekkoromban annyira nagyra tartottam. Mivel azonban ez az első ilyen jól sikerült, egyértelmű, hogy nem utoljára készült. Az ez után következők előtt viszont alapos kutatómunkát fogok végezni, hogy prezentálni tudjam azt, amiről feljebb írtam. :)Hozzávalók kb. 100 darab pogácsához: 

60 dkg liszt
1 ek
30 dkg vaj
1 tojás
30 dkg tejföl
3 dkg friss élesztő
1 mk cukor 

Tetejére: 
1 kis tojás

elkészítés:


  1. A tejfölben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval és nagy lyukú reszelőn belereszelünk 25 dkg hideg vajat.
  3. Közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntjük az élesztős tejfölt.
  4. A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk. (Ha ragad, még egy kis lisztet adunk hozzá.) Letakarjuk és 1 órán át pihentetjük. A maradék vajat felolvasztjuk.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, hosszabbik oldalától kezdve lentről és fentről is behajtjuk a tészta közepéig, majd megkenjük vajjal. Ezután félbehajtjuk, ismét megvajazzuk és balról jobbra is hajtunk rajta egyet.
  6. Betakarjuk egy nagyobb tállal és min. 2 órán át pihentetjük.
  7. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  8. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük és miután duplájukra megkeltek, a tetejüket megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc