2015. június 1.

Húsos rakott tészta paradicsomosan





Újabban nem finom a paradicsom. Ezt persze nem én állapítottam meg, hanem a Kutyinyek, aki emiatt ezeket a szép piros gyümölcsöket rendre ott is hagyja a hűtőben, mígnem azok vagy totálisan megtottyadnak, vagy valamilyen főtt ételben végzik. Most is ezt az utóbbi sorsot szántam nekik, még mielőtt megint a kukában landoltak volna.
Hiába voltak túlérettek, ízre még így is savanyúak. Sebaj, legalább kapóra jöttek egy előző napokban kifundált tésztaételhez! Ráadásul darált húsból is rengeteg volt itthon, mert nemrégiben úgy megfeledkeztem a korábbi vételről, hogy megtámogattam azt egy másikkal, ezért aztán muszáj most futószalagon fogyasztani. :D
Úgy látszik, ez az étel maradékmentéshez hasonló szerepet töltött be, mert a penészedésnek indult füstölt sajtot is mindenképp fel kellett hozzá használnom, de így azzal lett kerek egész, és nagyon jót ebédeltünk belőle. :) Persze utólag mindketten kevertünk hozzá tejfölt is, mert számunkra anélkül nem élet az élet, és nem étel az étel. :D






Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg bazsalikommal ízesített tagliatelle
40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
40 dkg paradicsom
15 dkg zöldpaprika
5 dkg pritaminpaprika
3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 tk. morzsolt oregánó
1 tk. morzsolt bazsalikom
őrölt fekete bors

1 ek. cukor (vagy a paradicsom édességétől függően)
5 ek. olívaolaj
10 dkg füstölt sajt

elkészítés:

  1. A megmosott paradicsomok héját 3 helyen bemetsszük, mély tálba téve felöntjük forrásban lévő vízzel, 2-3 perc után lehúzzuk a héjukat, és felkockázzuk.
  2. A paprikákat a megtisztított vöröshagymával késes aprítóban ledaráljuk, vagy ilyen robotgép híján a hagymát lereszeljük, a paprikákat pedig nagyon apróra vágjuk.
  3. Az aprított zöldségeket 3 evőkanál felhevített olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk, majd hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a paradicsomot, és oregánóval, bazsalikommal, borssal ízesítjük. 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot a hússal együtt, és a levét a felére elforraljuk.
  4. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, 2 evőkanál felhevített olajon megfuttatjuk, majd a fele mennyiségű tésztát sütőtálba szedjük.
  5. Elosztjuk rajta a húsos ragu felét, megszórjuk reszelt sajttal, majd újabb réteg tészta, ragu és sajt következik.
  6. A rakott tésztát előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a sajt ráolvadjon vagy rápiruljon. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felülsütés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
Ha nem akarunk bíbelődni a rétegezéssel, a megfőtt tésztát egyszerűen csak összeforgatjuk a raguval. Keverhetünk hozzá tejfölt is, és tálaláskor megszórjuk sajttal.












A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.